JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.

Hírek

Görögországból jöttünk – Gereben Zita

Zitát kislány korában ismertem meg, amikor 1994 és 1996 között a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagja volt. Utána hosszú szünet, hisz legközelebb a 2000-es évek közepén láttam-hallottam újra. Akkor már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének hallgatója volt. Többször láttam tanszaki vizsgán énekelni. Az interjú kérdéseket már szerdán átküldtem, de a fesztivál szervezői csak vasárnap küldték a képeket, ezért csak most jelenik meg!

gz.jpg


1) Honnan a görög kapcsolat?

A görög szervezők és a magyar nagykövetség az eddigi zenei munkásságom, saját zenéim alapján talált rám, majd kért fel az Athens Technopolis Jazz Festival-on való közreműködésre! Mindez idén februárban történt. Megtisztelő volt már maga a rám gondolás is, és nagyon örültem a lehetőségnek, hiszen egy rendkívül színvonalas eseményről van szó! Innentől kezdve Magyarország athéni konzuljával, Szoldatits Lászlóval egyeztettünk minden további részletet! Szoldatits úrnak 2019-ben volt szerencséje együttműködni a Gáspár Károly Trióval, akkor ugyanis ők léptek itt színpadra! E kapcsán merült fel a szervezőkben a közös zenélés ötlete, így erre az alkalomra Gáspár Károly, zongoristával kezdtünk el készülni, valamint Bágyi Balázs - dob, és Jónás Géza - nagybőgőssel egészült ki a csapat.


2) Melyik városban és melyik fesztiválon léptek fel?

Athénban zenéltünk, Európa egyik meghatározó nemzetközi fesztiválján, az Athens Technopolis Jazz Festival-on!


3) A Gereben Zita Standards Project mikor alakult és kik a tagjai?

Közvetlen a görög megkeresés/felkérés után, illetve ennek kapcsán alakult meg a formáció a következő felállásban: Gereben Zita - ének, Gáspár Károly - zongora, Jónás Géza - nagybőgő, Bágyi Balázs - dob.

A névadás kapcsán azért gondolkodóba estünk, hiszen nekem van saját zenekarom, ami az én nevemen fut (Gereben Zita), így, hogy ne legyen keveredés, végül ennek a produkciónak a Gereben Zita Standards Project nevet adtuk! Itt ugyanis kifejezetten csak jazz műsorral készültünk, míg saját zenekarommal elsősorban saját szerzeményeimet adjuk elő, ráadásul ott több más műfajban is zenélünk: jazz, pop, RnB, soul, rock, stb…


4) Milyen élményekkel tértek haza? Volt idejük körülnézni Athénban?

Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy csodás pár napot tölthettünk Athénban! A koncertünk nagy sikert aratott, a görög közönség pedig fantasztikus, nagyon lelkes volt! Azóta is sok visszajelzés, gratuláció érkezik, ami nagy örömmel tölt el mindenkit! Bár ottlétünk csupán 2 napból állt, ami meglehetősen sűrű is volt, próbáltunk mindent megnézni, amit lehetett. Városnézés mellett belefért még, hogy a görög tengerpartot megcsodálhassuk! Emiatt is köszönet a szervezőknek, akik még visszaindulásunk előtt beékelték nekünk ezt a programot a Paralia Varkizas tengerpartnál.


5) Lesz ennek folytatása? Várhatunk magyarországi fellépéseket is a GZSP-től?

Örülnék, ha lenne folytatása, hiszen mindig nagy öröm, ha a saját zenekarom (Gereben Zita) mellett más zenei együttműködésekben is részt vehetek. Ez egyrészt inspiráló, másrészt megtisztelő és újabb zenei élményekkel gazdagít.


6) Köszönöm az interjút!

Én köszönöm a lehetőséget! Örülök, hogy ilyen formában is hírt lehetett adni erről a fantasztikus eseményről, köszönet érte!

Hálás vagyok, hálásak vagyunk, hogy itt zenélhettünk, nagy élmény volt ennek a fesztiválnak a részese lenni!


20220524-224-atjf2022-zitagereben-hu-vangelispatsialos-web.jpg

Koncert - Athens Technopolis Jazz Festival.   Fotó: Vangelis Patsialos

20220524-225-atjf2022-zitagereben-hu-vangelispatsialos-web.jpg

Koncert - Athens Technopolis Jazz Festival .  Fotó: Vangelis Patsialos


szalloda.JPG
Szállásunk Athénban, Kubic Athens Hotel


plakat1.JPG
Athens Festival - Women In Jazz


plakat-2.JPG
Technopolis City Of Athens


20220525-150822.jpg

Szoldatits László konzul úr és a zenekar a Paralia Varkiza tengerpartnál

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg



Vissza a hírekhez