JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

MÜPA 2020 Jazz Showcase - 1. nap (Solymári szemmel)

Mainstream jazz, progresszív fúzió és sinterz.

13. alkalommal rendezik meg a Művészetek Palotájában a fiatal, tehetséges jazz zenekarok bemutatkozását szolgáló három napos rendezvényt. Pénteken, február 7-én, három zenekar lépett fel az ingyenesen látogatható koncerteken.


jazz-showcase-2020.JPG


Elsőként Novák Péter médiaszemélyiség, a jazzbörze házigazdája konferálásával kezdett Rodek Balázs triója. A fiatal gitáros „Song of the Day” című műsora egy nap történéseit bemutató kompozíciókból állt. Hangvételében a mainstream-hez sorolható akusztikus produkció a klasszikus trió felállás szerint gitár, bőgő és dob közreműködésével mutatta be Rodek Balázs finom humorral átszőtt kompozícióit. Nagybőgőn a rengeteg színvonalas magyar jazzprojektben közreműködő kiváló Bögöthy Ádám erősítette a Pat Metheny akusztikus trió felvételeit is idéző koncertet. Dobon Szabó Dániel Ferenc bizonyította, hogy a szofisztikált, swing alapú jazz előadásában is egyéni ízekkel, visszafogott, de erőteljes jelenléttel nagyon magas zenei színvonalon képes részt venni. Őt is sok produkcióban láthatják az érdeklődők, többek között a Gyémánt Bálint New Trio-ban, a Palágyi Ildikó által vezetett Indigo Project-ben, és a magyar kortárszenei színtér beskatulyázhatatlan alakulatában, a Mörkben is. Rodek Balázs szofisztikált zenéje a hagyományos jazz világában született, magas színvonalú technikai tudás, jó ízléssel alkalmazott elektronika és zenei humor jellemzi.


-dsc0011-2.jpg


-dsc0013.jpg


-dsc0026-1.jpg


-dsc0029-1.jpg


-dsc0032-2.jpg


-dsc0035.jpg


-dsc0036-1.jpg


A második fellépő az öttagú (a vendég billentyűssel hattagúra bővült) Fekecs Ákos Project volt. A billentyűs a jazztanszakos Bejan Norbert volt.

A kompozíciók és egyben a zenekar zenei világát Fekecs Ákos dobos határozza meg. Nem véletlen hogy a színes zenei hangzást nagyon erős ritmusszekció jellemzi.

A basszusgitáros Siklai István már az első szám „nyitóképében” is remek bevezetővel indította a koncertet.

A fúziós zenei világ virtuóz szólókkal, rengeteg ritmusváltással, a fúvósok (Munkácsi Ádám ­– fuvola, shakuhaci, Bartók Máté ­– szaxofon, EWI) erőteljes jelenlétével sokszor a progresszív, instrumentális rock irányába mozdult el.

Usztics Péter gitárjátéka Mike Stern szépen kinyíló szólóit idézte a Miles Davis-nél eltöltött korszakából.

Fekecs zenéjét a képfestés is jellemzi, filmzenék érzelmi hullámzását, hangulatváltásait idéző hangszereléseivel, lírai és patetikus hangképeivel.

A fiatal zenekar az eklektikus zenei világban meggyőző zenei tudással lubickolt, nagy sikert aratva a szépszámú közönség körében.


-dsc0067-2.jpg


-dsc0092-2.jpg


-dsc0094-4.jpg


-dsc0096-1.jpg


-dsc0113.jpg


-dsc0118.jpg


-dsc0127-2.jpg


A záróprodukciót a fiatal jazzgeneráció három sokat megélt, tapasztalt és nagyon biztos szakmai tudással rendelkező tagja adta elő. A sinterz. elnevezésű formációban az alapító Bécsy Bence gitáron és elektronikán, Csizmás András basszusgitáron, bőgőn, billentyűs hangszereken és elektronikán, a nap folyamán már másodszor színpadra lépő Szabó Dániel Ferenc dobokon és ütőhangszereken varázsolt. Saját kompozíciók, feldolgozások, szabadzenei blokk, és egyveleg John Scofield tiszteletére. Mindez egy saját zenei világban, ahol minden résztvevő önazonos maradt a stílusok szabad keveredése közben is. Az elidegenítő ipari zajok dallamokként kezelése közben éteri tisztaságú szólamok, dúdolható, könnyen befogadható, népdal szépségű melódiák keverednek a szférák zenéjével. Funk lüktetésű alapokra a véglelességig tört ritmusképletek kerülnek, beazonosíthatatlan hangokkal. Szabó Dániel Ferenc ebben a világban mutatta meg szólóiban hihetetlen ritmusvilágát, megnyerve az elektronika adta lehetőségekkel vívott párbaját is. Bécsy Bence és Csizmás András a hangképekben rejlő lehetőségek kimeríthetetlen, végtelen tárházát hozza létre hangszereikkel és a digitális technika adta lehetőségekkel, mozgatva, utaztatva a közönséget jól ismert és teljesen ismeretlen, sokszor mellbevágó, sokkoló zenei világokba. A szabadzenei hozzáállás vegyítése a zenei stílusok biztos ismerete és gyakorlása a kortárs zenétől a popig varázslatos, katartikus előadást eredményezett.


-dsc0146-2.jpg


-dsc0147-2.jpg


-dsc0158-1.jpg


-dsc0184.jpg


-dsc0223.jpg


-dsc0232.jpg


-dsc0235.jpg


Sajnos, a Showcase további két napján nem tudok részt venni a remeknek ígérkező következő hat előadás ellenére sem, de a sinterz. koncertje rendkívül magas színvonala miatt lehet, hogy az egyik díjazott produkció lesz.

Barcsik Géza (Solymár)


Vissza a hírekhez