JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Arura varázslat a Fonóban

2021. november 13., szombat - Fonó Budai Zeneház Duplázó.

fono-logo.jpg


A Fonó Duplázó elnevezésű, egy estén két nagykoncertet bemutató rendezvénysorozata bivalyerős trió produkciókat kínált a közönségnek. Az első koncert Tóth Viktor 2013 alapított triójának fellépése volt. Az Arura Trió három markáns arcélű zenész együttlélegző improvizációs szertartászenéjét takarja, az altszaxofonos zeneköltő Tóth Viktor kompozíciói alapján. Lukács Miklós cimbalmos és Orbán György nagybőgős a magyar zenei élet nagyágyúi, akik saját formációikkal is nemzetközi sikereket tudhatnak magukénak.

Az Arura szó jelentésére nem találtam konkrét meghatározást, a természet illataihoz, látható és láthatatlan csodáihoz és a szellemi világ szavakkal nehezen leírható történéseihez lehet köze. Talán asszír istennőt, talán csak a hajnalt és a leheletet, a kisugárzást, a láthatatlan energiákat idézi fel különleges hangzásával. A koncerten ez mind meg lett idézve sok más hangulattal, gondolatébresztéssel együtt.


dsc-3783.jpg


Tóth Viktor az egyik legtudatosabb, legátgondoltabb magyar jazz zenész. Különböző formációiban (Tóth Viktor Tercett, Tóth Viktor and Bird Food Market, Road Six Sax, Tóth Viktor Arura Trio...) a közös szál a szerző hitelessége, szakmai alázata és tudása. Amit szavakkal meg tud fogalmazni a zenéről, az jazztörténeti ismeretterjesztő sorozatában elhangzik közérthető és nagyon informatív formában (Könnyen érthető jazz Tóth Viktorral). Ami pedig a verbális kommunikáción túl foglalkoztatja, az megismerhető zenéjének nyitott befogadásával.

A szombati koncerten a pandémia első zárása után, Opus Jazz Club koncerten élőben rögzített, 2020-ban a Fonó Records gondozásában született beszédes című albuma, a „Have No Fear” dalaiból hangzottak el. A különleges világhelyzet egy feszült, karcos, kérdéseket felvető, de egyben megnyugvást és harmonikus békét is kínáló zenei belső utazásra hívnak.


dsc-3698.jpg


A bevezető dal furulyán indított, idézve a Gyimesek völgyét és a Kárpátok keleti lankáit. A félelmet elkergető gyönyörű altszaxofon szólam, a lépegető bőgődallammal előkészítette Lukács Miklós ikonikus cimbalomszólóját.


dsc-3784.jpg


Megérkeztünk az Arura világába, ahol a harmónia oldja fel a feszültséget a népzene és a jazz zenei nyelvén. Fantasztikus bőgőalap, ragákat idéző cimbalom-hang-szőnyeg, szárnyaló altszaxofon dallamszárnyakon repülés a végtelen univerzumban. Az egyiptomi koncertekről egy hete hazatérő Tóth Viktor zenéjében nem csak a magyar népzene, de az orientalista hatások is fellelhetők. Nyitottságára jellemző, hogy Indiában ugyanúgy megtalálja a hangot a muzsikusokkal, mint Amerikában, vagy Erdélyben. Gyerekekkel és idős mesterekkel is egyaránt értékteremtő, alkotó együttműködésre képes.

Az Arura Trió összjátéka természetelvű, az erdő növényzetének egybefonódásához hasonlóan gazdag és organikus.

A cimbalom sokszor kemény, fémhangú ritmushangszerként is erősíti a fajdalmas szaxofon kiáltásokat, hogy később feloldódjon balladisztikus  nyugalomban a bőgő mély és stabil kíséretében.


dsc-3769.jpg


De vidám, bossanovás hangulatok is színesítik a sokszor drámai kiáltásokat a nagy mesterek zenei örökségét felelevenítve.


dsc-3789.jpg


A koncert zárásaként meglepetés vendég érkezett egy Tatros partján született, kalotaszegi katonanótákat idéző Tóth Viktor kompozíció második részében. A lemezen még nem rögzített dalban a csodálatos hangú Horváth Sára Nina énekét hallhattuk.


dsc-3811-1.jpg


A népzenei produkciókból is ismert énekesnő (BaHorKa Társulat), a jazz irányába is elkötelezett és a Tóth Viktor Tercettel közös koncerteken is fellépett már Pocsai Kriszta társaságában. A „Sötét ég alatt” című dal egy gyönyörű koncert méltó zárása volt. Három zseniális zenész katartikus zenei utazása adott belső erőt a közönségnek az elkerülhetetlen nehézségekre adott bölcs válaszok megtalálásához.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez