JazzMa

Friss Hírek

Gloomy Sunday2024. május 19.
Névnaposok – Milán2024. május 19.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Mingus! Mingus! Mingus!

2019. november 15-én az egyébként is kiemelkedő koncertek helyszínéül szolgáló Jedermann Café közönségének maradandó élményben lehetett része.

21:00 órakor kezdődött az aznap esti koncert. A Mingus, Mingus, Mingus nevű formáció játszott. Már a koncert kezdete előtt teltház volt, ami teljesen érthető. Akinek nem volt foglalása annak nemigen volt esélye meghallgatni a koncertet, ugyanis nagyon hamar elfogytak a helyek a pult mellett is.


ajtai-peter.jpg


A zenekar vezetője Ajtai Péter nagybőgős 2019-ben alapította meg a formációt, amivel régi álmát váltotta valóra. 2019 egyben Mingus halálának 40. évfordulója is.

Ajtai Péter a magyar jazz jelentős alakja, a free jazz képviselője. 16 éves korában kezdett el bőgőn játszani. Az Egressy Béni Jazz Konzervatóriumban tanult Barcza Horváth József kezei alatt. Ezután a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékére került, ahol Csuhaj-Barna Tibor tanár úrtól tanult. Ezután az Eötvös Loránd Tudományegyetem Esztétika Doktori Programjának doktorandusza lett, ahol kutatási területe az improvizáció története, az improvizációs folyamatmodellek voltak.
A hazai avantgárd jazz kiemelkedő szereplője, tevékenységei fontos szerepet töltenek be a jazzélet különböző területein. Több formációban is közreműködik, mint például a Geröly Trió és az AMP (önálló zenekara 2011 óta). Részt vesz olyan formációkban is, mint a Nigun, a Peter Problem, a VLA Trió, vagy a Szelevényi-Ajtai Duó. Számos közös projektben vett részt Frank London-nal, Dresch Mihállyal, Gadó Gáborral, és Baló Istvánnal is. A következő zenészekkel is játszott együtt: Johannes Bauer, Hamid Drake, Alexander von Schlippenbach.


charlie-mingus.jpg


Azt mondják, hogy nehéz a Charles Mingus (1922-1979) féle kompozíciókat maga a zenekarvezető instruálása nélkül előadni azok bonyolultsága, összetettsége miatt. De Ajtai Péter formációja kitűnően megoldotta ezt, méltó emléket állítva az immár 41. éve elhunyt, a jazz történetének egyik meghatározó nagybőgőse, komponistája, zenekarvezetője számára.

Mingus az elsők között volt, aki a nagybőgőt kiemelte a félhomályból és szólózni kezdett rajta, központi szerepet adott a hangszernek. Ám nemcsak bőgőtechnikája miatt, hanem zenekarvezetői, zeneszerzői készségei miatt is kiemelkedő az ő munkássága. A fiatal korában klasszikus zenét tanuló Mingus a nagybőgő előtt zongorán, pozanon és csellón is játszott. Élete során több, mint száz albumot rögzített és több, mint háromszáz művet komponált. Az olvasók figyelmébe ajánlom Beneath the Underdog című önéletrajzát, valamint a Charlie Mingus (1968) és a Triumph of the Underdog (1998) című róla szóló filmeket. Hamarosan (január 06.) megjelenik majd egy róla szóló cikkem is ezen oldalon.

A zenekar tagjai a hazai jazzélet ismert alakjai, az avantgárd zene képviselői: Ajtai Péter – nagybőgő, Ávéd János – tenorszaxofon, Cseke Dániel – baritonszaxofon, Aram Shelton (Oakland, Kalifornia) – altszaxofon, Pozsár Máté – zongora, Geröly Tamás – dob.

A koncert a kiváló zenészeknek köszönhetően az első pillanattól az utolsóig óriási élmény volt. Az energia érezhető volt az egész kávézóban, ahogy elkezdődött a zene, minden beszélgetés, pakolászás, zörgés abbamaradt. Ajtai a formációban nagyszerűen töltötte be a zenekarvezetői szerepet, végig a kezében volt az irányítás. Nem az volt a cél, hogy az eredeti Mingus szerzeményeket egy az egyben eljátsszák úgy, ahogy azok fellelhetőek a régi felvételeken, hanem az, hogy Mingus szellemiségében gondolják újra, vagy tovább az egyes dalokat. A kollektív improvizáción kívül ki kell emelni a zenészek szólóinak figyelemreméltóságát. Szintén ki kell emelni a fúvósszekciót, együtt játékuk sokszor nagyzenekari hatást keltett a hallgatókban.


img-20191115-214156.jpg


Az este folyamán olyan szerzemények hangzottak el, mint a Canon, a Moanin’, vagy a Meditations, de több dal elhangzott Mingus egyik legfontosabbnak tartott albumáról, az 1959-ben megjelent Mingus Ah Um-ról: Better Get Hit in Your Soul, Goodbye Pork Pie Hat, Jelly RollFables of Faubus, amely maga Mingus koncertjein is elengedhetetlen volt, eredetileg vokális műnek szánta, ám politikai szövege miatt ezt csak sokkal később adták ki (Original Faubus Fables /Charles Mingus Presents Charles Mingus/).


mingus-ah-um.jpg


A következő videót Ajtai Péter osztotta meg a YouTube csatornáján. A Mingus, Mingus, Mingus formáció egy korábbi koncertjén készült a felvétel, amin a Meditations hallható.

https://www.youtube.com/watch?v=mNLEBhHhNDI

Hálás vagyok, hogy ott lehettem, és hallgatóként részese lehettem a koncertnek.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez