JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Újabb gondolataim (VI. évfolyam - 11. rész)

Öt év után is folytatódik a "Gondolataim a jazz-ről" - majd a "GONDOLATAIM" című sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. Hatodik évfolyam - tizenegyedik rész.

Októberben két megemlékezés, egy kilencven, két-két nyolcvan és hetvenöt, három hatvan esztendős muzsikus - mások mellett.



image1-2021-11-02t094645401.JPG


Hatvan évvel ezelőtt, 1961. október 5-én hunyt el az amerikai trombitás BOOKER LITTLE Jr. - mindössze 23 esztendős volt.
Rövid élete során négy önálló albuma jelent meg, az első húsz éves korában. Olyan zenésztársai voltak, mint például: John Coltrane, Max Roach, Eric Dolphy, Johnny Griffin, George Coleman. vagy Abbey Lincoln.
Rendkívül bíztató jövő előtt állt.
Felesége, négy gyermeke volt - nagyon korán itt hagyta őket.
Veseelégtelenség okozta halálát. (A művesekezelés éppen abban az időben vált általánossá, a hatvanas évek elején, de úgy látszik, BL még nem részesült ebben a terápiában.)
Javaslat: "Out Front" (Candid, 1961). Közreműködnek: Julian Priester (harsona), Eric Dolphy (altszaxofon, basszusklarinét, fuvola), Don Friedman (zongora), Art Davis és Ron Carter (bőgő), valamint Max Roach (dob).


image2-2021-11-02t094716052.JPG


Száz évvel ezelőtt, 1921. október 10-én született az amerikai vadászkürtös JULIUS WATKINS. (A jazz-ben) különleges hangszerével Miles Davis, John Coltrane, Gil Evans, Dizzy Gillespie, Milt Jackson, Quincy Jones, Charles Mingus, Oscar Peterson, és Thelonious Monk zenésztársa lehetett - mások mellett.

Önálló albumait a Blue Note és a Phillips adta ki.
1977-ben, 55 esztendős korában hunyt el. Cukor- és vese-problémákkal küzdött utolsó éveiben, végül szívroham okozta korai halálát.


image3-2021-11-02t094744038.JPG


Október 14-én töltötte be a kilencvenedik (!) életévét a bosnyák trombitás, szárnykürtös DUSKO GOJKOVIC. 1931-ben a(z akkor még) jugoszláviai Jajcében született.
(Eddigi) zenésztársai között olyan muzsikusokat találunk, mint például: Chet Baker, Stan Getz, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, vagy Sonny Rollins - többek között.
Tiszteletére a "Samba Do Mar" (Enja, 2003) című CD-t hallgattam meg.
Snétberger Ferenc gitározik (remekül!), Martin Gjakonovski bőgőzik, és Jarrod Cagwin dobol. A (latin jazz) műfaj (egyik) remekműve!


image4-96.JPG


Október 19-én lett nyolcvan esztendős az amerikai klarinétos, szaxofonos, fuvolista EDDIE DANIELS.
Hetven éve a színpadon; önálló albumait a Prestige, a Columbia, a GRP és az EMI adta ki - az általam ajánlott lemezt viszont a Choice. "Blue Bossa" (1973), duófelvétel a gitáros Bucky Pizzarelli-vel.


image5-69.JPG


Szintén betöltötte a nyolcvanadikat (október 28-án) az amerikai bőgős GLEN MOORE. Önálló társulásai mellett Jeremy Steig, Dave Holland, Paul Bley, Rabih Abou-Khalil. és Larry Coryell zenésztársa volt – mások mellett.
Fő "munkahelye" az 1970-ben alapított - és elvileg ma is létező – Oregon zenekar volt (amellyel többször is koncertezett hazánkban)- amelyben utoljára a 2012-es "Family Tree" (CAM Jazz) című albumon játszott.


image6-52.JPG



Október 1-én lett 75 éves az angol bőgős, csellós, basszusgitáros DAVE HOLLAND.
Honlapunkon számtalan írás található Róla. Most a legutóbbi kiadványára hívnám fel a figyelmet: "Another Land" (Edition Records, 2021). A trió felállása: Kevin Eubanks - gitár, Obed Calvaire – dob, és Dave Holland - bőgő, basszusgitár.


image7.JPG


Még egy háromnegyed évszázados - és szintén bőgős: a svéd Nils Paul "PALLE" DANIELSSON, aki október 15-én lett 75 esztendős.
A hetvenes évek második felében Keith Jarrett európai quartet-jében játszott. Zenésztársa volt még: Peter Erskine, Jan Garbarek, Lee Konitz, Charles Lloyd, Michel Petrucciani, és Enrico Rava is - többek között.
Öt önálló albuma jelent meg (eddig), az utolsó 2018-ban.


image8.JPG


Október 30-án lett hetven esztendős az indiai dobos, ütőhangszeres TRILOK GURTU, aki elsősorban a fusion és a world music képviselője - a jazz különböző ágain kívül.
John McLaughlin, Jan Garbarek, és Joe Zawinul zenekarai mellett a fentebb említett Oregon tagja is volt. Egyéni játékát több díjjal ismerték el.


image9.JPG


Október 8-án töltötte be a hatvanadik életévét az amerikai trombitás STEVEN BERNSTEIN. Az úgynevezett slide trumpet is a hangszerei közé tartozik, amely a trombita és a harsona "keveréke" (a fenti képen).
"Diaspora" sorozatát (1999 és 2008 között) - négy részben: "Soul", "Blues", "Hollywood" és "Suite" - a Tzadik kiadó gondozta. Sex Mob nevű társulása egy négyes, 1998 és 2017 között több albumot is megjelentettek.


image10.JPG


Szintén hatvan esztendős lett (10.18.) az amerikai trombitás, zeneszerző, zenekarvezető WYNTON Learson MARSALIS. Vele kapcsolatban számtalan írás jelent már meg honlapunkon.
Itt csak a legújabb, idei lemezét ajánlom: "The Democracy! Suite" (Blue Engine Records), közreműködik a Jazz at Lincoln Center Orchestra Septet with Wynton Marsalis (trombita); Walter Blanding (tenor- és szopránszaxofon), Ted Nash (altszaxofon, fuvola), Elliot Mason (harsona), Dan Nimmer (zongora), Carlos Henriquez (bőgő), és Obed Calvaire (dob).


image11.JPG


Még egy hatvan éves: október 24-én volt a születésnapja az amerikai tenorszaxofonos Richard Dean "RICK" MARGITZA-nak. Apai nagyapja magyar származású hegedűs (volt), édesapja a Detroit Symphony Orchestra tagjaként szintén hegedült.
Önálló albumai mellett 1989-91-ig Miles Davis zenekarában játszott.
Zenésztársai között találjuk Tony Lakatost és Bolla Gábort, Maria Schneider-t, Dave Douglas-t, Maynard Ferguson-t, Eddie Gomez-t, és Lenny White-ot - mások mellett.


image12.JPG


Október 26-án töltötte be az ötvenediket az indiai származású amerikai zongorista VIJAY IYER. Ő is sokszor szerepelt már honlapunkon, legutóbb "Uneasy" (ECM, 2021) című nagyszerű albumával áprilisban. (Lemezpolc.)
A fenti kép Montreux-ben, 2013-ban készült. Emlékezetes találkozás volt, nagyon kedves ember!

Vissza a hírekhez