JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Duka Lászlóval, a Roby Lakatos hegedűverseny győztesével

Az utóbbi években ritkán találkoztunk. 14 évvel ezelőtt mindig mosolygott, kedves fiú volt, én Lacikának szólítottam, ő meg engem Robi bácsinak. Nagyon örültem, mikor hírét vettem diadalának!

duka-laci.jpg


1) Annak idején, 2006-ban az általam szervezett jazzhegedű versenyen, amit a Bartók Rádióban rendeztem, harmadik lett. Most meg nyert. Mi volt a hivatalos megnevezése a mostani versenynek és ki rendezte?

Roby Lakatost a zenei szakmában nem kell bemutatnom senkinek, mert mindenki ismeri őt, egy világhírű hegedűművészről van szó. Az ő nevével fémjelzett Roby Lakatos International Improvisational Violin Competition néven volt megrendezve ez a verseny. Farkas Mihály cimbalomművész és Roby Lakatos volt ennek a versenynek a szervezője.


2) Honnan tudta meg, hogy van ez a verseny?

Ez a verseny TV-ben és interneten közösségi oldalon egyaránt meg volt hirdetve. Így tudtam meg, hogy lesz ez a verseny. Először nem akartam indulni, aztán az egyik barátom Illés Ferenc, akivel van egy közös zenekarunk is a Budapest Gipsy Swing, ő bátorított engem, hogy mindenképp induljak ezen a versenyen, mert hogy ez jó lesz nekem. Aztán hallgattam rá, és el is indultam.


3) Nálam 30 év volt a felső korhatár. Itt most nem volt idő kijelölve?

Itt most nem volt korhatár, minden korosztály indulhatott. Ezen a versenyen csak annyi volt a lényeg, hogy aki szereti az improvizatív zenét és tud improvizálni, az megmutathatja magát és improvizáljon olyan stílusban, amit ő szeret és érezze jól magát.


4) Kikkel készítette a demot, és milyen számok voltak a felvételen?

Most nem kellett demo anyagot készíteni. Itt  úgy zajlott, hogy Roby egy videóban fel hegedült egy témát, egy kis dallamot, és arra a témára kellett improvizálni mindenkinek 3 maximum 5 percet, majd ezt szintén videó formában fel kellett venni mindenkinek egyedül hegedűvel. és ezt fel kellett tölteni egy közösségi oldalra. Ott a hallottak alapján eldöntötték, hogy ki kerülhet be a döntőbe.


5) Mikor tudta meg, hogy bejutott a döntőbe? Egyáltalán hányan jutottak be?

Volt egy határidő megadva, hogy meddig lehet ezt a jelentkezési videót feltölteni. Mikor ez az idő lejárt, akkor kiírták annak a nyolc embernek a nevét, akik tovább jutottak a döntőbe.


6) Mikor és hol volt a döntő?

2019. december 8-án a Hagyományok Házában.


7) Kik voltak a zsűriben?

Roby Lakatos, Vásáry Tamás, Szakcsi Lakatos Béla, Michael Guttman, Sárközy Lajos, Oláh Vilmos.


8) A döntőben is a saját együttesével játszhatott, vagy voltak kijelölt zenészek?

Nem a saját zenekarommal játszottam, volt egy zenekar, aki mindenkit kísért.

Cséki Kálmán – zongora, Barcza Horváth József – bőgő, Sramkó János – dob.

Ők kísértek minket, és nagyon köszönöm nekik, hogy játszhattam velük, mert nagyon profi zenész mindenki, és egy hatalmas élmény volt nekem velük muzsikálni.


9) Hány számot játszott és miket?

4 számot játszhatott mindenki, ebben volt a kötelező darab, ami Roby szerzeménye volt, és kötelező volt még mindenkinek egy magyar népdalt is játszani. Én az alábbiakat muzsikáltam:

Kötelező: post Shrasing by Roby Lakatos, népdal: Csillagok, csillagok, Night in Tunisia: Dizzy Gillespie, Dark Eyes.


10) Ott rögtön a helyszínen kihirdették az eredményt?

Délben kezdődött a verseny, körülbelül délután 5-ig tartott, aztán a zsűri tagok félre vonultak, hogy meghozzák a döntést. Majd este 8 órakor kezdődött a Gála koncert, ahol nagyon sok fellépő volt. Pl.: Roby Lakatos és zenekara, Szőke Nikolett,  Ferenczy György, és az 1ső Pesti Rackák. Csodálatos est volt zseniális zenészekkel. Aztán a koncert után jött az eredményhirdetés. Akkor tudtam meg, hogy én nyertem. Nagyon nagy öröm volt számomra. Ezután felmentem a színpadra, átvettem a díjat, és közösen muzsikáltunk egyet a Robyval, ami nagyon nagy siker volt.


11) Milyen díjjal járt az, hogy megnyerte a versenyt?

Az első 5000 eurot, a második 3000 eurot, a harmadik helyezett pedig 1000 eurot nyert. És még voltak különdíjasok is.

Én nyertem 5000 eurót és egy csodálatos szép mester hegedűt, amit Fabien Gram hegedű mester készített, és aminek értéke 50.000 euro.


12) Lesz CD? Lesznek fellépések?

Nagyon remélem, hogy egyszer eljutok oda, hogy lesz majd egy saját lemezem, ami hivatalosan ki lesz adva. Egyébként folyamatosan csinálom a felvételeket különböző zenekarokkal, beleértve a saját zenekaromat is.


13) Mikor és hol lép fel legközelebb? Ahol jazzt játszik...

Legközelebb 2020. január 10-én játszom az iF Cafe  nevezetű jazz klubban a Budapest Gipsy Swing zenekarommal, úgy hogy várok mindenkit nagyon nagy szeretettel!

Aztán még leszek 2020. február 20-án az Opus Jazz Clubban Cséki Kálmán, Jr. zenekarával, mint meghívott vendég. Oda is várok mindenkit szeretettel.

Aztán van a Déryné nevezetű csodálatos hely, ahol imádok játszani. Ott minden kedden és vasárnap este 20:00 tól 23:00 ig muzsikálunk szintén a Budapest Gipsy Swing zenekarommal. Illetve Kamarás Iván barátommal is van egy közös zenekarunk, ahol 1920 évekbeli jazz-es zenéket játszunk. Vele legközelebb 2020. január 8-án Miskolcon leszünk, de folyamatosan koncertezünk együtt. Aztán végül, de nem utolsó sorban játszok Tóth Verával a Tóth Vera Quartett zenekarban, amit nagyon imádok, mert nagyon jó barátságban vagyunk. Szinte már egy kis család ez a zenekar. Itt a Jazz, Pop, R&B, Blues van keverve, ami nagyon érdekes, mert itt zongora, beatbox, hegedű és ének szólal meg együtt. Velük legközelebb 2020. január 23-án leszek a Haris Parkban, ahol Balázs Fecó lesz a vendégünk. Természetesen ide is várok mindenkit sok-sok szeretettel.


14) Gratulálok Lacika!

Nagyon szépen köszönöm!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez