JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Zsömi 50! – Exkluzív interjú Zsemlye Sándorral

Zsömit valamikor az 1990-es évek elején ismertem meg. Vigyázat, nagyon jó szaxofonos! Alton és szopránon egyaránt!

zs.jpg


1) Ifjú titánként (akkor még volt hajad!) láttalak először egy tanszaki vizsgakoncerten. Nem sokkal azután megnyerted a Ki mit tud?-ot. Mikor is volt ez?

A Ki Mit Tud 92-93-ban volt. Akkoriban ez volt az egyetlen országos televíziós tehetségkutató. Tulajdonképpen véletlenül kerültem bele, mert a jazztanszak befejezése után a sorkatonai szolgálatom alatt kaptam egy telefont a Határőrség Országos Parancsnokságáról, hogy indulni kéne a versenyen. Nem akartam, de szabadnapokkal kecsegtettek. Így hát…


2)Aztán évekig nem hallottam Rólad, míg nem 1997. május 30-án Vasvári Pali 40. születésnapján felléptél az Unga Bunga and the Funky Horns-szal. Hogy kerültél abba a zenekarba?

Közben rengeteg felé voltam. Ferenczi Gyurival, a Rock Színházban, saját zenekarommal, session munkák, felsorolni is nehéz volna. Vasvári Pali, akinek nagyon sokat köszönhetek, és még emlékében is a tiszteletem tárgya, elég korán megkeresett, még a KMT-on hallott és szólt, hogy lenne egy új zenekar, amiben Csepregi Gyuszival kéne együtt szaxofonozni. Nagy megtiszteltetés volt ez számomra. Addig is jóban voltunk, de azután igazi barátság alakult ki köztünk. Sokszor csak összejöttünk zenét hallgatni, borozgatni, vagy éppen készített valami különleges ételt, hiszen kitűnő szakács volt, mindig akadt apropó. Később számos nemzetközi sztárral az ő révén játszhattam együtt.


3) Aztán 1998. január 23-án az Ablakos Lakatos Dezső emlékesten is felléptettelek öt másik altszaxofonossal. Ott komoly jazzt kellet játszani. Emlékszel erre?

Persze hogy emlékszem. Többnyire standardeket játszottunk. Aznap elkövettem azt a hibát, hogy egy teljesen új fúvókával mentem a Márványterembe, de azért nagy élmény volt ennyi jó altossal együtt játszani, a ritmus szekcióról nem is beszélve.


4) De mesélj inkább Te a pályafutásodról!

Az én pályafutásomat a sokféle kihívás jellemzi. Szeretem a műfajok közötti jövés-menést. Mainstream-től az ethno-zenén át latin, komolyzenei projektek, big band, pop… mit hagytam ki? Szeretek zenélni. A többit meg hozta az élet.


5) Az elmúlt 5 évben többször is voltam olyan koncerten, ahol Te voltál a szaxofon szólista! Elsorolnád ezeket a zenekarokat?

In Line, Kiss Attila Band, Free Style Chamber Orchestra, Infinity. Hirtelen ezek ugranak be, de lehet, máshol is összefutottunk.


6) Hány CD készült veled eddig?

Az igazat megvallva, nem tudom. Rengeteg. Nem vagyok egy lajstromozó típus.


7) A Ki mit tud? győztesének járó CD-n kívül van saját neved alatt megjelent lemezed?

Sajnos nincs. Készültem saját zenekari felvételek, de lemezanyag nem. Mostanában fontolgatom…


8) Ha jól emlékszem, akkor valamilyen fegyveres testület zenekarában is játszol. Melyik bigband-ről van szó?

Igen. A Készenléti Rendőrség Zenekarában Szalóky Béla vezetésével. A sors úgy hozta, hogy kitűnő zenészekkel vagyok együtt napi szinten. Olyan nevekkel, mint Zana Zoltán, Frey György, Makovics Dénes, Pataj György, Stencli Tamás, Lutz János, Dennert Árpi, a teljesség igénye nélkül. A mindennapos eszmecserék, vagy akár csak hallani, hogy ki, milyen úton halad éppen, nagyon hasznos dolog.


9) Mikor alakítottad meg a Dumbledoor's Army-t és kik a tagjai?

Nem én alapítottam. Két általam nagyon nagyra becsült fiatal muzsikus, Kovács Dávid és Geröly Matyi ötlete volt. Korábban már játszottam velük együtt, így az a megtiszteltetés ért, hogy elhívtak. Végre újra azt érezhettem, amiért elkezdtem zenélni. Friss ötletek, izgalmas kompozíciók… mi kellhet még. Tempfli Erik billentyűzése is fantasztikus, és a végére hagytam egy igazi legendát, Lukács Petát. Róla nem fontos mondani semmit, hiszen pályafutása önmagáért beszél. Talán annyit, hogy a Ki Mit Tud-on hallottam először, tinédzserként. Már akkor kész volt, azóta csak egyre jobb lett.


10) Tavaly nyáron az eső elmosta a koncerteteket a debreceni Nagyerdőben, de ezt az idén majd pótoljuk. Mikor is léptek fel és milyen alkalomból?

Sajnos. Idén remélem, nagyobb szerencsénk lesz! Ezúton is köszönöm a meghívásodat, nagy megtiszteltetés a nagyszínpados produkciók sorában lenni. Sajátos az apropó, hiszen Debrecenben az 50-esek fognak idén teret kapni.  Ígérem, se Te, se a közönség nem fog csalódni augusztus 6-án! Aznap még a Kiss Attila Band-del is fellépünk.


11) Hát akkor Isten éltessen (félév)százados úr!

Köszönöm!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez