JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Bágyi Balázs New Quartet - Víztorony jazz

Debrecen csodálatos ipari műemlékében van koncertterem, étterem és természetesen a Víztorony legfelső szintjén kilátó. Igénybe lehet venni a felvonót, de vannak, akik a lépcsőt részesítik előnyben. Debrecenbe látogató turistáknak figyelmébe ajánlom.

 Alig múlt el  a kitűnően sikerült  augusztusi Debreceni Bor- és Jazz Napok és újra lehetőséget kapott a Bágyi Balázs  New Quartet.

Nem először szerepeltek, még a pandémia előtt adtak nagy sikerű koncertet a kitűnő kínai trombitással Li Xiaochuan-nal. A quartet kínai turnék alkalmával ismerkedett össze a kínai trombitással. Magyarországi koncertjüket a „China Jazz Suite” című lemezükkel tették emlékezetessé. A lemez összes kompozíciója Bágyi Balázs alkotása.


bagyi-balazs-new-quartet-2020.jpg


Nos, a tegnap esti koncertjükön is Balázs szerzeményeit adták elő, amely a tavaly megjelent „2020” c. CD-n szerepelnek.

A zenekar méltatását már több kritika megírta, annyival egészíteném ki, hogy szerintem nagy elismerés illeti őket azért, hogy azon kevés jazz zenekar közé tartozik a BBNQ, akik hosszú évek óta változatlan összeállításban játszanak. Jelenleg Magyarországon véleményem szerint nagyon jeles nemzetközileg is elismert zenészekkel rendelkezünk, de ilyen összeszokott állandó tagokkal együtt játszó zenekar kevés van. Az okokat jól sejtjük, nem feladatom ennek megvitatása.

A koncertjükön érződik a  tagok profizmusa, pontosan értik egymást, megértik és magukévá teszik a szerző elképzeléseit. Bármilyen körülmények között az elhangzott dalok hibátlanul szólalnak meg, de minden hangszer nagy teret kap a  szólók egyéni kidolgozására.

Oláh Dezső zongorázása, Oláh Péter bőgőjátéka, Soso Lakatos Sándor tenor- és altszaxofon játéka maradandó élményt nyújtott.

Illik megemlíteni az elhangzott szerzeményeket:

1.       Rubato Prayer

2.       Song for Bella

3.       Tricky Juice

4.       Lyric Song

5.       Gimmi 5 (Különleges ritmikát alkalmaztak 5/4, és 10/8-os ütembeosztással)

6.       Repetition No. 1

7.       Repetition No. 2 (Az utóbbi két szerzemény a héten megjelenő új lemezük anyagából való!)

8.       Ráadás: Április elseje


viztorony-2021-001.jpg


viztorony-2021-002.jpg


viztorony-2021-010.jpg


Vissza a hírekhez