JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Újra itthon – Exkluzív interjú Dr. Lakatos Ágnessel

Azt a címet is adhattam volna ennek a riportnak, hogy „Amerikából jöttünk”!

1) Legutóbb november legelején készítettem veled, amikor még Chicago-ban voltál. Mesélted, hogy november végén férjed, Csuhaj Barna Tibor is kiutazik hozzád. Azóta már hazajöttetek?

December 1-én jöttünk haza, a Fulbright ösztöndíjas időszakom utolsó 10 napját töltöttük együtt kint Chicago-ban, az összes fontos helyet bejártuk a Loop-ban, amit érdemes volt megnézni. Elmentünk a leghíresebb jazz klubokba (Winter’s, Showcase, Andy’s Jazz Club), ahol többek közt olyan muzsikusokat hallhattunk, mint Patricia Barber, Dee Alexander, Kurt Rosenwinkel.

Az utolsó esténken meghallgattuk a Chicago Philharmonic koncertjét is, ahol Michael Tilson Thomas vezénylésével Mozart és Brahms műveket adtak elő frenetikus sikerrel, ez azt jelenti, hogy minden darab után „standing ovation” volt.

the-hungarian-taste-of-jazz-poster-1.png

Kint tartózkodásom megkoronázásaként saját koncertet is adhattunk a Columbia College szervezésében: „The Hungarian Taste of Jazz” címmel a Music Center Concert Hall-ban. A férjemmel közös duónkat (Voice and Bass) egy kiváló amerikai zongoristával bővítettük ki, Peter Saxe -szel. És beszállt hozzánk az énekes-tanárnő Typhanie Monique is.

with-singers-teacher-typhanie-monique-.jpg

peter-saxe-agnes-lakatos-typhanie-monique-tibor-csuhaj-barna-.jpg

Nekem máskor is volt alkalmam amerikai zenészekkel együtt muzsikálni, az Andy’s Jazz Clubban énekelhettem együtt Jeremy Kahn zongoristával és Andy Brown gitárossal, hatalmas élmény volt!

with-jeremy-kahn-jazz-pianist.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=Pj8JeayvX_c&t=1s

2) Hogy sikerült a 3 hónapos tanulmány utad? Tudsz belőle valamit hasznosítani tanárként?

Rengeteg anyagot gyűjtöttem. Egyrészt a Columbia College egy egészen más rendszerű egyetem, nagyon különbözik az itthoni zeneművészeti oktatással foglalkozó iskoláktól, de a kinti, Chicago-i egyetemekhez képest is kuriózum. Másrészt az iskola alapító William Russo -pozanos, zeneszerző, hangszerelő- pedagógiai munkáját is kutattam, nagyon sok interjút készítettem tanárokkal, előadóművészekkel, diákokkal. Úgy tervezem, ha végzek az összegyűjtött anyag feldolgozásával, akkor februárban szeretnék egy workshopot tartani a zenész-tanár kollégáknak és diákoknak a kint szerzett tapasztalataimból.

És még a Fulbright Hungary felé is van kötelezettségem, ugyancsak februárban kell egy hosszabb beszámolót tartanom angol nyelven más kutatóknak, örömmel készülök erre is, alig várom, hogy megosszam másokkal is az élményeimet.

3) Kellemes Karácsonyt és Boldog Újévet!

Én is kívánok mindenkinek Békés Ünnepeket!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez