JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A zenei alkalmazkodóképesség mesterfokán

Col Legno évek óta publikál nálunk! - A szerk.

1-jegtorlasz-p2340317-1.jpg

BJO mögötte a jégtorlaszos folyam


A "Ki, mit, miért, hogyan, mennyire..." kezdetű kérdések azok, amelyek mindegyikére egyetlen ember tudhatja elvileg a teljeskörű választ. Amennyiben egy zeneműről van szó, ez jellemzően a zeneszerző. Ezért is írja ezt a beszámolót "A Duna" megálmodója, zeneköltője és egyben hangszerelője.


2-szobi-torkolat-p2340386-1.jpg

BJO a szobi Ipoly-Duna torkolattal


A Budapest Jazz Orchestra egy alapvetően tradicionális bigband muzsikát játszó zenekar, amelynek jól áll ez a fajta zene. Így szerettem magam is bele a játékukba, ezért is látogatom immár többszázadik koncertjüket közönségként. Mindenféle hatások érték, és érik a bigband-et napi munkájuk során. A populárisabb, közönségcsalogató hangszerelésektől, a nem hagyományos fafúvós felállást igénylő, elmerengőbb mai zenékig a skála igen-igen széles. Hacsak az elmúlt 5 évét pörgetjük vissza a Kossuth-díj kapujában mozgolódó bandának, érzékelhetjük a teljes spektrumot.


3-kozepso-szekciop2340351-1.jpg

BJO középső szekció


A bigband apparátus zenéjét imádó közönségbéli, és zeneköltői tapasztalataim szerint "Col Legno: A Duna" ennek a teljes skálának a szlovákiai Füleken most vasárnap eljátszott 10 tételben való leképeződése. Mert a zene a bigband (h)őskorszakát felidéző (A Duna, a Római Birodalom védvonala; Komáromi csaták; Kossuth híd) megoldásoktól,


4-komaromi-csatak-p2340398-1.jpg

BJO a komáromi csatákkal a háttérben


a populárisabb - egyébként funkys - hangzásvilágon (Padok a Duna Partján; Szent Tamás-hegy, Esztergom) át,


5-birta-es-serei-p2340394-1.jpg

Birta gitározik, mögötte a dobos Serei látszik


a dobolásban szambás élményekkel tarkított (Jégtörő hajó a Dunán) tételt érintve,


6-hatulrol-p2340407-1.jpg

A BJO és dobosa hátulról


a jazz eszköztárában gyakran előforduló tempóduplázásos/felezős, ha úgy tetszik lazulós vs. feszítős (Az érsek költöztet) élmények bevonásán keresztül,


7-zana-ersek-p2340324-1.jpg

Zana improvizál (Érsek)


az egészen modern, finom, már-már a klasszikus kamarazenei megszólalásokig ér (Gemenc; A szobi Ipoly-Duna torkolat; Csónakázás a Dunán).


8-shcreck-fokusz-p2340403-1.jpg

Schreck Feri harsonán a középpontban

T

ermészetesen a stílusok időnként adott tételen belül is átfolynak egymásba, vagy markánsan elkülönülve váltanak, a mai napig a muzsikusok, vagy a közönség részéről ízlésficamra utaló visszajelzések nélkül.


9-csonakazas-p2340354-1.jpg

BJO a csónakázós Sió-Duna torkolat környékével a háttérben


A korunkhoz időben közelebbi érzetű tételek zenéjébe a disszonancia eszközként és nem célként, szinte észrevétlenül, természetesen lopódzik be.


10-kollmann-szopran-p2340315-1.jpg

Kollmann szopránszaxofonos improvizáció


A metrumváltásokban bővelkedő részeknek a célja nem a zenészek újrafelvételiztetése a jazz tanszakra, vagy valamilyen szimfonikus zenekari próbajátéknak kitenni őket, hanem a Duna természetes - ugyanakkor a zenébe "szó szerint" látszólag nehézkesebben átültethető - hullámzásának, pulzálásának bemutatása.


11-szechenyi-jegtoro-p2340321-1.jpg

BJO a Széchenyi jégtörő hajóval a háttérben


A Budapest Jazz Orchestra-t és 17 tagját vasárnap óta a zenei alkalmazkodás nagymestereinek is tartom, mivel a Duna ihlette zenei fantáziám mára már nem egy zeneszerző látomása/hallomása többé, hanem 120 ember által megtapasztalt, valós élménnyé vált. (A 2019-es bajai premierhez képest három új tétel is megszólalt, így ez a műsor Füleken debütált.)


12-gemenc-szurke-gem-p2340326-1.jpg

A gemenci szürke gém a BJO mögött


S nem győzöm hangsúlyozni: egy koncerten belül kellett - a Duna sokszínűségéhez igazodva - a stílusbéli és hangszerparkbéli változatosságot professzionálisan, átadni a színpadról. Sikerült! A bigband állandó hangmérnöke nem különben alkotott nagyot - ha kizárólag az egymás utáni tételek közötti jelentős dinamikai eltérésekre, a fafúvós váltóhangszerek okozta problematikára utalok.


13-csejtei-tenoron-solo-p2340376-1.jpg

Szaxofonsor, Csejtei improvizációja tenorszaxofonon


László Enikő korcertfotóin, László Enikőnek a zeneszerzővel közösen bejárt, 400 km-nyi honi Duna-szakaszról készített fényképei, videói is láthatóak. A Füleki Városi Művelődési Központban 2021. június 20-án tartott idei első közös koncertünkön a Budapest Jazz Orchestra okozta varázslathoz a vetített háttér is épp annyit tett hozzá, amennyit kellett. (Nem reprezentálta túl, vagy alul a zenét. Látvány és muzsika erősítették egymást)


14-trombitasor-ducsai-fuj-p2340413-1.jpg

Trombitasor, Ducsai játszik


Folytatás a jövő heti lemezfelvétel koncertjén, amely regisztrációhoz kötött. A június 29-i ingyenes program a B32 Galéria és Kultúrtér-ben a hangrögzítés okán egy egészen újszerű és egyedi teremberendezés mellett valósul meg, amelyre regisztrációt követően szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Vissza a hírekhez