JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. február 21.
66-ik jazz Grammy-díjasok2024. február 05.

Hírek

A free jazz kiemelkedő alakjai - 37. rész: HAMID DRAKE

1960. december 21-e (62 évvel ezelőtt történt), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a Free Jazz - A Collective Improvisation című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be. Harminchetedik rész: Hamid Drake.

image0-56.jpg

A dobos, ütőhangszeres (Henry Lawrence) HAMID DRAKE 1955. augusztus 3-án született Louisiana-ban (Egyesült Államok). Fiatal korában rock és R&B zenekarokban játszott, csak később fordult a jazz felé.

image1-21.jpg

Aztán megismerkedett Fred Anderson-nal, a nála jóval idősebb, szabad zenét játszó szaxofonossal, akivel hosszú együttműködése kezdődött a hetvenes évek végétől. Ennek egyik példája a Live at the Velvet Lounge (Okka Disk, 1999) című album. Bőgőn Peter Kowald játszik a trióban.

image3-11.jpg

Számtalan közreműködése (Don Cherry, Herbie Hancock, David Murray, Pharoah Sanders, Archie Shepp, Wayne Shorter - és még hosszan sorolhatnám) mellett az egyik legjelentősebb zenésztársa a német fafúvós Peter Brötzmann (volt). A duótól a tentet-ig - sokféle formációban. Rengeteg lemez őrzi játékukat a kilencvenes évek közepe óta.

image4-12.jpg

A free jazz másik “nagyágyúja”: az amerikai Ken Vandermark. Drake tagja a DKV TRIO-nak (Drake-Kessler-Vandermark), amelyben KV fafúvós hangszereken, Kent Kessler bőgőn játszik. A kilencvenes évek vége óta napjainkig aktív ez a hármas - számtalan koncert és lemezfelvétel a “bizonyíték”.

image5-11.jpg

Egy újabb muzsikus, aki Drake életében fontos szerepet játszott-játszik: a bőgős William Parker. A 2000-es évek eleje óta tart a kapcsolat - duó, trió és népesebb társulások formájában. Együtt “lélegeznek” - fantasztikus összhangban muzsikálnak.

image6-9.jpg

2010 - BMC Records, Sharing the Shed: Dresch Mihály - tenor- és szopránszaxofon, fuhun; Lafayette Gilchrist - zongora; Szandai Mátyás – bőgő, és Hamid Drake - dob. Egy nagyszerű album, magyar közreműködőkkel. Ugyanebben az évben élőben is láthattuk-hallhattuk a quartet játékát a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.

image7-8.jpg

Így négyen, Huszti István fotóján.

Hamid Drake - hangszerének köszönhetően (is) - elképesztően sok zseniális muzsikussal játszott együtt - ez az írás csak egy-két képet villantott fel hosszú pályafutásáról.

A felsorolás nem lehet teljes, de még néhány zenész, akiket eddig nem említettem: Ed Blackwell (kezdetben nagy hatással volt Drake-re), Dewey Redman, Joe McPhee, Joseph Jarman, Tóth Viktor (Climbing with Mountains, BMC, 2007), Michael Zerang, Irene Schweizer - és még sokan mások.

image8-7.jpg

Drake - a sorozat eddigi részeiben tárgyalt zenészekkel ellentétben, akiknek többsége már nincs az élők sorában - még ereje teljében van, napjainkban is aktív. Stílusa egyéni, utánozhatatlan, egészen különleges. Játéka alkalmazkodó - egyúttal meghatározó: előre viszi a “történéseket”.

A free jazz legnagyobb alakjai között tartjuk számon.

Vissza a hírekhez