JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Kollmann Gábor Quintet koncertje a Jókai Klubban

2021. november 12.

img-9877.jpg


Mindig nagy élményt jelent olyan zenészeket látni, hallani, akik valóban játszanak, mert egész egyszerűen azt csinálnak a hangszerekkel, amit csak szeretnének. Kollmann Gábor vitán felül még mindig az ország egyik legjobb altszaxofonosa, számtalan formációban megfordult, nem mellékesen pedig több fiatal zenészgeneráció nevelkedett a keze alatt.

Ez a klasszikus jazz-kvintett felállás túlzás nélkül afféle allstars együttes lett, hiszen a zenésztársak – Hárs Viktor, Bér Zsolt, Sramkó János és Csanyi Zoltán – kivételesen képzett, virtuóz muzsikusok.


img-9902.jpg


A zenekar műsor összeállítása is klasszikusnak mondható, a 60-as évek akusztikus jazzmuzsikájára épül, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard darabjai csendültek fel sorjában, természetesen a Kollmann Quintet felfogásában. A zenekar, ha éppen egy kompozíció szigorúan megírt részét játssza, akkor veszedelmesen pontos, a két fúvós (Kollmann Gábor és Bér Zsolt) jóformán még a lélegzetvételét is összehangolja.


img-9885.jpg


A ritmusszekció munkája pedig egyszerre virtuóz és nagyon-nagyon biztos.


img-9912.jpg


Sramkó János a manapság kedvelt minimalista, egy felsőtamos dobfelszerelést hozta, tökéletesen letisztult játékában nem volt senkinek hiányérzete, egy-egy szólója alatt pedig kiderült, hogy ezzel az “egyszerű” felszereléssel is csodákat lehet művelni.


img-9906.jpg


Hárs Viktort nem kell bemutatni, az ő bőgőjátéka tényleg ritkaságszámba megy.


img-9866.jpg


Azért hogy legyen valami nagyon mai eleme is az előadásnak, Csanyi Zoltán a zongorát egy Nord szintire bízta, és ha már a keze alatt volt ez a hangszer, néha meg is villantotta a legjobb analóg szintetizátorokra emlékeztető szólóhangszíneket, átemelve így az évtizedes klasszikusokat a mába.

Az egész koncert egy nagyon jó ízléssel megformált előadás volt, úriemberek, mesterek játszottak – végig nevetve, mosolyogva.


img-9938.jpg


A maroknyi, de annál lelkesebb közönség kitapsolta magának a ráadást is, nagyszerű jazzestet láthattunk, hallhattunk, köszönet érte!

Vissza a hírekhez