JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Koncert a Szlovák Kulturális Napok Magyarországon keretében

2021. november 29. - Opus Jazz Club.

A Budapesti Szlovák Intézettel partnerségben egy nagyon különleges és egyedülálló programmal várja az Opus Jazz Club a hallgatóságot november 29-én hétfőn.

Két világhírű szlovákiai dobos is fellép Martin Valihora és David Hodek személyében, olyan nagyságok társaságában, mint pl. Lionel Loueke. A hazai színeket Fekete-Kovács Kornél képviseli az eseményen.


eugen-vizvary.jpg


Az est első részében a billentyűs Eugen Vizvary – aki producerként és zenészként több, mint ötven lemezt jegyez – a basszusgitáros Juraj Griglak-kal

juraj-griglak.jpg

és a csodagyerekként indult, immár a nemzetközi jazzszíntéren is ismert Hodek Dávid dobossal vette körbe magát triójában.

david-hodek.jpg

Zenei koncepciójuk szerint meghatározott kompozíciós formák és témák nyújtanak biztos elrugaszkodási pontot nemcsak az improvizált szólók, hanem a jelen időben zajló, közös zeneszerzés számára is. A formáció – mely számtalan európai turnét bonyolított már le – az erőteljes groove-okra fúziós építményeket emel, amelyeknek lényege és szépsége éppen azok törékenységében rejlik.


A második rész fellépője a Dalima trió három különböző nemzetiségű zenész barátságából született, akik az egyik legnívósabb jazzintézményben, a Berklee College of Music-on találkoztak.


lionel-loueke.jpg


Egyikük a világhírű nyugat-afrikai gitáros, Lionel Loueke, aki többek között a Herbie Hancock-kal közös együttműködéseiről ismert. 

(Akinek én szereztem vízumot Magyarország New York-i akkori konzulátusának segítségével 2005-ben, amikor Herbie Hancock-kal Budapestre jött és a „Gershwin’s World” CD anyagát játszották a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével a BKK-ben! – A szerk.)


daniel-camarda.jpg


Basszusgitáron a virtuóz olasz zenészt, Daniel Camarda-t hallhatjuk, akit Németh Ferenc hozott először Magyarországra – még Berklee-s korukban léptek fel a Jazz a Márványteremben című Bartók Rádiós sorozatban. Késbb egyebek között a trombitás Avishai Cohen mellett tűnt fel.


martin-valihora.jpg


Dobokon pedig a szlovák Martin Valihora, az est egyik főszervezője játszik, aki sokáig Európa egyik legkeresettebb dobosának számított és hosszasan közreműködött a világhírű japán jazz-zongorista, Hiromi zenekarában.

Hármójuk közös zenei vászna a jazz, amelyen felfedezhetjük a nyugat-afrikai zene ritmikai- és dallammotívumait, de amelyben legalább ilyen meghatározóak a közép-európai jazz és a mediterrán zene szenvedélyes ecsetvonásai. Ezen az estén Fekete-Kovács Kornél trombitajátéka gazdagítja további árnyalatokkal az egyébként is színpompás zenei festményeket.


fkk.jpg


A koncert a budapesti Szlovák Intézet "Szlovák Kulturális Napok Magyarországon" címet viselő programsorozatának záróeseménye.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez