JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. augusztus 03.
Rejtvény – 2020 augusztus2020. augusztus 02.
Mi újság? - Tommy Vig2020. augusztus 02.
Heath, Jimmy: Love Letter2020. július 30.
Gold, Matt: Imagined Sky2020. július 27.
Szombat a Jedermannban2020. július 26.
JazzUp – Salvai Ádám2020. július 23.
Elek István 65!2020. július 17.

Hírek

Ron Carter

A JazzMa.hu 23 éves gyakornoka, Török Bettina a számára legfontosabb bőgősöket bemutató sorozatának hetedik részéhez értünk! – A szerk.

Az afro-amerikai bőgős 1937. május 4-én született a Michigan állambeli Ferndale-ben. Eddig 2221 (kettőezerkettőszázhuszonegy!) lemezen működött közre, ezzel a jazzvilág egyik legjelentősebb életművét tudhatja magáénak.


1-kep-4.jpg


Már elég fiatalon, 10 évesen megkezdte zenei tanulmányit. Először hegedülni tanult, de hamar áttért a bőgőzésre. Detroit-ban felvételt nyert az Eastman Zeneiskolába. 20 éves korára a New York-i jazzélet szerves része lett. Ekkoriban a Chico Hamilton Quintet-tel játszott. Később a Manhattan Zeneművészeti Iskolában folytatta a tanulmányait, ahol mester fokozatot szerzett.

1963-ban bekerült Miles Davis második kvintettjébe. Az elkövetkező években Herbie Hancock-kal és Tony Williams-szel alkották a ritmusszekciót. Az első közös albumuk az „E.S.P.” volt, amin 3 Ron Carter szerzemény is megjelent (Eighty-One, R.J., Mood).

Olyan albumaik jelentek meg ezután, mint a „Miles Smiles”, a „Sorcerer”, a „Nefertiti”, a „Miles in the Sky”, és a „Filles de Kilimanjaro”. Modális improvizációs megközelítésük jelentősen eltért a be-bop-ban alkalmazottól, és "time no changes", valamint "freebop" néven lett ismert. A fúziós zene előszeleként a „Miles in the Sky”-on és a „Filles de Kilimanjaro”-n bemutatkozott a basszusgitár, az elektromos zongora és a gitár, és előfordultak rock-irányultságú dallamok is. Ha Ron Carter nem lett volna annyira elkötelezett a bőgő mellett, akkor valószínűleg továbbra is Davis mellett maradt volna.


2-kep-3.jpg


1972-től saját zenekarai is vannak. A 80-as évek elejétől tanított a New York-i City College-ban, ahol később professor emeritus címet kapott.


3-kep-2.jpg


A veterán bőgős először 1992. november 18-án a Miles Davis Tribute Band-del lépett volna fel Magyarországon, a Budapest Sportcsarnokban, de azt hátfájása miatt le kellett mondania. Dave Holland játszott helyette!

A magyar közönségnek egészen 2011. november 4-ig kellett várnia arra, hogy koncerten is láthassa őt. Akkori triójával (Mulgrew Miller – zongora, Kevin Eubanks – gitár) az Ifjúsági Házban lépett fel Szegeden.

Aztán következett 2015. június 26-a, mikor is a Foursight először jött Budapestre. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon koncerteztek a drogellenes világnap alkalmából.

Utána 2017. március 25-én a MOMKult következett. Akkor a francia harmonikás Richard Galliano-val duóban szerepelt.

2021. június 7-én ismét lesz lehetősége meghallgatni a budapesti közönségnek Ron Carter Foursight-jának műsorát, ezúttal a MOMKult-ban.


4-kep-1.jpg


A mai napig aktív, jövőre már 84 esztendős jazz legenda világ körüli turnéja alkalmából saját, Foursight kvartettjével érkezik Budapestre. 2021. június 7-én lép fel. Partnere lesz: a kanadai zongorista hölgy, Renee Rosnes, a Connecticut állambeli Bloomington-ban született tenorszaxofonos, Jimmy Greene, valamint a dobos Payton Crossley.

https://www.youtube.com/watch?v=jcYeeOH8SDM

Vissza a hírekhez