JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Gitárosok az én szememmel – 17. rész – George Benson

A műfaj történetének egyik legismertebb és legsikeresebb alakja, aki nem csak gitárosként, de énekesként is letette a névjegyét. George Benson munkássága igen széles spektrumát elérte a publikumnak eddigi karrierje során: a jazz világából a mainstream irány az, ami jellemzi, de a soul, az R&B, a funk mind olyan stílusok, amik jelentős szeletet raknak ki a Benson-féle zenei puzzle-ből.

george-benson.jpg


George Washington Benson néven látta meg a napvilágot 1943. március 22-én a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-ben.

A ma már 78 éves legenda zenei pályája már igazán korán indult. Hét évesen elsőként ukulelén zenélt a sarki drogéria előtt, majd nyolc évesen éjszakai mulatókban lépett fel. Kilenc évesen kezdett el felvételeket készíteni. 1954-ben négy lemezoldalnyi dalt vett fel vele az RCA Corporation. Fiatalként gyakran hallgatta a gitárosok egyik legendáját, Wes Montgomery-t, és a műfaj egyik legmeghatározóbb alakját, Charlie Parker-t. Még mindig igen fiatalon, 1962-ben Jack McDuff orgonistával dolgozhatott együtt. Fontos kiemelni, hogy Miles Davis egyik lemezén, a „Miles in the Sky” klasszikusán is hallhatjuk.

Az 1970-es évek második felében a Warner Bros. Records által egy új közönség kezdte felfedezni Benson-t. Az 1976-os „Breezin'” című kiadványon a „This Masquerade”-ben az énekesi szerepben is ő állt, ami nagy pop sláger lett; Grammy-díjat kapott érte. Ekkor már nem csak Észak-Amerikában, de Európában is egyre nagyobb hírnévre tett szert. 1980-ban jelent meg a „Give Me the Night” című albuma, ami aztán végképp ráállította a siker útjára. Játékában mindig ütőkártya, ahogyan a scat-elés dallamát a gitáron ki tudja egészíteni. Gitárosként pedig az sem kis elismerés, hogy az Ibanez, 30 év együttműködés után, előállt a George Benson Signature Model-lel.

A „This Masquerade”-ért kapott Grammy-díj mellett 1977-ben további két Grammy járt Benson-nak. A következő években további 5, majd 2007-ben még 2 Grammy-díjjal ismerték el; összességében 10 Grammy-díjjal büszkélkedhet.

Saját neve alatt mintegy 40 stúdió albummal, 9 élő felvétellel jelentkezett eddig.

Davis mellett olyan nagyságok lemezein jelent meg, mint Lee Morgan, Larry Young, Hank Mobley, Freddie Hubbard, Tony Williams, Stevie Wonder, Chaka Khan, Dexter Gordon, Frank Sinatra, Aretha Franklin, Benny Goodman, Tony Bennett, Quincy Jones, B.B. King. Egészen elképesztő névsor.

Számomra George Benson kicsit mindig kiesett a figyelemből, a jazz gitározás szempontjából mindig inkább másokkal voltam elfoglalva. Persze hozzám is eljutottak a legsikeresebb felvételei, dalai és feldolgozásai, de ezeket mindig inkább egy másik szemüvegen keresztül néztem, illetve hallgattam. Viszont kétségtelen, hogy az egyik legjelentősebb élő gitáros legenda.

George Benson eddig kétszer járt hazánkban. Először 2007. július 17-én Al Jarreau-val koncertezett Budapesten a Papp László Sportarénában. Legutóbb pedig Veszprémben lépett fel 2012. július 18-án saját együttesével.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez