JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk Magyarországra! – 46. rész: Julius Darvas (Bécs), Roman Janośka, František Janośka (Pozsony) (2006. július 28.)

A következő hetekben a zsámbéki külföldi fellépőkkel folytatom sorozatomat!

A Bécsben élő (akkoriban még a Staatsoper nagybőgőse volt) Julius Darvas (magyarul Darvas Gyula) (1976) 2003-ban a Bartók Rádióban általam rendezett Vajda Sándor Jazz Bőgő Tehetségkutató Verseny III. helyezettje, egyben „A legjobb határon túli magyar”-ja volt. Ő a pozsonyi Jánoska zenész família egy lányát vette feleségül. Így lett a zongorista František Janośka (Jánoska Ferenc) (1986) és öccse, a hegedűs Roman Janośka (Jánoska Roman) (1989) sógora. Ez utóbbi 2006-ban második és legjobb határon túli magyar lett az általam a Bartók Rádióban rendezett Radics Gábor Jazz Hegedű Tehetségkutató Versenyen.

Darvas Gyula a Jánoska testvérekkel, Ferenccel és Romannal alakította 2005-ben a No Limit együttest. Mi tulajdonképpen őket hívtuk meg 2006 nyarán Zsámbékra, de bónuszként hoztak magukkal egy pozsonyi énekest és gitárost is.

Aznap nagyon jó idő volt, hétágra sütött a Nap, és a különleges roma jazz teljesen elbűvölte a Romtemplom melletti domboldalon összegyűlt 300 fős közönséget!

no-limit-homerun.jpg

És egy felvétel a 2005-ös „Homerun” CD-ről, melyen Gyula, Roman és Ferenc akkori zenekara, a No Limit játszik:

https://www.youtube.com/watch?v=f426HYSBRA8

(Miután 2013-ban a Jánoska fivérekhez csatlakozott a szintén hegedűs bátyjuk, Ondrej Janośka (Jánoska András) létrejött az abszolút családi zenekar, a Janośka Ensemble, amely az elmúlt 10 év alatt körbe utazta a Földet és világhírű lett!)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez