JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Hang-szertartás Faremidóban

JaZZaJ / Csernovszky Márk: ZZZ-Hyéres - Kórus: Csernovszky Fanni, Nagy Emma, Takács Dorina, Tara Khozein, Fodor Orsi, Cseri Hanna, Lázár Ágoston, Balterer Bence, Rubik Ernő Zoltán, Csernovszky Márk - Vetítés: Papp Zsófia - 2024. február 14., CEU Kollégium Uszoda.

A magyar szabad zene apostola, Szabados György szellemi örökségét leghitelesebben a JazzaJ koncertsorozat előadásai éltetik. Változó helyszíneken, izgalmas kurátori közreműködéssel alkalmi formációk improvizatív bemutatói születnek heti rendszerességgel.

A legtöbb esemény helyszíne a Lumen és a Három Holló, de az Auróra, a Manyi és a Létminimum Bázis is otthont adott az alkalmaknak.

A legfiatalabb generáció tehetségei és a nagy öregek a legtermészetesebb módon teremtenek együtt  megismételhetetlen, de megtermékenyítő hatású koncerteket. Klasszikus, jazz, alternatív és népzenészek mozgás- és vizuális társművészekkel alkotnak a lehető legnagyobb szellemi szabadságban.

A CEU Kerepesi úti kollégiuma uszodájában rendezték meg a koncertsorozat idei első alkalmát Csernovszky Márk kurátori vezetésével. A teljesen sötét térben csak a Kerepesi út forgalmának fényei és Papp Zsófia viszafogott, de izgalmas háttérvetítése színezte az üres medencében helyet foglaló közönség körül megszülető előadást.

A kurátor Csernovszky Márk már tizenéves korában zenekart alapított testvéreivel és ezt a jó szokását a mai napig folytatja. Rengeteg zenekarban dolgozik zongoristaként, szerzőként, hangszerelőként stílusoktól függetlenül, de rendkívűl magas szakmai minőségben. Tavaly jelent meg világszínvonalú szerzői albuma „Aranykor” címmel a magyar zenei élet legfiatalabb tehetségeinek közreműködésével. A klasszikus akadémiai képzettség mellett megőrizte teljes nyitottságát, ami az improvizatív zenélés alapja az alkotó és a befogadó közönség részéről egyaránt.

A tíz tagú alkotóműhely tapasztaltabb és pályakezdő, de kiemelkedő tehetséggel megáldott énekesekből állt. A másfél órás rituálé az emberi hang többszáz regiszterét használta a katartikus élmény megszületéséhez. Gregorián énekek világa és az ortodox többszólamúság egy hatalmas orgona emberi hangsípjainak segítségével hangzott fel. Egymásnak válaszolgató és dallamokat visszhangzó, egymásra reflektáló harmóniák izgalmasan fordultak ősi, rituális hang- és zajképzésekbe.

Tara Khozein iráni-amerikai származású szoprán énekes elképesztő természeti hangokat rekonstruált. De mindenki egyénisége teljes átadásával vett részt a közösségi szertartásban. Tíz erős egyéniség improvizált egymásra figyelve „csak” a zene és emberi hang lélektől lélekig ható eszközével kommunikálva, mint a zseniális Karinthy Frigyes Faremidójában. Az Art Emsemble of Chicago 80-as években kiteljesedő revelatív zenei világa egyszerre idéződött fel Szabados György MAKUZ zenekarának katartikus, ünnepszámba menő előadásaival.

A teret teljes terjedelmében – akusztikailag és mozgásban is – kihasználó koncert a zajzene elemeit, a rácsok és falfelületek hangszerként történő megszólaltatását is eszközként használta az akusztikus ritmus és kisebb fúvós hangszerek mellett. Csernovszky Márk vezetésével és az elképesztően tehetséges közreműködők Csernovszky Fanni, Nagy Emma, Takács Dorina, Tara Khozein, Fodor Orsi, Cseri Hanna, Lázár Ágoston, Balterer Bence és Rubik Ernő Zoltán lélegzetelállító improvizációval egy zenei és természeti hangokból épülő új dimenzióba emelte a közönséget. Csodálatos zenék születnek a JazzaJ sorozat koncertjein, fantasztikus zenészekkel.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

kozonseg.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

8.jpg

7.jpg

emma-elvonul.jpg

A következő alkalmon is Csernovszky Márk lesz a kurátor, a Három Hollóban 2024. február 21-én a ZZZ-Kyriko projekt keretében saját kvartettje és a Szelevényi Vito Quartet lép színpadra.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez