JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

20 éve történt… (2003) – Barcza Horváth József (basszusgitár!)

A 2003 tavaszán a Bartók Rádióban általam rendezett Dandó Péter Jazz Basszusgitár Tehetségkutató Verseny zsűrijének alelnöke Barcza Horváth József (1974) volt. Az alábbiakban őt kérdezem a 20 évvel ezelőtti versenyről.

1) Emlékszel még rá, hogy mikor és hogyan kértelek meg arra, hogy legyél a Dandó Péter Jazz Basszusgitár Tehetségkutató Verseny alelnöke?

Nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik telefonon hívtál engem!

A 2000-ben megrendezett gitár versenyen a kísérő zenekarban működtem közre. Tudtam, hogy tervbe van véve basszusgitár verseny is, de nem voltam biztos, hogy ilyen megtisztelő feladatom lesz, nagyon örültem.

2) Az elődöntők alapján Neked ki tetszett a legjobban?

Plutó Horváth Józsi,

3) És a döntőben?

A döntőben is a Plútó, a közösen meghozott döntéssel teljesen azonosulni tudtam.

4) Szerinted a döntősök közül ki futotta be a legnagyobb ívű pályát? Vagy kérdezhetem úgy is, az első három helyezett az elmúlt 20 évben igazolta a zsűri döntésének helyességét?

A döntőben nagyon magas volt a színvonal. Úgy látom, Plutó Horváth József és Kovács Zoltán (őt legtöbbször bőgőzni látom azóta) érte el talán a leglátványosabb sikereket, de összességében, legnagyobb sajnálatomra, az azóta eltelt időben a bőgő verseny helyezettjeihez képest, a basszusgitárosok kevesebb lehetőséget kaptak. Bakaja Péter, Szendőfi Balázs is kiemelkedő zenészek. Mind ketten egyedi játékmódot mutattak be!

5) Mi volt a véleményed arról, hogy John Pattituci-t hívtam meg a zsűri amerikai díszelnökének?

Ez egy frenetikusan nagy húzás volt! Nm tudom, hogy a térségben volt-e ilyesmire példa korábban? (No, Sir! – A szerk.)

Nagyon lelkes voltam.

A CD bárban közvetlenül a verseny döntője előtt megtartott sajtótájékoztató előtt volt alkalmam hosszasan beszélgetni vele.

6) Egyszeri találkozás volt, vagy azóta is tartjátok a kapcsolatot basszusgitár fronton?

Nekünk bőgővel volt kapcsolatos azóta a találkozásunk….Még egyszer volt alkalmam találkozni vele. Három évvel ezelőtt, mikor Oláh Kálmánnal jött játszani a Müpában, és a koncert első próbáin én helyettesítettem őt, majd a bőgőmet is kölcsön adtam neki.

Hogy a két alkalom között mennyit öregedtünk az egy fotóval dokumentálom is! :)

image0-2023-05-30t112049063.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez