JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

FIVE STARS ALBUMS - 9. rész

Az idén márciusban indult sorozat egyenes folytatása a MASZK című írások egyik részének. Még 2020 júliusában kezdtem bemutatni a szabadon improvizált zene honlapján maximálisra értékelt alkotásokat. A közelmúltban megjelent "ötcsillagos" albumokból válogatok továbbra is. (Ez a sorozat elsősorban a free jazz kedvelőinek szól - és azoknak, akik nem idegenkednek a műfaj ezen ágától, vagy éppen ismerkedni szeretnének a nehezebben emészthető vonulattal.)

Kilencedik rész: GORDON GRDINA - ODDLY ENOUGH: THE MUSIC OF TIM BERNE


image1-2022-05-11t142334321.JPG


A kilencedik részben az idén februárban megjelent "Oddly Enough: The Music of Tim Berne" című alkotásról olvashatnak, amelyet az AttaBoyGirl Records gondozott. (Az album digitális és CD formátumokban vásárolható meg.)
Előadja a kanadai (édesapja szlovén bevándorló volt) muzsikus Gordon Grdina (aki először szerepel a jazzma.hu-n!) szólóban: elektromos-, klasszikus- és akusztikus gitáron, valamint arab lanton (oud) és dobro gitáron.
Hét darab hangzik el – amelyek az amerikai szaxofonos Tim Berne kompozíciói (egyetlen kivétellel: az "I Don't Use Hair Products" című számnál Bill Frisell társszerző) - 53 percben.
Grdina a szóló részek, szakaszok mellett élt a többszöri rájátszás lehetőségével is - változatosan használva a fentebb felsorolt hangszereket.
A címadó bevezető darab (az elektromos gitár használatával), kissé kaotikus hangvétele után inkább az akusztikus instrumentumok dominálnak. A (nem igazán könnyed) dallamok többségében bonyolultak, de érdekesek és különleges zenei világot ábrázolnak.

Vissza a hírekhez