JazzMa

Friss Hírek

BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Maszk nélkül (három aktuális téma) - 34. rész

Új cím ("A maszk mögül" után), de a tavaly májusban megkezdett, aztán júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat folytatódik! A koronavírus-világjárvány kedvező irányba történő elmozdulása a szigorú járványügyi korlátozások enyhítését hozta: közterületen már nem kell maszkot viselnünk! Zárt térben - tehát a klubokban is - még igen. Egyelőre. De a lényeg a nyitás, újra közönség előtt játszhatnak a zenészek! A harmincnegyedik részben egy bécsi klub műsorából néhány ajánlat, egy nemrég elhunyt muzsikusról, és egy free jazz albumról.

image1-9.PNG


image2-69.JPG


"The Show must go on(line) - Live-Stream with Live-Audience" – hirdeti honlapján az osztrák főváros Porgy&Bess Jazz&Music klubja. Ahogyan a többi koncertterem, úgy a bécsi is nyit - ha a régi zsúfoltság - a kép tanúsága szerint - már elképzelhetetlen.

A júniusi műsorból: 4-én, pénteken Susan Blake (ének, harsona) és a Miskolc Dixieland Band (!); 20-án, vasárnap a Hammond orgonista Barbara Dennerlein; 29-én, kedden a Wolfgang Muthspiel (gitár), Scott Colley (bőgő), Jorge Rossy (dob) trió; 30-án, szerdán Dés András (ütők), Ávéd János (tenorszaxofon), Fenyvesi Márton (gitár), és Szandai Mátyás (bőgő) - vagyis a "Rangers"!



image3-66.JPG


A közelmúltban, május 15-én, nyolcvan esztendős korában hunyt el az amerikai bőgős, zeneszerző MARIO PAVONE. Az 1960-as évek óta aktív muzsikus - többek között - Wadada Leo Smith, Bill Dixon, Anthony Braxton, Joshua Redman, Dave Douglas, Steven Bernstein, és Craig Taborn zenésztársa volt. Tekintélyes névsor.

A "Trio Arc" (Playscape, 2008) című lemezén Paul Bley zongorázik, Matt Wilson dobol. Modern mainstream - nem kevés free elemmel.


image4-60.JPG


Folytatva a múlt héten megkezdett, a szabad zenei honlap összeállítása alapján bemutatásra kerülő trombita-gitár kettősök ("Trumpet-guitar duets") albumainak sorát: az "EVENING HAWKS" (BIG EGO Records, 2021) következik. A TIN/BAG duó egy amerikai társulást takar: Kris Tiner trombitál, Mike Baggetta akusztikus és elektromos gitáron játszik. A nyolc darabot - egyetlen Leonard Cohen feldolgozást kivéve – a muzsikusok alkották. A vinyl és digitális formátumokban megjelent album kevésbé free - inkább kellemes hallgatnivaló.

Vissza a hírekhez