JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A maszk mögül (három aktuális téma) - 60. rész

A cím (sajnos) újra ez - és az idén május óta "Maszk nélkül" elnevezésű sorozat egyelőre így folytatódik. A koronavírus-világjárvány negyedik hulláma egyre magasabbra csap - a legtöbb helyen kötelező, vagy ajánlott maszkot viselni. Minden héten (csütörtökön) három időszerű téma. A hatvanadik részben újra egy free jazz album, valamint egy koncert- és egy lemezajánlat.

 image1-2021-11-24t162846542.JPG


Folytatva a júliusban megkezdett sorozatot (ez a 18. rész): a szabad zenei honlap által maximálisra értékelt - és a közelmúltban (októberben) megjelent - lemezek közül az "ALL YOUR GHOSTS IN ONE CORNER" (Aerophonic) című CD következik. Játszik a Kuzu Trio, amelyet Dave Rempis (alt-, tenor- és baritonszaxofon), Tashi Dorji (gitár), és Tyler Damon (dob) alkotnak. Az öt darab felvételei tavaly készültek, a pandémia alatt. A bevezető számot ("One Fell Swoop") egy három tételes szvít követ ("Scythe Part 1-2-3"); a záró tétel címe: "Year of the Rat"... Nem éppen felhőtlen, könnyed szórakozás.


image2-2021-11-24t162919084.JPG


November 27-én, szombaton 14 órakor a Budapest Jazz Clubban PEGE ALADÁR JAZZ NAGYBŐGŐ VERSENY! A Magyar Jazz Szővetség által rendezett megmérettetés a harminc év alatti muzsikusoknak szól. Az ötlet Egri Jánostól származik, a zsűri elnöke Berkes Balázs lesz. A műsor ingyenesen látogatható.


image3-2021-11-24t162938351.JPG
 

Kapcsolódva az ezen a héten hétfőn megjelent sorozatunkhoz – egy lemezajánlat. "A jazz-zongorázás nagyjai" XI. részében Gáspár Karcsi Keith Jarrett munkásságát mutatja be. Sajnos nincsenek jó hírek a zseniális zongoristáról ("unofficial website"-ján az utolsó bejegyzés február 19-én történt...), viszont a tiszteletére - még májusban - napvilágot látott - Noah Haidu "SLOWLY: SONG FOR KEITH JARRETT" (Sunnyside Records) című nagyszerű alkotása. A 49 esztendős - szintén - amerikai muzsikus zenésztársai a bőgős Buster Williams és a dobos Billy Hart. (Mindketten - nagyjából – Jarrett kortársai, de nem játszottak vele.)  A nyolc darabot tartalmazó CD-n saját szerzemények mellett standard-ek is hallhatók. A felvételek éppen egy évvel ezelőtt, tavaly novemberben készültek. A trió-felállás az egyik leginkább jellemző felállás volt Jarrett alkotásaira, de a "Slowly" nem utánérzés.

Vissza a hírekhez