JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

GONDOLATAIM - 2020. május (V. évfolyam - 6. rész)

Minden hónap elején megjelenő írás: az előző időszakra vonatkozó évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - aktualitások, vagy kevésbé friss zenei események - egy jazzrajongó felvetései a műfajról. Ötödik évfolyam - hatodik rész.

Két megemlékezés, hat születésnap - időrendben, röviden.

Május 4-én volt az amerikai gitáros EMILY REMLER halálának harmincadik évfordulója. Nagy tehetségnek tartották, de a heroin "közbeszólt", 32 esztendős korában elhunyt.

Emlékére a "Together" (Concord, 1985) című duólemezét hallgattam meg, a zenésztárs Larry Coryell (gitár).

emily-remler.JPG


er-larry-coryell-lel.JPG


Háromnegyed évszázados, azaz 75 esztendős lett az amerikai zongorista és régebben még számtalan hangszeren játszó KEITH JARRETT május 8-án.

"Answer Me" címmel az ECM egyszámos kiadvánnyal tiszteleg a mester előtt - a felvétel 2016-ban, Budapesten készült. Számomra Ő minden idők (egyik) legnagyobbja!

Sajnos, több, mint három éve nem lépett színpadra.

keith-jarrett.JPG

Május 11-én kerek évfordulóhoz érkezett az izlandi zongorista hölgy SUNNA GUNNLAUGS. A kép 2016-ban az Opus Jazz Clubban készült.
Visszafogott játékával Kézdy Lucát (hegedű) is kísérte már.

sunna-gunlaugs.JPG

Ugyanezen a napon volt az amerikai altszaxofonos Cornelius "JOHNNY" HODGES halálának az ötvenedik évfordulója. Duke Ellington és Benny Goodman egykori zenésztársa időnként szopránszaxofonon és klarinéton is játszott - a könnyedebb stílust képviselte.

johnny-hodges.JPG

Május 12-én töltötte be a hetvenedik életévét az amerikai, billentyűs hangszereken játszó RONNIE FOSTER, aki leginkabb George Benson együtteséből ismert. A fusion és a soul-jazz áll hozzá a legközelebb.

ronnie-foster.JPG

Ugyanezen a napon lett 85 esztendős a szintén amerikai bőgős GARY PEACOCK, az egykori Standard Trio tagja - Keith Jarrett és Jack DeJohnette mellett.

Számtalan más társulása egy másik írás témája lehetne.

gary-peacock.JPG

Május 27-én kerek születésnaphoz érkezett az amerikai énekesnő Denise Garrett - azaz ismertebb nevén DEE DEE BRIDGEWATER.
Óriási elismerés övezi, számtalan díj tulajdonosa, "pályázik" a minden idők (egyik) legnagyobbja címre - az énekesnők között.

dee-dee-bridgewater.JPG

Isten éltesse a szaxofonos, fuvolista VIDÁKOVICH IZSÁK-ot, aki május 30-án lett harminc éves.

A kép 2015-ben, a K11-ben készült a Syrius Legacy koncertjén.


vidakovich-izsak.JPG

Vissza a hírekhez