JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Az Ég Alatti 5 a Jedermannban

Különös estén vehettünk részt ezen a szeles pénteki napon a Jedermannban: egy kvintett, ahol ötből három vendégelőadóként helyettesítette a rezidens tagokat. Az Ég Alatti 5 ma este Udvardi Márton és Baló Sámuel törzstagok, valamint zenésztársaik Baló István, Ujváry Flóra és Mester Dániel szórakoztatták a teltházas népet.

jedermann-logo.png


Különös különleges volt tehát, telihold, süvítő szél, boszorkányos levegő és egy felborult zenekar. Ám de nagyon jól sikerült az este, a fellépők maguk is úgy érezték. Pedig Mester Dánielt igazán bedobták a mélyvízbe: a koncert előtt egy nappal derült ki, hogy Ördög Krisztiánt is helyettesíteni kell és mindenféle próba nélkül csatlakozott Dániel a csapathoz: ám vérprofi zenészről beszélünk, és rácsatlakozott a többiek hullámhosszára, na meg a kottákra. Azért Baló István dobszólói alatt szemmel láthatóan mentek az egyeztetések. De Mester a szünetben azt nyilatkozta a gulyás levese fölött (ami a Jedermannban igazán kitűnő, még ha ez nem is egy gasztronómiai magazin, ezt meg kell jegyezzem), hogy érezte a “flow”-t is, tehát bekerült az érzésbe és nem csak túlélés volt. De hát lehet, csak magamból indulok ki, nagyjából három hónap alatt tanulok meg egy darabot a zongorán. Koncert után, Udvardi Marci is egyetértett: “Voltak részek, hogy teljesen el tudtuk engedni magunkat és összességében ez egy nagyon jó bulit volt”. Na és hát, ha már a zenészek is meg vannak elégedve, akkor a közönséget már el sem tudjuk képzelni mennyire.


img-2594.jpg


img-2575.jpg


Két szám kivételével saját szerzeményeket hallhattunk, a szett listát eltettük emlékbe. Ördög Krisztián darabját is előadták, aki sajnos kontakt személyként karanténba került előző nap. Sugdolóztak is a fúvósok, meg kezével irányított Udvardi, de senki észre nem vette volna, hogy ők így öten nem gyakoroltak úgy össze. Ujváry Flóra egyébként az együttes tagja volt régen, de aztán külön váltak útjaik, Flóra másra koncentrált. Egyébként nagyon szépen énekel, és ahogy mondta a koncert utáni beszélgetésen, meg lehet őt hallgatni az erkélye alatt az utcáról, amikor nyitva hagyja az ablakot és úgy énekel. De viccet félre téve, remélem hamarosan koncerten is hallható lesz. Egyébként ujjai a koncert végére teljesen hólyagosak lettek és technikai szünetet is kellett tartani, amíg a ragtapaszokat visszahelyezte két szám között. Valószínű Baló erről is elterelte a figyelmet egy dobszólócskával.

Legkedvesebb számom az Untitled/Night of revelations fődallamát Udvardi egy kis fafurulyával szólaltatta meg most, amire fel is kapták rögtön a beszélgetők a fejüket a mellettem lévő asztalnál. Különleges hamiskásan bájos fűszerezést adott a számnak, amiben a szárnykürt megszólalása a kedvenc részem egyébként. A szárnykürt hangjáról nekem mindig a Vámpírok Havannában című rajzfilm jut eszembe, egy Kubában játszódó furcsa rajzfilm vámpírokról. Esetleg a Macskafogó, ott is központi elem a zene. Mindenképp valami gyermekkori romantika és tiszta érzések, de valahogy romantikusan. Egy nappal korábban hallottam Udvardit és Balót együtt játszani egy kiállítás megnyitón és esküszöm, ahogy a nagy térbe beletrombitált az a szárnykürtös, picit könnybe is lábadt a szemem.

Aztán jöttek a ritmikus lüktetések, és az utolsó „Merengés” című Baló István számnál, Baló Sámuel ujjai úgy pörögtek a zongorán, hogy azt hittem összegabalyodnak, de legalább fizikai képtelenségnek tűnt a sebesség, amivel az összes különböző ujja fel-alá és ide-oda száguldott a billentyűkön, mint a dobpergés. Baló Istvánt meg is kérdeztem a darab születéséről, nagyon hazavivős, dúdolászós témája van és egész különleges lüktetése, és magával ragadása mindennek, ami a téma körül történik. Egy érzet, érzés megtestesítője ez a zeneszám és Baló elmondása szerint, mindig más, mindig kicsit máshogy játsszák. Néhány éve írta egyébként, elindult a dallam a fejében, a zongorán kikereste és utána kinőtte magát az alkotás. Méltó zárása volt ennek az estnek, boldog és élményekkel teli tekintetek távoztak. Talán még jól be is laktak, hogy visszakanyarodjak a gasztronómiához.


img-2561.jpg


img-2564.jpg


img-2566.jpg


img-2569.jpg


img-2576.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez