JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Bemutatom új gyakornokunkat, Török Bettinát

Bettinát Salvai Ádámon keresztül ismertem meg. Ádám a tavaly augusztusi Debrecni Jazz Napokon mutatkozott be, a Nagyszínpad fellépőiről írt beszámolókat. Bettina első írása november elején jelent meg nálunk „Az Antal Gábor Trió a BJC-ben” címmel. Azóta további két anyagot publikált, így épp ideje, hogy bemutassam Önöknek!

torok-bettina.jpg


1) Mikor (év, hónap, nap) és hol (város) született?
1997. május 29-én születtem Orosházán.


2) Volt a zenélésnek előzménye a családjában?
Nagypapám szaxofonozott, anyukám pedig zongorázni tanult gyerekkorában.

3) Milyen zeneiskolákba járt eddig?
Az általános iskola mellett az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolába jártam. Ezután a békéscsabai Premier Művészeti Szakgimnáziumba kerültem, itt érettségiztem. A békéscsabai évek után Szegedre költöztem, a Szegedi Tudományegyetem Ének-zene tanszékén tanultam tovább, zenekultúra szakon. Itt leginkább klasszikus összhangzattant, karvezetést és kóruséneklést tanultam. Illetve tanulok, ugyanis a jelenlegi az utolsó félévem a diplomaszerzés előtt. Az egyetem mellett a szegedi Premier iskolában tanultam másfél évig basszusgitározni Sövény Olivértől. 2019-ben jött az ötlet két szegedi barátommal Szalvai Ádámmal és Veréb Patrikkal, hogy jelentkezünk a Bartók Béla Konzervatórium jazztanszakára, ahova mindhárman felvételt nyertünk. Így az egyetemet levelező tagozaton fejezem be, közben pedig már fél éve tanulok a konziban.

4) Mi volt az első hangszere?
Az első hangszerem a hegedű volt az alapfokú iskolában. Nagyon szerettem. Még mindig bennem van az a rossz érzés, amikor vissza kellett adni a hangszert a zeneiskolának.

5) Mikor váltott jazzre és bőgőre?
A jazz iránt a szegedi évek alatt kezdtem el érdeklődni, melyben nagy szerepe volt Sövény Olivér tanáromnak, aki olyan zenéket mutatott nekem, amiktől leesett az állam. Az elsők között volt például a „Kind of Blue”. Paul Chambers játéka már akkor megfogott és Olivér ennek megfelelően hozta nekem óráról órára a gyakorlatokat és transzkripciókat.
A nagybőgőt mindig is lenyűgöző hangszernek tartottam, de sosem volt lehetőségem játszani rajta, 2018-ban eldöntöttem, hogy márpedig én igenis hozzá fogok jutni egy ilyen hangszerhez. Ebben nagy segítségemre volt Matthew G. Mitchell, aki a felvételire való felkészítésben is fontos szerepet játszott. Végül még abban az évben télen megvettem az első saját bőgőmet, Matthew ajánlására. Horváth Andor nagybőgőst is kiemelném, hiszen ő volt az, aki megmutatta, hogy hogyan kell helyesen játszani a hangszeren és irányt mutatott, hogy hogyan tanuljak, mit gyakoroljak. Ő volt az első, akitől nagybőgőzni tanultam. Most pedig Lukácsházi István tanár úrtól tanulok a konziban.

6) És basszusgitárra?
A basszusgitár még jóval a nagybőgő előtt került képbe. 2017-ben apukámmal felújítottunk egy Jolana Vikomt basszusgitárt (1973-as) és elkezdtem rajta játszogatni. Sokkal jobban érdekelt a hangszer, mint addig bármelyik, már az első pillanattól kezdve. Így barátaim hatására jelentkeztem a 2017-es Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborba, ahol megnyertem a „2017 legtehetségesebbnek és legszorgalmasabbnak talált basszusgitárosa” című díjat, ami egy Cort GB54JJ basszusgitár volt. Ez hatalmas lendületet és motivációt adott a továbbiakban. Megemlíteném, hogy nagy segítségemre volt Horváth Elek tanár úr, aki vállalta még a nyár folyamán is, hogy segíti a basszusgitározási tanulmányaimat, tehát ő volt az első, aki elkezdte egyengetni az utamat basszusgitárosként. Most pedig Csuhaj-Barna Tibor tanár úrral folytatjuk tovább a munkát.

7) Mikor ment Szegedre? És ott kikkel játszott?
2017 szeptemberében költöztem Szegedre, itt ismertem meg Szalvai Ádám és Veréb Patrik gitárosokat, akikkel volt egy közös formációnk, amivel sokat játszottunk a városban. Sokszor voltak jelen vendégzenészek is, mint például Blaho Attila, Haraszti Ádám, Sövény Olivér, Cséffán Dávid, Szegény István és Billy Prim.

8) És mikor került fel Budapestre?
2019 nyarán költöztem fel Budapestre, hogy mire elkezdődik az iskola már megszokottabban tudjak közlekedi a városban. Igaz, azóta sem sikerült teljesen megszokni a budapesti életet.

9) Itt kikkel szokott fellépni? Van saját együttese?
Jelenleg egy saját zenekarom van, a Blue Flamingos, amiben főként konzisok játszanak: Papp Márton szaxofonon, Veréb Patrik gitáron és Stanfel Péter dobon. A másik egy viszonylag új formáció, Kormi névre hallgat és Akácz Károly, Aczél Márk és Kecskés István alkotják.
Ezen kívül most Szalvai Ádám és Fábry Adonisz barátaimmal benne vagyunk egy új projektben, amivel a 2020-as Debreceni Bor- és Jazznapokra készülünk (ezúton is köszönjük szépen a meghívást). 

10) Mikor írta élete első cikkét?
A JazzMa.hu oldalára írtam az első cikkemet, ami 2019. november 5-én jelent meg.

11) És azóta miket publikált?
Azóta szintén a JazzMa.hu oldalán megjelent egy írásom Ajtai Péter Mingus! Mingus! Mingus! nevű formációjának koncertjéről, valamint elindult a nagybőgősöket és basszusgitárosokat bemutató sorozatom is, aminek első része épp a héten jelent meg.

12) Mit szóltak a Bartók jazzkonziban, mikor olvasták az írásait? Nem ellenezték a tanárai?
A tanáraim támogatnak, pozitív véleményeket és megerősítéseket kaptam, illetve ötleteket a sorozatom folytatásához. Minden segítségért hálás vagyok nekik.

13) Hány részesre tervezi a sorozatát? Mikor van a megjelenésnek a napja?

Eredetileg 12 részesre volt tervezve, de már látom, hogy nagyon nehéz leszűkíteni a listát, hogy kiket hagyjak ki, így lehetséges, hogy hosszabbra nyúlik majd, de ez még a jövő zenéje. Minden hónap első hétfőjén jelennek majd meg a cikkek.

14) Hová megy legközelebb olyan koncertre, amiről beszámolót ír a JazzMa.hu-n?
Január 31-én a Montázsban ad koncertet a Blumen Therapie, erről tervezek legközelebb beszámolót írni.

15) Hol és mikor lép fel legközelebb?
Január 13-án tartunk jam sessiont a Budapest Jazz Clubban a Blue Flamingos-szal és Sárosi Áronnal. Izgalmas lesz a két basszusgitáros felállás. Várunk mindenkit szeretettel!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez