JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. december 02.
Dalos hangulatban2022. november 24.
Bóková, Nikol: Elements2022. november 23.
Foster, Ronnie: Reboot2022. november 19.
BrothersBe: Mój dom2022. november 18.

Hírek

Beugrók – A Ludányi Quartet a 85. tatabányai DzsesSzerdán

Betegség miatt elmaradt (jövőre halasztva?) a Fusio Group lemezbemutatója, de a szervező Tamások (Ludányi & Pleier) így sem hagyták zene nélkül a tatabányai jazzrajongókat.

tamasok.jpg


Szerencsére mindenki ráért a minőségi helyettesnek felkért Ludányi Quartetből, ideértve a (nem zenei) tanulmányai miatt mostanában ritkán hallható Ludányi Tomit (altszaxofon), az alapokat szolgáltató Bögöthy Ádámot (bőgő) és Czirják Tamást (dob), valamint a jazz bármilyen ágában otthonosan mozgó, vagy inkább játszó „first-call pianist” Tálas Áront (zongora), aki egyébként úgyis jött volna a Fusio tagjaként.

Amint a zenekar névadója elmondta, a mostanában ránk járó nehéz időkre való tekintettel ezúttal vidám hangvételű standardeket válogatott a műsorba, kezdve mindjárt egy igen lendületes darabbal („Two Bass Hit” – Dizzy Gillespie, John Lewis). Ezt követte a könnyed „Happy Talk” Nancy Wilson-tól, amelybe Áron mintha beleszőtt volna néhány taktust egy másik örökzöldből is („I Can’t Give You Anything But Love”). El tudtam képzelni ezt a számot egy szivarfüstös bárba, vagy mulatóba. Szerencsére a füst csak a képzeletemben létezett, de a hangulatfestés Ludányi Tomi és Áron jóvoltából sikeres volt.

Amint azt a felállásból előre is sejthettük, igazi jazzt kaptunk az olyan dalokkal, mint a „Jitterbug Waltz” (Fats Waller), vagy Ellington-tól a „Come Sunday”, amelyben Tomi és Áron megmutatták, hogy nemcsak robbanékonyan, de szépen líraian is tudnak játszani. Következett az egykor Judy Garland által énekelt „The Trolley Song”, amelynél már nem először az volt az érzésem, hogy Ludányi Tomi kiéhezett a játékra. Öröm volt hallgatni és nézni. Ő és Áron minden számban jó hosszú szólókkal kápráztatott el bennünket a bő másfél órás műsor során. Folytatásként egy jól dúdolható („Just Friends”) dalt, majd egy balladát hallhattunk („I Want to Talk about You” – Billy Eckstine). Ezért alkalmasak a jazzre a kis termek/klubok: még a szaxofon billentyűinek finom szöszögése is hallható volt. És a bőgőn kívül a többi hangszer nem volt mikrofonozva/erősítve, amivel természetessé tették a hangzást.

Befejezésként az évszakhoz illő ráadásban részesültünk – „Autumn Leaves”, Kozma Józseftől, időnként kissé felgyorsítva, Áron és Tomi sokadik és tartalmas, továbbá Bögöthy Ádám második és Czirják Tamás több rövid szólójával. Kellemes élménnyel, hiányérzet nélkül távoztunk.


ltq.jpg


20221109-191320.jpg


20221109-193651.jpg


vege.jpg


Decemberi évzáró szokás szerint énekesnővel, Nagy Emma személyében.

Vissza a hírekhez