JazzMa

Friss Hírek

Hymn to Friday2024. május 17.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Exkluzív interjú a Jedermann főnökével, Boskovics Gáborral

Boskovics Gábor „Bosi” ezúttal örömteli hírekről számol be.

bosi.JPG


1) Mikor nyitottad újra a Jedermannt?

jedermann-bejarat.JPG

A szó valódi értelmében újranyitásra nem is volt szükség, hiszen a korlátozások ellenére is folyamatosan jelen voltunk, ajtónk nyitva állt, igaz csak elviteles üzemmódban. Összes munkatársunk megmaradt, a kollektíva együtt van. Természetesen az élet, és a koncertek utánozhatatlan hangulata, ami a Jedermannt azzá teszi ami, nagyon hiányzott. Ezt az sem pótolhatta, hogy igyekeztünk az internetes térben is folyamatos életjeleket küldeni, és pár koncertet is közvetítettünk online - több-kevesebb sikerrel.

Klasszikus újranyitásunk - helyben vendégeinket fogadni -  napra pontosan és azonnal alkalmazkodott az aktuális rendelkezésekhez.

jedermann-belso.JPG


2) Kezdenek már visszaszokni a vendégek?

Az első napok eufórikus hangulata után, még nem tartunk ott, hogy kijelenthessem, minden a régi. Nagyon rapszódikus a forgalmunk, amely főleg az időjárással függ össze, illetve meglátásom szerint, a mi közönségünk, barátaink igen felelősségtudatosak nemcsak magukkal, hanem környezetükkel szemben is, ezért a jogos óvatosság számlájára is írom, hogy kicsit visszafogottabban indult újra az élet. És jól is van ez így - én is nyugodtabban éltem meg ezt a forgalom hullámvasutat ennek tudatában, mert én is úgy gondolom, a biztonság a legfontosabb. Most, hogy a COVID-dal összefüggő fertőzés számok valóban jelentős javulásokat mutatnak, vendégkörünk is oldottabban és bátrabban látogat el hozzánk.

Gazdaságilag nem egyszerű időszak ez, de legalább már azt csinálhatjuk, amit szeretünk, és amiért vagyunk.


3) És mikortól lesz újra jazz nálatok? Kivel kezdesz?

Az az örömteli hírem, hogy most, mindjárt! De mielőtt elárulnám, hogy kivel, el kell mondanom Neked, hogy nagyon szerettük volna már a koncerteket, mert nagyon hiányzott, de egyrészt a rendelkezések nem voltak egyértelműek, másrészt az előző kérdésedre adott válaszomban is taglalt járványügyi óvatosság a közönség és saját részemről is inkább a türelemre ösztökélt. Így is izgalmas tapasztalat lesz, hogy az a fajta zsúfolt házas hangulat, ami a Jedermannt és az általunk szervezett koncerteket jellemzi, hogyan fog érvényesülni szolidabb keretek között, hiszen férőhelyeinket limitáltuk, kicsit szellősebb lesz minden, már csak azért is, hogy közönségünk egy pillanatra se érezze magát esetleg kellemetlenül és nem biztonságosan. Szerintem működni fog, igaz ez inkább csak vágy egyelőre, de az élet majd választ ad erre is, amire majd reagálunk.

És kérdésedre visszatérve: ki is indíthatná méltóbban újra koncertszezonunkat, mint a Dresch Quartet! Már-már hagyomány, hogy tavaszi és őszi szezonunkat is Dresch koncerttel kezdjük, hát idén így alakult, hogy van nyári szezonunk is (korábban nyáron koncert szünetet tartottunk), Május 28-án este tehát vendégünk a Dresch Quartet és ezzel elindul a nyári koncert sorozat.


4) Jól láttam a Jedermann oldalon, még lesz egy másik koncert is májusban? Az ki lesz?

Igen! Nagy örömünkre az Ég Alatti 5 lép fel május utolsó napján, 31-én hétfőn a színpadunkon. A koncertnek van némi szerencsés előtörténete is: a dátumot még a feloldások előtt kötöttük le, azzal a céllal, hogy koncertfilmet forgatunk az Indiai Magyar Kulturális Intézet támogatásával. Az élet úgy hozta, hogy közben immár közönség is bejöhet - hát jöjjön csak! És tudni kell, az Ég Alattinak novemberben volt már lekötött fellépése nálunk, azt a lezárások akkor meghiúsították, most félévvel később végre pótolunk.


5) És a Gáspár Karcsi féle Koncert és Jam Session a Jedermannban! sorozat is folytatódik?

Amióta az eszemet tudom a Jedermannban, vagyis már a kezdetek óta állandó fellépő vendégünk Gáspár Karcsi, élmény vele együttműködni! Úgy is mondhatnám, el nem tudok képzelni olyan Jedermann program folyamot, ahonnét a Karcsiék hiányozhatnának, így nem kérdés, a sorozat folytatódik: a Gáspár Károly Trió egyébként június 25-én lép fel nálunk, vendégük Dennert Árpád lesz, és természetesen a hagyományos jam sem marad el!


6) Karcsiékon kívül még kiket léptetsz fel júniusban?

Sok izgalmas programunk lesz, és majd kísérletezünk hétköznapi koncertekkel is, ha már nyár lesz. Elsősorban természetesen a Jedermann évek alatt kialakult fellépő köreiből áll össze a színes paletta: Canarro-val indul majd a június, ami azért is érdekes, mert ha szabad ilyet elárulnom, itt nálunk és ezzel a koncerttel ünnepli Szakál Tomi a szülinapját, szóval még a megszokottnál is önfeledtebb örömkoncertre készülünk rengeteg vendéggel. Idén, pop up helyszínként részt veszünk a Tilos Rádió hagyományos adománygyűjtő maratonján is, melynek apropóján a Baló István Projekt koncertezik nálunk. De a teljesség igénye nélkül június során fellép még a Kovács Ferenc & Kovács Zoltán Quintet, Darvas Kristóf és Salgó Viktória, Balogh Kálmán és Lukács Miklós a cimbalomduóval, jön majd a Nigun, de lesz nálunk ismét Jazzköltészet Gyukics Gáborral és Ágoston Bélával, de zenén túl, Korolovszky Anna plakát kiállításának is otthont adunk, illetve még felolvasó színházat is szervezünk Szilágyi Ágota színésznő előadásában.

Tehát érdemes böngészni majd programjainkat, sokat szeretnénk nyújtani. Így csináljuk mi ezt!


7) Sok sikert a újranyitáshoz!

Őszintén köszönjük és várjuk szeretettel a Jazzma olvasóit, és mindenkit a hét minden napján, és nem csak koncerteken!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez