JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Best of Márk - A Fenyves Márk Trio koncertje az iF Cafe Jazz Clubban

Szöveg: hofi, fotók: Kalocsai Richárd.

A barátommal (Gyafi) a koncert után beszélgettünk Márkról. Két jele is van Márk különleges elkötelezettségének, mondta (kicsit más szavakkal), az egyik a gyönyörű, balkezes, égszínkék Heritage gitárja, a másik, hogy vállalja a (g) trió cseppet sem könnyű műfaját. A csodaszép hangszer a Gibson gyár három régi mestere által a gyár helyén és eszközeivel 1985-ben alapított műhelyben készült.


hofi6.jpg


A Heritage-eket a legigényesebb hangszerként tartja számon a gitáros világ. Gitárral triózni, pedig azért nehéz, mert a gitárosnak pótolnia  kell például a zongorista akkordozó balkezét is (hogy a közönségnek véletlenül se keletkezzen hiányérzete). A harmadik pedig, (teszem hozzá), hogy Márk rengeteget dolgozik, évente jelentkezik új, saját kompozíciókból álló lemezzel. Ez a koncert is részben a készülő harmadik lemezre történő felkészülés. A mostani koncert műsora is kizárólag Márk saját számaiból állt.

A trióban Miskolczi Márk bőgőzött és (ezúttal elfoglaltsága miatt nem Mihalik Ábel hanem) Richter Ambrus dobolt.


hofi5.jpg


Márk (a gitáros, nem a bőgős!) Ambrussal a 2016-os Lamantin tábor óta nem játszott együtt. Ambrus azóta volt az Év Fiatal Jazz Zenésze, sok helyre hívják dobolni, gyakran Miskolczi Márkkal együtt alkotják a ritmusszekciót.


hofi4.jpg


hofi3.jpg


hofi-2.jpg


Ők ketten nagyon összeszoktak már. Abban az előbb említett  Lamantinban a “My Favorite Swing” című (Fenyves Márk szerzeménye) számot játszották a Csuhaj Barna Tibor által vezetett zenekari órán: akkor is és azóta is siker a szám, nyitó számként az iFben is.

Márk eleinte a mainstream gitározás mellett kötelezte el magát, azóta a blues-osabb, slágeresebb hangzás felé vette az irányt. Ezt a fejlődést követhette-hallhatta a szép számú és lelkes közönség az iF Cafe-ban.


hofi-1.jpg


Az első négy szám a „Homecoming” című lemezről szólt. Ezeket követte a szünet előtt még két dal a “Don’t Miss the Band” című lemezről, a „Kids Tropical” és a műsor egyetlen, klasszikus értelemben vett balladája, a “For My Love”, amit Márk feleségének írt.

A szünet után az „Easy Blues”-zal nyitottak, és következett a 2021-ben megjelenő lemez dalai. (Jó lenne, ha ugyanolyan könnyű lenne megvalósítani a terveket, mint kitalálni. Nehéz időket élünk, ez a kijelentő mód a reménykedés kijelentő módja.) Felváltva jöttek a számok az előző és a tervezett következő albumból. Közte az All about Jazz portál által augusztusban a hónap dalának választott „Blues After Dusk”, és a záró dal, az „Under the Mississippi”. Az “Under the Missisipi" a nagy New Orleans-i árvízre emlékezik, a lemez borítóján lévő kép is egy olyan klubba helyezi a zenekart, ami akkor víz alá került.


unnamed.jpg


A koncertet gyönyörű hangzás, összeszokott egymásra figyelő játék, szép, kidolgozott dallamok, dinamikus és ötletes szólók jellemezték. Ahogy az iFben lenni szokott, a muzsikusok és a közönség is nagyon élvezték a játékot. A ráadás szám a közönség kérésére (az All about Jazz nemzetközi zsűríjével összhangban) a „Blues After Dusk” volt. Újra bebizonyosodott, hogy a jazz élő, spontán műfaj: a kötött szerkezet ellenére fél óra elteltével másképp szólalt meg a dal.


hofi5.jpg


Köszönjük a Fenyves Márk Triónak az estét, ajánljuk a kedves olvasóknak, hallgassanak tőlük a Spotify-on, a YouTube-on, (de leginkább persze élőben) vagy itt, az iFben készült live-on:

 https://business.facebook.com/119649694670/videos/628254937838308/?t=9


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez