JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A kényszerszünet után is szépen csillognak a Fekete Gyémántok, avagy a Black Diamond Big Band a Puskin Művelődési Házban

A keménymagos (senior) tatabányai jazzhallgatók még emlékeznek rá, hogy a múlt század 80-as éveiben – amikor még Benkő Benedek vezette az intézményt – gyakrabban szólt itt a jazz, de néha manapság is visszatér egy-egy koncert erejéig. Valaha itt hallgattunk már akkor is neves, vagy azóta „eltűnt”, vagy éppenséggel később befutott művészeket is. Akkoriban – többek között – a Deák Big Band szólt a ház színpadáról, jó néhány éve viszont a Ludányi Tamás és Elek István vezette helyi bigband szórakoztatja magas színvonalon a nagyzenekari hangzás tatabányai kedvelőit. Teszik mindezt az egykor több település egyesítésével létrejött város különböző kerületeiben az „Utazás a jazz és a swing körül” elnevezésű pályázatnak köszönhetően.

hirdetes.jpg


Mintegy két éve Felsőgalláról tudósítottam műsorukról, azóta a napokban felléptek Alsógalla és Kertváros felújított művelődési házaiban, most pedig a szintén nagyon szépen rendbehozott bánhidai Puskinban. Amint az igen kényelmes székeken ülve megtudtuk, a felújítás után először szóltak hangszerek az épületben – nem is akárhogyan.


bdbb-7.jpg


Az Elek István jazztörténeti ismeretterjesztésével fűszerezett koncert főként olyan klasszikusok (bigbandjeinek) műveiből állt össze, mint Glenn Miller, Count Basie, Duke Ellington, vagy éppen Benny Goodman.


bdbb-3.jpg


A rezek harsogását puhította női énekhang (Pozsár Hajdú Ilona aka „Zsó”), hallottunk szólókat Román Gézától


bdbb-6.jpg


és Puskás Csabától (trombita), Laskay Pétertől (dob),


bdbb-13.jpg


Fatuska Benjámintól (gitár), 


bdbb-4.jpg


Wolford Benjámintól (zongora),


bdbb-9.jpg


Oláh Zoltántól (nagybőgő), és megénekeltette a klarinétot a „Sing, Sing, Sing” című dalban Ludányi Tamás.


bdbb-11.jpg


bdbb-10.jpg


A legnagyobb tapsot az utóbbi időben sajnos ritkán hallható Ludányi Tomi kapta, amikor Elek Istvánnal és a ritmusszekcióval Rollins „Tenor Madness”-ét játszotta – szopránszaxofonon. Újítás volt, amely maximálisan bevált.


bdbb-2.jpg


bdbb-5.jpg


bdbb-12.jpg


A BDBB utazásának következő állomása A Vértes Agórája Tatabánya Újvárosban, a koncerten bemondottak szerint június 19-én.


black-diamond-big-band.jpg


Vissza a hírekhez