JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Utazás ismerős tájakon

Lawn Dogs, 2024. 02. 16.- Little Jazz Pub, Solymár.

mt-beszel-ld-nezi.jpg

A legfiatalabb jazz generáció egyéni hangú fúziós zenekara a Lawn Dogs. A házigazda a solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár védőszárnyai alatt, Márkus Tibor Erkel Ferenc-díjas jazz zongraművész vezetésével működő Little Jazz Pub volt. A nagymúltú jazzklub már több, mint két évtizede a magyar jazzélet színe javának ­– a nagy öregek mellett a fiatal pályakezdőknek és a még tanulmányaikat folytató tehetségeknek is – bemutatkozási lehetőséget nyújt.

ld.jpg

A Lawn Dogs magasan képzett, nagyon tehetséges zenészek alkotóközössége. A zenekart a felvidéki Losoncon született és a szlovákiai magyar zenei életet szüleiknek köszönhetően gyerekkoruk óta ismerő testvérpáros alapította a zenekart. Szabó Vincent és Szabó Kristóf talán még menni sem tudtak, de már hangszereket foghattak a kezükben. Középiskolai tanulmányaikat a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Gimnáziumban a gitármágus Mohai Tamás, majd Gotthard Mihály és a kultúraszervező bőgős, basszusgitáros, művészeti igazgató Vörös Tamás kezei alatt végezték.

szaboek.jpg

Szabó Vincent a Kodolányi János Egyetem Jazztanszakán diplomázott, ahol a dobos Varga Szabolcs is.

Szabó Kristóf a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékén summa cum laude minősítéssel végzett.

Bemutatkozó lemezükön a billentyűs Cséry Zoltán volt, aki a lemez hangulatát meghatározó billentyűs szólamokkal és szólókkal erősítette a színes zenei világot. A The New Poetry of the Fallen Testament című album már elnyerte a Native DSD év lemeze díját.

A solymári koncerten már friss zenekari tagként, a Zeneakadémián jazz-zeneszerzés szakon tanuló, erdélyi születésű Lukács Márton mutatkozott be magas színvonalú játékkal.

lukacs.jpg

A koncert bemutatta az együttes nagyon sokszínű, mégis egységes és egyéni zenei világát. Nem csak a világsztár nagy öregek, John Scofield, Pat Metheny, Jaco Pastorius, Chick Corea és a a Medeski-Martin-Wood trió hatása, de a szlovákiai progresszív zene legendáinak, a Marian Varga vezette Collegium Musicum és a Fermata különleges zeneisége is visszaköszön a szofisztikált, kidolgozott kompozíciókban. Magával ragadó, epikus, sokszor keretes szerkezetű, nagyívű kompozíciók jellemzik a Lawn Dogs műsorát. Tökéletesen kidolgozott szólamok és nagylélegzetű, építkező dinamikájú szólók varázsolták el a közönséget.

szv.jpg

A szólisztikus feladat elsősorban Szabó „Kissárkány” Vincentnek nyújtott lehetőséget bemutatni rendkívüli tudását. De az első Lawn Dogs koncertjén részt vevő Lukács Márton is nagyon izgalmas szólókkal váltott ki a közönségből zajos tetszésnyilvánítást.

szabo-harkaly.jpg

Szabó „Harkály” Kristóf játéka idézte a nagy példakép Jaco Pastorius játékát, de az összhangot erősítve,nem leuralva virtuozitásával a közös játékot.

varga.jpg

Varga Szabolcs érzékeny dobjátéka a zenekari hangzás szerves részeként rendkívül sokszínű ritmikai és dinamikai világgal tette kerekké a Lawn Dogs kaleidoszkópszerű eklektikáját. A ráadásszám a John Deere zakatoló groove-ja és dallamvilága a zenekar zenei humorának megcsillanása volt. Mindenkinek ajánlom meghallgatásra a lemezt és ne hagyják ki az élő koncertet se, ha a zenekar felbukkana valamelyik klubban vagy fesztiválszínpadon. Nem fognak csalódni.

ld-vege.jpg

Koncertműsor:
On the Train Again

Dusk

Solis Occasum

Little Dragon

Szünet

Jambori

Uninhabited Island

Levitation

Shred

Ráadás:

John Deere

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez