JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Gondolataim - 2024 (IX. évfolyam - 2. rész)

A kilencedik évfolyammal folytatódik a Gondolataim-sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, köszöntések, személyes élmények, lemezajánlatok - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai, röviden. Kilencedik évfolyam - második rész. A januárra visszatekintő számban két 25, és egy 40 éve elhunyt, két száz esztendővel ezelőtt született, és három “hetvenkedő” muzsikus - mások mellett.

image0-2024-02-02t103602360.jpg

Január 4-én lett hetven éves az amerikai bendzsós, gitáros EUGENE CHADBOURNE.

Róla részletesen olvashatnak A free jazz kiemelkedő alakjai című sorozatunk 39. részében.

image1-2024-02-02t103655318.jpg

25 esztendővel ezelőtt, 1999. január 6-án hunyt el a francia zongorista MICHEL PETRUCCIANI.

Csodálatos szóló-, duó- és triófelvételei mellett számtalan posztumusz kiadvány is megjelent játékával.

A nagyszerű muzsikus egy ritka betegség (osteogenesis imperfecta) miatt mindössze 91 cm magas volt, egyéb fejlődési rendellenességekkel együtt.

36 évet élt.

image2-76.jpg

Szintén 25 évvel ezelőtt, de egy nappal később, 1999. január 7-én hunyt el az amerikai bőgős FRED HOPKINS.

Elsősorban az avantgárd képviselője volt - olyan neves zenészek mellett, mint például: Henry Threadgill és Steve McCall (ők hárman alkották az Air triót), Arthur Blythe, David Murray, Muhal Richard Abrams, Peter Brötzmann, Hamid Drake, Andrew Cyrille, vagy a World Saxophone Quartet tagjai.

Rövid pályafutásának - 51 esztendős korában - szívroham vetett véget.

image3-54.jpg

Isten éltesse sokáig a rendkívül sokoldalú muzsikus-zeneszerző DÉS LÁSZLÓT, aki január 9-én lett hetven éves!

image4-4.png

Száz esztendővel ezelőtt, 1924. január 8-án (vagy 10-én - nem egyértelmű) született az amerikai dobos, zeneszerző MAXwell Lemuel ROACH.

Közel hatvan éves pályafutás; a bebop “úttörője”; Charlie Parker, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Duke Ellington, Thelonious Monk, Charles Mingus, Stan Getz, Sonny Rollins, és Art Blakey egykori zenésztársa - és még hosszan sorolhatnám a “címeket” és a neveket.

Korszakalkotó muzsikus volt, ütőhangszereken és zongorán is játszott.

Első önálló albuma 1953-ban látott napvilágot - amelyet számtalan követett -, de legalább hasonló számú közreműködése is volt.

2007–ben, 83 esztendős korában, Alzheimer-kór szövődményei miatt hunyt el.

image5-48.jpg

Negyven évvel ezelőtt, 1984. január 14-én hunyt el a dobos, vibrafonos, zeneszerző BEAMTER “BUBI” Jenő.

Magánúton dobolni tanult - hét esztendős kora óta. Húszas évei elején már együttesekben játszott - (későbbi) leghíresebb partnerei: Martiny Lajos, Pege Aladár, Kovács Gyula, és a zongorista Szabó József - utóbbival közös albuma: Egy este a Duna bárban (Hungaroton, 1982).

Több országban turnézott, Frank Sinatra és Barbra Streisand is a zenésztársa volt - mások mellett. A tangóharmonikás Tabányival sokat muzsikált együtt.

71 esztendős korában hunyt el, a Kozma utcai temetőben van a sírja.

image6-38.jpg

Még egy hetven éves (01.17.): az amerikai énekesnő CHERYL BENTYNE.

1979 óta a The Manhattan Transfer tagja, az együttessel több Grammy-díj tulajdonosa.

Lemezajánlat: 1992-től jelennek meg önálló albumai, közülük egy: The Cole Porter Songbook (Paddle Wheel, 2009) - a tenorszaxofonos James Moody közreműködésével - mások mellett.

2012-ben Hodgkin-kórt diagnosztizáltak nála, de gyorsan meggyógyult - a “bizonyíték”: tavaly novemberben fellépett a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a The Manhattan Transfer tagjaként.

image7-34.jpg

Száz esztendővel ezelőtt, 1924. január 22-én született az amerikai harsonás, zeneszerző James Louis “J. J.” JOHNSON, aki hangszere igazi mestere volt.

A negyvenes évek első felétől aktív, először (az ismertebb muzsikusok közül) Fats Navarro-val és Lester Young-gal, majd Benny Carter zenekarában játszott; 1949-ben jelent meg első önálló albuma.

Későbbi nevesebb zenésztársak: Count Basie, Dizzy Gillespie, Max Roach, Charlie Parker, Miles Davis - és még hosszan sorolhatnám.

Több, mint félévszázados pályafutását a kilencvenes évek második felében nála diagnosztizált prosztatarák szakította meg.

Végül 77 esztendősen, 2001. február 4-én puskájával öngyilkos lett.

image8-30.jpg

Isten éltesse sokáig a január 25-én nyolcvan éves RÁDULY MIHÁLYT! A képen a “hőskorból” Kovács Tamás Vilmos felvétele.

image9-16.jpg

Nem (annyira) kerek születésnap, de szintén január 25-én töltötte be a 95. (!) életévét az amerikai tenorszaxofonos BENNY GOLSON.

Az ötvenes évek eleje óta aktív muzsikus, kezdetben olyan zenésztársai voltak, mint például: Lionel Hampton, Dizzy Gillespie, vagy Art Blakey - utóbbi híres Jazz Messengers nevű együttesében játszott.

Híres standard-ek szerzője - például: az “I Remember Clifford”, a “Blues March”, vagy a “Whisper Not”.

Számtalan önálló albuma közül az (eddigi) utolsó a Horizon Ahead (HighNote, 2016). A felvétel idején még csak a 86. évét taposta…

image10-14.jpg

Idén július 5-től 20-ig rendezik meg az 58. Montreux Jazz Festival-t.

Most csak két érdekesség:

Másfél hónap múlva, április 18-án jelenik meg az esemény honlapján a műsor.

Ismét szerepel majd a koncerttermek között a legendás Casino.

Alább a fesztivál helyszíneinek képe.

image11-8.jpg

Vissza a hírekhez