JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Kikkel beszéltem? – 22. rész: Pat Metheny phoner (1997 október)

Keddenként jelentkező sorozatomban azokról a külföldi jazz muzsikusról mesélek megtörtént eseteket, amelyek hozzám kapcsolódnak!

1998. április 28-án a Pat Metheny Group a Budapest Sportcsarnokban lépett fel. Erről így írtam 2017. március 12-én a www.jazzma.hu Világsztárok Magyarországban sorozatában: „19 évvel ezelőtt (1985 és 1991 után) már harmadszor lépett fel Budapesten Pat Metheny. Ezúttal azonban 1 nappal előbb érkezett a zenekar, így volt lehetőség egy un. „sajtótalálkozóra”… Erre Kaszás Feri barátom így emlékszik:

„Egy sztori, ami az „Imaginary Day” turnéhoz kötődik. ’98-at írtunk, a BS koncert előtti napon a Rosenstein étterembe vittem a bandát, a Warner képviseletében. A CD-ből a Magyarországon forgalmazott jazzlemezek körében ritka, több mint 3000 példány fogyott, és megengedhettünk a fiúknak egy kis kulinarisztikai kényeztetést. A vacsorára meghívtam Maloschik Robi barátomat, a magyar média legavatottabb jazz-szakértőjét, aki elmondta Pat-nek tervét a Bartók Rádió Jazz Gitár Tehetségkutató Versenyéről, melynek névadója az a Zoller Attila lesz, aki annak idején oktatóként, egy amerikai gitáros táborban Metheny-t felfedezte. A tervből aztán valóság lett, Pat elvállalta a zsűrielnök szerepét és elkezdődött egy sikeres, világsztárokkal tűzdelt sorozat, de ez már egy másik történet…

pat-metheny-and-robert-maloshik.jpg

A mellékelt kép a fent említett Rosenstein étteremben készült a kaviár után és a pezsgő előtt…” (Mint erdei jazz körökben közismert tény, ebben a műfajban én vagyok az egyetlen antialkoholista… Úgyhogy pezsgőt akkor sem ittam, viszont a dobos Paul Wertico-tól megtudtam, magyar lány a felesége! – A szerk.)

And the true story is as follows!

pmg-imaginary-day.jpg

Történt ugyanis, hogy amikor 1997. október 7-én megjelent az „Imaginary Day” CD, akkor Feri azonnal adott belőle nekem, hogy műsort készíthessek belőle a Bartók Rádiónak. Bónuszként elintézett egy phoner-t is nekem Pat-tel! Ennek a jó negyedórás riportnak egy kb. 5 perces részlete ment adásba. Pár nappal később a Beszélő akkori főszerkesztője, Kiss Ilona felhívott rádiós irodámban és kérdezte, írásban is szeretné leközölni ezt, hozzájárulok-e? Mondtam, csak akkor, ha a teljes riportot leközli… Beleegyezett, de kérte adjam neki oda a kazettára rögzített interjút, mert a „kultúrrovatuk” vezetője egy angol tanár hölgy, és szeretné hallani Metheny hangját. Aztán valami miatt ez a beszélgetés sosem jelent meg… Ezen úgy berágtam, hogy soha többé nem publikáltam náluk!

Ez még csak hagyján, de a kazetta sem került elő…

A riportból mindössze arra emlékszem 26 év távlatából, hogy az interjú végén az amerikai világsztár megdicsért, mondván: „Köszönöm, hogy ilyen jókat kérdezett tőlem. Ez újságírótól szokatlan. Olyan „boring” dolgokat szoktak tőlem kérdezni, hogy hányas lába van, meg mit eszik reggelire?” Erre mondtam neki: „De én nem vagyok újságíró!” Erre azt kérdezte: „Hát akkor mi?”. „Jazzrajongó!” Ennyiben maradtunk…

Aki esetleg kíváncsi a lemezre, az kattintson az alábbi linkre:

https://www.youtube.com/watch?v=lFqb0eDPR34&list=PLo64ErhWbRZG7xqhyedhjW3gOVBh7PUJC

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez