JazzMa

Friss Hírek

Hymn to Friday2024. május 17.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Fesztiválmustra – Harcsa Veronika (Harcsa Veronika udvar, Kapolcs)

Harcsa Veronikát először 2006 februárjában láttam-hallottam énekelni a Nyitott Műhelyben. Én ajánlottam neki, hogy ne standard-eket énekeljen, hanem írjon saját nótákat. Megfogadta tanácsomat. The rest is history.

harcsa-veronika.jpg


1) Mikortól üzemelteti Kapolcson a Harcsa Veronika udvart?

2014 óta folyamatosan. Ha a tavalyi háromnapos Völgyhétvége mini-kiadást is számoljuk, akkor idén lesz a nyolcadik év.


harcsa-veronika-udvar.jpg



2) Eddig hány zenekart léptetett fel?

A fesztivál tíz napos. Az elején napi 2-3 programsávval indultunk, ebből mostanra napi 4-5 koncert lett, vagyis összesen mindenképp többszáz produkció megfordult már az udvarom színpadán.


3) Hányan férnek be az udvarba?

Jó kérdés, egy-egy olyan kiemelkedően sikeres koncerten, mint a Random Trip, vagy a Bin-Jip és Erik Truffaz közel ezren lehettek, de úgy tudom, az elmúlt nyolc évben a COVID előtt is szigorodtak a biztonsági előírások, és most az aktuális szabályozásokhoz fogjuk igazítani a beengedhető nézők számát. Mindenesetre az udvaromat pont azért szeretik sokan, mert nagy a tér, mindenki le tud heveredni a fűbe, sőt, van egy eldugottabb, felső kertrész, ami valódi nyugalom szigete, és páholyként is funkcionál. Nálam biztosan nem kell tartani a tömegtől.


harcsa-veronika-udvar-kozonseggel.jpg



4) Az idei Harcsa Veronika udvar mettől meddig lesz nyitva?

Az első program délelőtt 11-kor a napindító jóga, az utolsó pedig éjfélig-egy óráig tart. Minden nap délután háromkor kezdődik az első koncert, vagyis a Művészetek Völgyében nálunk lehet leghamarabb élőzenét hallgatni. Ezek a délutáni előadások rendszerint nagyon népszerűek is. A koncertek előtti és közötti időt kísérőprogramokkal töltjük ki. Nagyjából minden nap lesz jóga, kézműves foglalkozás, interaktív énekes workshop, babaringató, sőt, újdonságként Pándi Balázs jazz dobos a világ minden tájáról összegyűjtött vinyl ritkaságokat játszik majd a hozzájuk kapcsolódó történeteket mesélve.


5) Elmondaná, hogy melyik nap kik lépnek fel?

45 zenekar lép fel idén az udvaromban, a Művészetek Völgye holnapján lehet böngészni a programot, illetve hamarosan elérhető lesz a kézbevehető műsorfüzet is. Idén csak magyar fellépőink lesznek a járvány szervezésre gyakorolt hatása miatt. A teljesség igénye nélkül a Modern Art Orchestra, Zentai Márk új szólóprojektje, Sena Shakespeare műsora, Gadó Gábor, Borbély Mihály, Nagy Emma, a Kéknyúl, a Karaván Família és a Freakin Disco is a fellépők között lesznek.


6) Azt majdnem elfelejtettem megkérdezni, hogyan állítja össze a programot?

Szakmailag az eredetiség alapérték a válogatáskor, vagyis többnyire felismerhető hangzású, saját dalokat játszó előadókat hívok. Ezen túl az improvizatív műfajok számos ága megmutatkozik, van mainstream jazz, de van elektronikával, népzenével kevert fellépő is, és fontos nekem, hogy minden generáció képviselve legyen. Mindig vannak jól ismeret nevek, és olyan előadók is, akiket nálam fedezhet föl a nagyérdemű.


7) Szokott fiatal tehetséget támogatni? Csak fellépteti őket, vagy más módon is tudja őket reflektorfénybe helyezni? Esetleg szakmai tanácsokkal ellátni őket?

Nagyon fontos nekem, hogy sok fiatal is helyet kapjon a műsorban. A fellépési lehetőség a legtöbb, amit nyújtani tudok, hiszen Magyarországon kifejezetten kevés fesztivál jellegű fellépés jut egy jazz zenésznek. Ezt is szokni kell, más, mint egy klubkoncert. Évközben a zenei tehetségkutatókon és showcase-eken is rajta tartom a szemem, hogy képben legyek az új generációkkal.


8) Vannak olyan felfedezettjei/támogatottjai, akik már ígéretesen bontogatják szárnyaikat?

Emlékszem például, amikor először lépett fel nálam Oláh Krisztián. Azóta már visszatérő fellépő, és az első alkalom óta számtalan díjat és elismerést nyert, megismerte a nevét a közönség. Vagy ott van Bakos Bettika, aki év elején megnyerte a Müpa Showcase-t, nálam pedig már több évvel ezelőtt nagy sikerű koncertet adott. Ő egyébként idén fokozottan jelen lesz az udvaromban, mert jógaórákat is fog tartani.


9) Sok sikert az idei Harcsa Veronika udvarhoz!

Köszönöm, nagyon várom!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez