JazzMa

Friss Hírek

Gloomy Sunday2024. május 19.
Névnaposok – Milán2024. május 19.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Ujjé, a Berki-Sárik a ligetben is nagyszerű

Az elején mindjárt tisztázni kell, ez a liget, nem az a liget. A helyszín a II. kerületi Mechwart liget volt, ahol június 16-án és 17-én rendezték meg a „II. kerület napját”.

Én és a jazz – 1. rész (Zsoldos Mari sorozata)

Zsoldos Mari talán nem is emlékszik rá, de 1968 tavaszán találkoztunk először. Az Olympia együttesnek – Kölcsey gimnáziumos osztálytársam, Charlie akkori zenekara!- ugyanis próbafelvétele volt a Magyar Rádió 8. stúdióban, ahol Mari volt a magnós lány. Miután 1975-ben Kiss Imre külsős munkatársa lettem a Simon-ikrek (a Syrius road-jai) javaslatára, már sűrűbben kezdtünk együtt dolgozni a 2. stúdióban, ami aztán folytatódott 2007-ig a 24. stúdióban. Akkor Marit nyugdíjba küldték a Rádió fura urai. De más szinten is összefolyt életünk: 1995-96-ban az általam főszerkesztett MaJazz havilap munkatársa volt. Majd az 2011. március 1-én indult www.jazzma.hu-ban is eleinte rendszeresen publikált.
Most felkérésemre (enyhe unszolásomra…) elvállalta, hogy minden hónap harmadik vasárnapján feldolgozza élete fontos jazz történeteit „Én és a jazz” címmel! – A szerk.

Akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk Magyarországra! – 20. rész: Ravi Coltrane először a BJC-ben (2011. július 18.)

Bóna Laci barátom, a Budapest Jazz Club tulajdonos-programigazgatója 2011 januárjában megkért, hogy segítsek nekik olyan nemcsak Magyarországon világsztároknak kikiáltott amerikai jazzmuzsikusokat keresni, akik igazi nagy nevek, és hajlandók jazzklubokban is fellépni.
Áprilisban aztán elhoztam nekik Mike Stern-t, májusban pedig Kurt Elling-et (1967), aki ennek köszönhetően életében először járt Magyarországon, júliusban pedig Ravi Coltrane-t (1965).

Két gitáros koncertje a BJC-ben

Mikor megláttam a Budapest Jazz Club aktuális programfüzetében Gyémánt Bálint és Gyárfás István közös koncertjének beharangozóját, beugrott, hogy valamikor már hallottam Őket együtt játszani. Mindkettőjüknek van saját triója, de gyakran játszanak másokkal is alkalmi és állandó zenekarokban, példaként csak a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duót említeném meg. Végül sikerült megtalálnom a régi BJC programok között az utolsó velük kapcsolatos koncert élményem dátumát: 2017. április 30. Unesco Nemzetközi Jazz Nap. Biztos játszottak azóta is már együtt, de ezek az alkalmak valahogy elkerülték figyelmemet.

Ravazdi parasztszalon - Jazz portrék – 19. rész – MALOSCHK RÓBERT – 1. rész: Előzetes pontosítás, az 56-os magyar jazzfelvételek ügyében

Győri barátom, Hartyándi Jenő évtizedek óta sikeresen munkálkodik a környék jazzéletének életben tartásán. Kitartásáért és újabb ötleteiért megemelem előtte nem létező kalapomat!
Ebben a sorozatban péntekenként a ravazdi „farmján” felvett beszélgetéseket láthatják-hallhatják!
Jenő kb. másfél évi „fűz”, hogy menjek le hozzá. Most beadtam a derekam és június 7-én (Róbert napon) már háromnegyed háromkor elindultunk (with my lovely wife Gabriella). És útközben megálltunk egy benzinkútnál, de utána megfelelőn jutottunk egyre közelebb Győrhöz. Igaz, úgy fél négy magasságában jó félórán keresztül olyan viharon kellett átlavírozni –konkrétan olyan felhőszakadás volt, hogy az előttünk haladó autónak a hátsó lámpáit láttuk, de a kocsi elejét már nem!-, és verőfényes napsütésben haladtunk kb. negyed ötig. Akkor 10 kilométerrel Győr előtt egy baleset miatt –utólag kiderült nem sokkal Győr előtt egy kamion és egy mikrobusz ütközött- több kilométeres kocsisor torlódott fel. 1 óra alatt egy kilométert tudtunk megtenni. Mivel 6 órakor kezdődött volna Ravazdon a beszélgetés, Gabi felhívta Jenőt és tájékoztatta egyáltalán nem rózsás helyzetünkről. Majd mire befejezte a beszélgetést, varázsütésre elindult a forgalom. Háromnegyed hatra értünk Ravazdra. Kissé izgatott voltam, így rögtön rossz dátumot mondtam. Sorry, a felvétel természetesen 1956 augusztusában készült! - A szerk.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések