JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Turnébeszámoló - Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta erdélyi turné (2022. július 27-31.)

A történet azzal indult, hogy meghívást kaptunk Szilágyi Nórától, a csíkszeredai kulturális élet központi személyiségétől az idei Csiki Jazzfesztiválra, ami egy igazi professzionális nemzetközi jazz esemény Erdélyben.

csiki-jazz-plakat.jpg


Helyszíne a történelmi múlttal rendelkező Mikó Vár, pont ideális hangulattal ahhoz a zenéhez, amivel készültünk az eseményre. Mivel a felkérésünk állandó szólista partnerünkkel, Pocsai Krisztával kiegészülten szólt, elővettük és felújítottuk a „Homage to Shakespeare” című művemet, ami 2016-ban jelent meg, és akkor Gramofon-díjat is kaptunk érte.


elindulas.jpg


2022-07-25-a-csap-krisztaval.jpg


bbnq-pk.jpg


A koncertre július 28-án került sor, előtte való nap estéjén, mintegy 12 órás út után érkeztünk meg a Fenyő Hotelbe. A fesztivál kiváló marketinggel és egyedi grafikai arculattal dolgozik, mint a kommunikációban is tetten érhető volt. Mi 21 órakor léptünk fel, előttünk egy brazil-román vegyes csapat játszott, utánunk pedig a Random Trip hozta a “party feelinget”. Koncert után lemezdedikálás illetve néhány interjú várt ránk, majd Krisztát egy autó vissza is vitte Budapestre éjszaka, hisz neki másnap már Zamárdiban volt fellépése. Mi pedig Sosoval, Dezsővel, Petivel csatlakoztunk az éjszakai jamhez a város szélén lévő Ant Klubban, majd másnap délben mentünk tovább, két további koncert várt még ránk.


jazz-bistro-kezdi.jpg


Kézdivásárhelyre minden évben megyünk, a helyi gazdasági élet motorjaként működő Hegedűs Ferenc régi barátunk, művészetpártoló, igazi mecénás ember, aki, többek között a Jazz Bistrót is üzemelteti. Koncertünkre hatalmas eső közepette került sor, az udvar oldalfedéseiben elhelyezkedő asztaloknál ‘hál Isten szép számú helyi közönséggel. Mivel előző este csak saját zenéimet játszottuk, itt úgy döntöttünk, hogy standardezünk, hisz azokat is nagyon szeretjük. Volt egy vicces jelenetünk a parkolással. A hátsó udvarban, a szép számmal érkezett vendégsereg autói mellett csak a placc közepén tudtam leparkolni a zenekari buszt, gondoltam majd szólnak, úgyis tudják, kihez tartozik, és nyugalommal el is felejtettem ezt a helyzetet. Aztán kezdés előtt kicsivel jött is az egyik pincérlány az asztalunkhoz, hogy “arrébb kellene tenni a dubát…”, mi pedig nem értettük mit szeretni, majd hosszas fejtegetés után rájöttünk, hogy a kisbuszra gondol, ez ott a helyi elnevezés…

A Jazz Bistróban, mondanom sem kell, hogy az ellátás és a szállás kiemelkedően zenészbarát.


img-0636.JPG


Harmadik, és egyben a turné záró koncertjére szombaton, Sepsiszentgyörgyön a Szimplában került sor, régi barátunk Lázár-Prezsmer Endre szervezésében. Endrével azóta dolgozom együtt, mióta kb. először jártam Erdélyben, úgy 20 évvel ezelőtt. Szentgyörgyön már sok helyen muzsikáltunk, legtöbbször a Kónya Művelődési Házban, főleg a zongora miatt. Ezúttal, a nyári időre való tekintettel, a szabadtéri helyszínnel rendelkező, a helyi fiatalság által kedvelt, a budapesti helyhez hasonló kialakítású Szimplába szervezett Endre. A délután folyamán erős fejtörést okozott nekünk az időjárás, többször esett is, de végül kegyesek voltak hozzánk az égiek és a két félidőből álló koncertet meg tudtuk kint tartani. Fellépésünkre sokan voltak kíváncsiak és, ami mostanában már ritkaságszámba megy, lemezeket is vásároltak. Itt félig -meddig akusztikusan játszottunk és szép sikerünk volt a vegyes összeállítású műsorunkkal.


dezsoke-vezet.jpg


Vasárnap utunk hazafelé zökkenőmentes volt és premierre is sor került, Dezsőke először vezette a zenekari buszt. A turnét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, ez úton is köszönjük a segítséget!


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez