JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Magyar bigbandek – Szekszárd Big Band

Megkértem a bigband vezetőjét, Pecze „Pista” István barátomat, néhány mondatban mutassa be a zenekart. Alább ezt olvashatják!

pecze-istvan.jpg


A Szekszárd Big Band 1979 őszén alakult, teljes egészében amatőr muzsikusokból. Azóta is a legrégebben folyamatosan működő bigband Magyarországon.

Az együttes alapító és jelenlegi művészeti vezetője Pecze István trombitaművész, a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola nyugalmazott igazgatója.

A SzBB két alkalommal nyerte el a Népművelési Intézet nívódíját, valamint művelődési miniszteri dicséretben is részesült, minősítése kétszeres arany oklevél.

A Big Band Párizstól Moszkváig Európa sok koncerttermében aratott sikert, ezzel öregbítve a magyar jazzmuzsika, illetve szűkebb pátriája, Szekszárd jó hírét.

Tomsits Rudolf „Szekszárdi Jazz Mise” címen nagyszerű művet írt és ajánlott a Szekszárd Big Band-nek és a Liszt Ferenc Pedagóguskórusnak. A mű – a szekszárdi ősbemutató után – a pápa magyarországi látogatásakor is elhangzott több tízezer főnyi hallgatóság előtt a pécs-pogányi reptéren. CD lemez és kazetta is készült a Jazzmiséből. 1992 pünkösdjén a budapesti Horváth Mihály téri templomból ünnepi miseként élőben közvetítette a Magyar Rádió.

1993-ban Európa turnéra utazott a Szekszárdi Jazzmise előadói stábja. Hollandia, Franciaország, Németország zeneszerető közönsége is megismerkedhetett e kulturális értékkel, az Európában is ritkaságszámba menő Jazzmisével.

Az 1997-ben kiadott „Szekszárd Blues” című lemezével az együttes közel húsz éves munkásságáról adott átfogó képet a közönségnek ismert szerzők még ismertebb műveiből – Cabaret, New York, New York, All of Me - válogatva. A nagy érdeklődést és sikert mutatja, hogy a lemez egy év alatt elfogyott.

Az Országos Filharmónia szervezesében többszáz ifjúsági és felnőtt hangversenyt adott a zenekar Soprontól Miskolcig, Budapesttől, Szolnokon át Pécsig. Több bigband a szekszárdi zenekar példájára alakult meg. Azóta ez a formáció a koncert termek elfogadott, sőt kedvenc formációjává vált.

A Szekszárd Big Band az elsők között kapta meg a megyei Príma Díjat.

Szólistáink között szerepelt – Tomsits Rudolf, Csepregi Gyula, akik korrepetálták is a zenekart, de nagy sikert arattak közelmúltbéli szólistáink is, Majsai Gábor, Charlie, Gájer Bálint, László Boldizsár, Pecze Zsófi – énekesek, valamint Nagy Balázs szaxofonos, és Pecze Balázs trombitás szólista is.


pecze-balazs.jpg


Célunk, hogy fiatal tagokkal tölthessük fel a zenekart, és előbb-utóbb egy fiatal művészeti vezető irányítsa a 42 éves Szekszárd Big Bandet.


pecze-zsofi.jpg


És így énekel Pecze Zsófi.

https://www.youtube.com/watch?v=Ut1dzSVHgcg



teljes-szbb.jpg


szbb-fuvosok.jpg


all-star-bigband-pp.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez