JazzMa

Friss Hírek

First of May2024. május 01.
Wednesday Night Drink2024. május 01.
Névnaposok – Fülöp2024. május 01.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Balázs Elemér magyar népdalai a Fonóban

A megújult Fonó Budai Zeneház hangulatos Pajta színpadján mutatta be 2005-ben megjelent legendás aranylemezét, a Magyar népdalokat a Balázs Elemér Group 2021. május 29-én. A zenekar 2021-ben ezen az estén második alkalommal állhatott „élő” közönség elé. A zenekar tagjai és a nézők is hálásak voltak a lehetőségnek, emlékezetes koncert részesei lehettek mindkét oldalon.

dsc-9621.jpg


Balázs Elemér 2000-ben alapított formációja tavaly már a tizenegyedik albumát jelentette meg. A mindig megújulni képes, nemzetközileg is nagyon sikeres formáció két alapító tagja Balázs Elemér dobos és testvére Balázs József billentyűhangszeres. Mindketten világhírű jazz zenészek gyakori partnerei, Elemért Pat Metheny is a világ legjobb dobosai között tartja számon. A zenekarban a magyar jazzélet rengeteg meghatározó művésze megfordult. A Fonóban előadott Magyar Népdalok / Hungarian Folk Songs című lemez hangfelvételén a két alapemberen kívül a zenekar akkori tagjai Hajdú Klára, Winand Gábor, Glazer Péter, Dés András, Juhász Gábor és két népdalénekes, Palya Bea és Szalóki Ágnes voltak.

A tizenhat évvel ezelőtt alkotott, rendkívül sikeres BEG dalokat ezen az estén Balázs Elemér és Balázs József mellett Horváth Cintia énekes, Komjáti Áron gitáros, Pecek Lakatos Krisztián bőgős, Czibere József ütőhangszeres, és népdalénekes vendégként Magyar Bori adták elő. Igazoltan hiányzott az együttes férfi énekese, Szakonyi Milán.

A Balázs Elemér Group koncertjeire jellemző rendkívül magas színvonal a tagok tökéletes szakmai tudásának, és a zenekarvezető testvérpár által alkotott, a magyar jazz szcénában egyedülálló zenei univerzum. Minden zenész nagyon intenzív jelenléttel vesz részt a varázslatos erejű előadás megszületésében. Balázs József szofisztikált billentyűs játéka és hangszerelése mellett természetesen az atomerős ritmusszekció a meghatározó. Balázs Elemér koncertről, koncertre bizonyítja világklasszis voltát. De a BEGre jellemző a gyönyörű kétszólamú ének és a levegős, szárnyaló gitárjáték is. Fantasztikus szólókat hallhattunk minden hangszerestől, de a koncert egyik katartikus csúcspontja Balázs Elemér és Czibere József ütős energiabombája volt, amit megelőzött Pecek Lakatos Krisztián robusztus bőgőszólója. Varázslatosak voltak Komjáti Áron misztikus gitáreffekt közjátéka az ütőhangszerek egzotikus hangjaival, Balázs József képfestő szintetizátor akkordjaival és virtuóz, nagyon kimunkált zongoraszólóival. Megidézték ezekkel a pillanatokkal a tavaly elhunyt Lyle Mays szellemiségét, ahogy a tökéletes összhang, az érzelmekkel teli dallamvilág eszébe juttathatja a hallgatóknak a Pat Metheny Group hangzását. A harmonikus, himnikus balladák mellett kataton, free, dallam- és ritmustördelés is színesítette a sokszor filmzenehatású kompozíciókat. A koncert gyönyörűen felépített dramaturgiai íve a záróblokkra teljesedett ki. Két új népdalfeldolgozás mellett még két hatalmas „sláger” is elhangzott a visszatapsolások után, ráadásként. A két kristálytiszta hangú és hercegnői megjelenésű énekesnő, Horváth Cintia és Magyar Bori produkciója repítette a közönséget a felhők fölé. A Ha te tudnád... című Küküllő menti, és az Ez a vonat, ha elindul... kalotaszegi népdalfeldolgozásokkal búcsúzott a közönségtől a következő élő koncertekig a magyar jazz állócsillaga, napjaink talán legszeretettebb formációja, a Balázs Elemér Group.


dsc-9519.jpg


dsc-9528.jpg


dsc-9575.jpg


dsc-9598.jpg


dsc-9614.jpg


dsc-9624.jpg


dsc-9668.jpg


dsc-9670.jpg


dsc-9699.jpg


dsc-9743.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez