JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Orbay Lilla standardekből álló műsora a BJC-ben

Orbay Lilla énekes, zongorista, zeneszerző, hangszerelő, szövegíró 2022-ben egyik fellépője volt a Jazz Showcase programjának standard átdolgozásokból és saját szerzeményekből álló programjával. Időközben a standard és a saját szerzeményeket külön választotta, külön műsorban interpretálja azokat.

ols1.jpg

Péntek este az Orbay Lilla Standards elnevezésű quartet volt a BJC vendége, amely már a nevében is hangsúlyozza az előadásra kerülő műsor tartalmát. Egyébként a múlt év elején is fellépett a zenekar a klubban, igaz azóta néhány személycsere történt az együttesben.

fa.jpg

A dobos Fábry Adonisz személye változatlan, bőgőn viszont most Barakonyi Brúnó játszott, aki a múlt heti Jazz Showcase-en két zenekarnak is tagja volt.

bb.jpg

A legnagyobb változást Sebestyén Patrik trombitás, szárnykürtös távozása jelentette, aki Chet Baker szerű játékával nagyon jól kiegészítette a zenekarvezető énekét. Az új tag Uher-Győrfi Bálint tenorszaxofonos, akinek játékával a zenekar keményebb hangzású lett.

ugyb.jpg

Ezt mindjárt a program első számában, az „Afro Blue”-ban (Mongo Santamaria–Oscar Brown Jr.) hallani lehetett. A szerzemény instrumentális változata hajdanán a John Coltrane Quartet műsorán is szerepelt. Coltrane emléke a második rész elején is előjött, hiszen a „My Favorite Things” előadása a Coltrane koncertek szinte állandó darabja volt. A Richard Rodgers és Oscar Hammerstein II által írt musical betétdal 1965-ben vált világsikerré, mikor Julie Andrews főszereplésével bemutatták „A muzsika hangja” (The Sound of Music) című filmet. Azóta énekesek százai-ezrei vették műsorukra, egyike lett a legismertebb és legkedveltebb standardeknek.

Más régi musical és filmslágerek is elhangoztak a fellépő zenekar átdolgozásában, mint például az „I Didn't Know What Time It Was” (Richard Rodgers–Lorenz Hart), vagy a „You Don't Know What Love Is” (Gene de Paul–Don Raye).

A brazil vonal sem maradt ki a programból, hallhattuk „Gentle Rain”-t (Luiz Bonfá–Matt Dubey) és a „Dindi”-t (Antonio Carlos Jobim–Aloysio de Oliveira).

A műsor vége felé egymás után játszottak három, jazz-zenészek szerzeményeiből standarddé vált kompozíciót. Miles Davis, Chick Corea és Pat Metheny nevét, munkásságát még csak futólag sem kell bemutatni az olvasóknak, ahogy az énekes változatban elhangzó kompozíciókat sem. A címek az elhangzás sorrendjében:

- All Blues (Miles Davis)

- Crystal Silence (Chick Corea–Neville Potter)

- James (Pat Metheny)

ol.jpg

Az énekesnő mindkét részt egy-egy ballada előadásával zárta, ráadásul az elsőt szólóban adta elő. A második rész záró száma – és egyben a ráadás is – a „Skylark” (Hoagy Carmichael–Johnny Mercer) című darab volt, ami szintén egy musical betétdalaként indult még 1941-ben.

Az énekesnő ismét bizonyított, de a zenekar is jó benyomást keltett. A tagok mind a zenekari játékban, mind a szólóikkal támogatták, segítették a zenekarvezetőt a project megvalósításában.

ol1.jpg

orbay-lilla-standards-1.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez