JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Dubaiból jöttünk… - Exkluzív interjú Harcsa Veronikával

Veronikát 2006. április 28-án léptettem fel először, a Jazz a Márványteremben Bartók Rádiós sorozatomban. Most 15 és fél évvel később legújabb közel-keleti kalandjáról kérdezem.

harcsa-veronika.jpg


1) Hogyan kerültek bele a Dubai World Expo műsorába?

A magyar pavilon az expo hat hónapja alatt minden hétvégén delegál magyar fellépőket többféle stílusból és művészeti területről az expo színpadaira. Mi a jazzt képviseltük, de fognak fellépni magyar világzenei, népzenei produkciók, táncosok és operett is.


2) Akár Ön, akár Gyémánt Bálint járt már a Közel-Keleten, vagy ez volt az első útjuk az arab világba?

Közösen ez volt az első utunk a térségbe. Még az Erik Sumo Banddel énekeltem Izraelben, de az emirátusokban most jártam először.


3) Hány koncertjük volt?

Két koncertet adtunk, két egymás utáni napon.


4) Milyen helyszíneken léptek fel?

Az első koncert életem egyik legnagyobb színpadán zajlott, tökéletes hang- és fénytechnikai körülmények között. Sajnos elég kevesen voltak, mert a fellépésünk egy helyi háromnapos ünnep utáni első munkanapra esett, és míg előző nap hömpölygött a tömeg az expo területén, a koncertünk alatt csak lézengtek. A helyzet így hozta, de lehetett volna sokkal nagyobb közönségünk is.


img-9940.jpg


A második fellépés egy kisebb, Earth Stage nevű színpadon volt, ahol valóságos fény show kísért bennünket a mű pálmafák között.


img-4894.JPG


5) Milyen repertoárt játszottak?

Saját dalokat játszottunk, beszúrva egy-egy népdalfeldolgozást és magyar versfeldolgozást is.


img-4902.jpg


6) Hogy fogadta a közönség a produkciójukat?

Nagyon jól. Az expo közönsége általában nem tudja, melyik színpadon mit fog hallani, hanem aki éppen arra sétál, az megáll és belehallgat. Ezzel együtt sikerült az arrajárókat maradásra bírnunk.


7) Volt idejük napközben kimenni a szállodából? Magyarul mivel töltötték a szabadidejüket Dubaiban?

Érkezés után volt alkalmunk bejárni az expót. Örömmel mondom, hogy a magyar pavilon tetszett a legjobban, mert volt egy tiszta koncepciója, és információt is akart átadni, nem csak show-műsor. A víz volt a központi téma, és szépen végigvezettek a magyar vízkincs kialakulásán, sokféleségén és felhasználási területein. Később volt egy fél napunk, amikor bementünk a Marina nevű tengerparti részig.


img-4862.JPG


Az expo és a hotelünk is Dubai legszélén volt, olyannyira, hogy a hotel ablakából a sivatagot láttuk. Ez a fél nap szabadidő annyira volt elég, hogy bejussunk, bokáig megmártózzunk a vízben, majd megebédeljünk, és már indultunk is vissza. A távolságok teljesen mások, mint Európában. Ami a térképen tíz perces sétának tűnik, az legalább félóra, mert nem lehet akárhol átjutni a kétszer nyolcsávos (!) autópályán, és két felhőkarcoló közt sem mindig van átjáró, nagyokat kellett kerülnünk.


8) Milyen élményekkel tértek haza?

Őszintén szólva rám nagyon nyomasztóan hatott Dubai. Örültünk, hogy képviselhettük Magyarországot, de mind az expo, mind a város nagyon fárasztó és nagyon üres benyomás volt számomra. Nem hagy unatkozni, folyamatosan hat a hely az összes érzékszervre, még a levegő is parfümözve van, de közben, amit átad, az megalomán, giccses és felszínes. A látvány sokszor arra késztet, hogy azt mondjam, wow, de a wow után nem történik semmi. Antropológiailag érdekes élmény volt látni az emberiség egyik extrémitását, de többször nem vágyom rá.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez