JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

"Legyen egy dal!" - BERKI 75! - Exkluzív interjú - 2. rész

Háromnegyed évszázad! - 75 esztendős lett Berki Tamás! A nevezetes alkalommal kapcsolatban találkoztunk egy budapesti, XVIII. kerületi kávéház teraszán, hogy beszélgessünk egy kicsit a múltról - és a jövőről is. Az interjú második részét olvashatják alább.

image1-100.JPG


NS: Követed a mai magyar jazz-t?

BT: Hát persze! A pandémia alatt egy magyar csatornán többször láttam jazz fesztiválokról felvételeket, ott kortárs fiatalok szerepeltek, meg a középkorosztály.


NS: Mondj néhány férfi énekest a növendékeid közül!

BT: Varga Dávid, Egri Jancsika - a legfiatalabbak. Gayer Bálint, Éliás Gyuszika - ő inkább pop karriert csinált. Aztán Pély Barna - az énektudása mellett - nagyon jól zongorázik és gitározik.


NS: És a külföldi kedvencek? Kapásból egy-kettő!

BT: Bobby McFerrin! Tőle "ki vagyok pusztulva"! Ő egy ufó! Al Jarreau-t is imádom, aki itt nálunk az énekesek versenyében a zsűri elnöke volt. Nagyon nagy élményem, amikor 1998-ban a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán lépett fel, és lejött az első sorhoz, ahol álltam, mert meghallotta a hangomat - aztán vele énekelhettem! És még Kevin Mahogany.


image2-68.JPG


NS: A hangszeresek közül?

BT: Nagyon sok van. Pat Metheny, Mike Stern, Chick Corea...


NS: Nekem azért - talán - Davis az első...

BT: Őt Olaszországban az Umbria Jazz Festival-on láttam élőben.


NS: Rendszeresen hallgatsz zenét?

BT: Minden nap, valahol, valamit. Nem csak jazz-t. Az operaénekesnők közül az olasz Cecilia Bartolit szeretem nagyon. De tegnap például Oscar Peterson-t és Errol Garner-t hallgattam. Utóbbinak vidámság, életszeretet van a játékában.


image3.jpg


NS: A közeljövő tervei?

BT: A születésnapom kapcsán megkeresett Alapi Pisti, az Edda gitárosa, akit régről ismerek. Az "Igazi paradicsom" megjelenése után egy idővel Salgótarjánból felhívott egy (akkor még) ismeretlen fiú, Fekete Sanyi. Ő - a zenekarával együtt - megtanulta az egész lemezt! Megkérdezte, hogy elénekelném-e velük koncerten? Próbáljuk meg! - mondtam. Volt a zenekarban egy kamasz gyerek, 16 éves, nem hittem a szememnek, őrületes tehetségnek látszott. Ő Alapi Pisti, később többször felléptünk együtt.

1985-ben úgy volt, hogy Szakcsi megy a moszkvai VIT-re. De Szakcsi lemondta a szereplést, és engem kértek fel helyette. Nekem meg akkor éppen nem volt zenekarom. Felhívtam a salgótarjáni Front együttes vezetőjét, Fekete Sanyit, aki vállalta, így Moszvában játszottam az Alapi Pistivel megint, nagy élmény volt!

Nemrég felhívott Alapi Pisti, hogy az online felületén egy műsorban beszélgessünk a régi szép időkről, és vegyünk fel újra egy számot, mondjuk a "Legyen egy dal"-t... Fellépések is várhatóak Sárik Petivel, tavaly nagyon kevés lehetőség volt. Oda vagyok, ahogyan Ő együtt tud dolgozni, elképesztően inspiratív társ!

És a könyv, amit írok. Szeretném, ha lemez melléklettel jelenne meg. Öt nótát már megírtam, teljesen újakat.


NS: Még sok sikert kívánok, és köszönöm a beszélgetést!


image4-59.JPG

Vissza a hírekhez