JazzMa

Friss Hírek

Gloomy Sunday2024. május 19.
Névnaposok – Milán2024. május 19.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

The Qualitons varázsbomba a Trafóban

Hatalmas várakozás előzte meg a beskatulyázhatatlan zenét játszó Qualitons zenekar lemezbemutató koncertjét. „Kexek” címmel készült el új anyaguk a legendás KEX együttes dalainak átdolgozásaival. Sajnos, a legújabb bakelit lemezt még nem lehetett megvásárolni sokak sajnálatára, de a koncert kárpótolt mindenkit. A Trafóban 2019 utolsó vasárnapján megrendezett két előadásra elkelt elővételben minden jegy.

hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


A Qualitons saját meghatározásuk szerint a hatvanas, hetvenes évek pszichedelikus zenéit feltámasztva, korhű, múlt századi hangszereken, 21. századi zenét adnak elő. A magyar jazz középgenerációjának kiemelkedő tehetségű zenészei játszanak a zenekarban, fantasztikus minőségben. Ez indokolhatja, hogy ez a rövid beszámoló megjelenhet a jazzma.hu oldalán.

A Mezőtúrról elszármazott Hock Ernő bőgős (a Qualitons-ban basszusgitáros, énekes) napra pontosan 1 héttel a koncert előtt lett 40 éves. Sokak mellett játszott Szabados Györggyel, Dresch Mihállyal, Grencsó Istvánnal, Ágoston Bélával, Chris Potter-rel és rengeteg kortárs formációnak tagja jelenleg is.

A szintén mezőtúri G. Szabó Hunor már március 3-a óta 40 éves. Ő dobolt Dresch Mihály és Borbély Mihály közös zenekarában, később a Grencsó István Open Collectivje és a Smárton Trió tagja is volt. 1 éve a Borbély Műhely dobosa. A Qualitons-ban énekel, gitározik, basszusgitározik és dobol.

Boros Levente dobos is a jazzélet aktív tagja. A Qualintos-ban dobol, ütőhangszereken játszik, billentyűzik és énekel is.

Szőke Barna a Nemjuci zenekar gitárosa az egyetlen, aki nem játszik kortárs jazzformációban, de elszállós gitárjátékával és vokállal erősíti a Qualitons zenei világát.

A billentyűs hangszereken Menyhei Ádám játszik, aki énekel és vokálozik is. Ő klasszikus végzettségű, zongoraművészként diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Én elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy a jazz zenészekként megismert alkotók, hogyan működnek a hatvanas évek jazzt is megtermékenyítő pszichedelikus zenéjét felidézve. Ráadásul a koncert gerincét a hetvenes évek legendás zenekarának, Baksa Soós János KEX elnevezésű formációjának feldolgozásai adták. A teljesen egyedi, szürreális költői világot teremtő Kex a szabadság szimbóluma volt a Syrius zenekarral együtt a létező szocializmus vasfüggönye mögött. A zenekarban egyébként Babos Gyula is játszott egy időben. Nem véletlen, hogy aztán mindkét zenekarból többen is disszidáltak (Nyugatra távoztak, némi hatósági bíztatásra), befejezve magyarországi pályafutásukat. A Kex zenei és szövegvilága fantasztikusan találkozott ezen az estén a jazzben és azon belül a szabad zenében is otthonosan mozgó, világszínvonalú zenészek előadásában. Hatalmas dinamikai váltások, bombabiztos ritmusszekció, a két dobos döbbenetes groove-jai és a sokszor ötszólamú ének teljesen elvarázsolta a közönséget. A gyönyörűen használt Rhodes mással nem előidézhető hangjai és a korai Weather Report kozmikus hangzása keveredett keleties, eksztatikus csúcspontokkal. Fantasztikus zenei teljesítmény, aminek tanúi lehettünk, néha egy korai, ereje teljében lévő Mahavishnu Orchestra koncertjén éreztem magam. A hatvanas évek progresszív zenéjének őszintesége, spontaneitása, ösztönös, zsigeri ereje és a tudásuk legjavát mozgósító jazz zenészek egy egészen unikális, népzenei elemeket is idéző produkciót hoztak létre. Műfaji határokat nem ismerő, szabad, nagyon erősen ható zenéről van szó, ami a magyar nyelvű, zseniális Baksa Soós számok minden erényét megtartották, fantasztikusan kidolgozott, mégis friss szólókkal, zseniális hangszereléssel egy másik zenei világot teremtve. Hatalmas volt a sikerük is, remélem a következő koncerten már fizikai valóságában is kapható lesz a hanganyag.

Az Index élő közvetítését az interneten lehet visszanézni a következő linken: https://index.hu/kultur/zene/2019/12/29/qualitons_koncert_live_trafo_elo_kozvetites/

De természetesen mindenkit arra biztatok, élőben nézzék meg a Qualitonst, hatalmas élményt kaphatnak.


-dsc0016.jpg


-dsc0038.jpg


-dsc0049.jpg


-dsc0069.jpg


-dsc0089.jpg


-dsc0115-2.jpg


-dsc0167-1.jpg


-dsc0177-2.jpg


-dsc0183-1.jpg


-dsc0192.jpg


-dsc0195-1.jpg


-dsc0219.jpg


-dsc0222-2.jpg


-dsc0260-1.jpg

Vissza a hírekhez