JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 16.
Ruby Tuesday2024. április 16.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Hírek

Karcsi bölcsessége

2021. június 2-a, szerda este 8 óra, Opus Jazz Club: a Gáspár Károly Trio lemezbemutató koncertjével újra nyit a hónapok óta zárva tartó hely. Tehát: dupla ünnep! Védettségi és személyi igazolvány szükséges a belépéshez, az asztalok az előző időszakhoz képest nagyobb "távolságot tartanak". De a lényeg: újra - közönség előtt - élő zene szól, emberek látják-hallgatják a helyszínen - az elmúlt hónapokban ezt nehéz volt elképzelni!

image1-2021-06-03t121027633.JPG


A Gáspár Károly Trio "Philosophy" (Tom-Tom Records) című, a közelmúltban megjelent CD darabjai adják az apropót.


image4-63.JPG


A kiváló zongorista már a harmadik albumát jelentette meg - a hármas felállása nem változott az idők folyamán: Horváth Balázs bőgőzik, Varga Bendegúz dobol.


image7-20.JPG


image9-2.JPG


Az első lemez ("The Outsider", Hunnia Records) még 2017-ben látott napvilágot, a második ("Salvation", Tom-Tom Records) 2019-ben.
Kissé hűvös júniusi este - de a régen várt koncertélményt, a személyes találkozások örömét semmi sem ronthatja el! Még a rutinos "beszélő" Gáspár (a több éves ismeretség, barátság okán) Karcsi bevezető gondolatai is némi meghatottságot, elfogódottságot tükröznek.
Aztán ízelítőt kapunk Karcsi filozófiájából - az új album dalai csendülnek fel szépen sorban, "Philosophy", "Tiara", "I Fall in Love Too Easily" - megspékelve egy-egy régebbivel: "Diána", "Gratitude (For My Parents)" - mindkettő a "Salvation"-ról - a Kedvesnek és a Szülőknek címezve. És az egyik standard folytatódhat egy másikban: a "Someday My Prince Will Come" is beépül a műsorba.
A "Philosophy" nyolc dalából hét elhangzik - a "Heart Prison", a "The Unnecessary Man" és a "Nem félek már", meg a "Love Drops" is - közben magamban megállapítom: Karcsi megtalálta azt a stílust, hangvételt, érzelmi szintet, amely a sajátja, jól áll Neki, élvezettel adja elő. És nem utolsó sorban olyan zenésztársakra bukkant, akik nem csak kollégák, hanem barátok is. A hármuk közötti kivételes összhang ezt mutatja.


image2-73.JPG


Okos ember (zenész, író, vagy bárki) az, aki türelmesen halad a pályáján, nem hoz meggondolatlan döntéseket - és aztán eljut oda, ahova szeretett volna már kezdetben is. Nem tudom pontosan - bár sejtem - hogy Gáspár Karcsi gyermekként "ilyesmi" karriert képzelt-e el. Számomra minden hangja, gondolata egy kiegyensúlyozott, érzelmes művész bölcsességét igazolja.


image3-70.JPG


image5-43.JPG


image6-41.JPG


image8-6.JPG


Vissza a hírekhez