JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

3 nap, 500 kilométer, 10 zenész: Bern-Zürich-Lausanne, Svájc (2021. november 18-19-20.)

Múlt héten, három egymást követő estén, három teljesen különböző stílusú koncerten sikerült 10 kiváló zenészt megnéznem-meghallgatom (OM – Bern, BeJazz Klub, Avishai Cohen Trio – Zürich, Moods Klub, és Hector Martignon Trio – Lausanne, Chorus klub). Ebből is látszik, hogy az itteni zenei élet, most éppen, megint beindulófélben van. Sőt, most már közönség is van a koncerteken. Élvezzük, ameddig lehet: ki tudja, meddig.

1) Urs Leimgruber, svájci szaxofonos, az európai jazz / free jazz egyik kiemelkedő alakja. Az OM zenekar alapítója, mely banda 1972-ben alakult, de kisebb-nagyobb megszakításokkal a mai napig is muzsikál, és az utóbbi években megint lemezeket is készít. Urs az OM zenekarban szopránszaxofonozott, valamint mindenféle zajokat és zörejeket kreált.

2) Christy Doran, eredetileg Írországból származik, de Svájcban él már nagyon régóta. Gitáros; a free jazz és az avantgárd a specialitása. Saját zenekarait (pl.: Bunderhund) vezeti, a Ray Anderson/Han Bennik Trio tagja is volt egy darabig, de emellett az OM oszlopos tagja. A mostani koncerten néha gitárhangokat és sokszor inkább csak zörejeket generált.

3) Bobby Burri, svájci bőgős, ugyancsak az OM zenekarból. Hosszú karrierje során olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Albert Mangelsdorff, Pierre Favre, vagy Barry Altschul.  A mostani koncerten többnyire bőgőzött (sokszor elektronikusan torzított effektekkel).

4) Fredy Studer, Fredyt én személy szerint egy varázslatos ECM lemezen hallottam először Marcus Stockhausen-nel (Continuum). Az európai dobolás egyik kiemelkedő alakja, az OM mellett számtalan remek projectet jegyez.


5) Avishai Cohen, Avishai a Moods klubban lépett fel, másnap este. Nem kell senkinek bemutatni: izraeli zenész a jazz-nagybőgő egyik legnagyobb alakja jelenleg.... én Chick Corea New Trio-jában hallottam először. A Corea periódus óta saját zenekarait vezeti, sokszor trió-felállásban, de nemrég például nagyzenekarral is adott ki egy remek felvételt. Most már van egy remek állapotban levő fekete „Chick Corea New Trio” XL pólója is. Miután a koncert után meglátta rajtam, gratulált és mondta, hogy „bár neki is lenne ilyen”. Így aztán nekiadtam az enyémet.

6) Elchin Shirinov, fiatal azerbajdzsáni zongorista, az Avishai Cohen Trio tagja, már pár éve. Mivel nemrég a „mi” Dés Andrisunkkal, Szandai Mátyásunkkal és Fenyvesi Mártonunkkal is kiadott egy CD lemezt, a világhír felé vezető útja most már gyakorlatilag megállíthatatlan. (De azért a mostani trió kapcsán is megismerte már egypár jazzrajongó Elchin csodálatos, lírai zongorajátékát).

7) Roni Kaspi, fenomenális fiatal (21 éves) izraeli dobos. Csodálatosan kísért és frenetikusan szólózott. Nagy karrier előtt áll, és Avishai minden bizonnyal hosszú távon fogja „alkalmazni” a zenekarában.


8) Hector Martignon, kolumbiai származású, New York-ban élő zongorista: ő már a Chorus klubban lépett fel triójával. Latin jazzt játszott, amolyan Michel Camilo-s, virtuóz, paprikás stílusban.

9) Dudu Penz, basszusgitár (Anthony Jackson model, és olyan anthonyjacksonos, vaskos volt a hangzása is a játékának). Dudu Braziliában tanult zenélni, már ott elsőrangú zenekarokban játszott (van egy lemezem tőle, amelyen Freddie Hubbard-ot kíséri). 1985 óta Európában él, és olyan zenészekkel játszik, mint Chico Freeman, vagy Gonzalo Rubalcaba. Stílusa kiválóan illeszkedett Hector zenéjéhez.

10) Raphael Nick, fiatal svájci dobos, aki remekül felvette a tempót és stílust, és egyenrangú partner volt ezen a koncerten a latin „különítménnyel”.


Képek, de csak három. (Az Avishai koncerten olyan teltház volt, hogy csak a galéria szélén, és itt-ott hátulról tudtam képeket csinálni...)


1-12.jpg


2-8.jpg


3-5.jpg

Vissza a hírekhez