JazzMa

Friss Hírek

Monday Monday2024. május 20.
Névnaposok – Felicia2024. május 20.
AMP – 20242024. május 12.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Észt faluból a bolygókig – A Juhász Gábor Trio a 96. tatabányai DzsesSzerdán

Ismét változatos, a jazz több területét bejáró idényt zárt a DzsesSzerdák - a sorozatba közel 13 év után visszatérő gitáros, Juhász Gábor triójával.

A 2011. októberi volt a 31. DzsesSzerda, és amennyiben a számítógépemen található archívum nem hiányos, akkor az volt az első DzsesSzerda, amelyről tudósítottam (JazzMa - Hírek - Provincia - 31. Dzesszerda - Gitármágia az egykori bányászvárosban október 12-én). Azóta változott a felállás, az érzékenyen játszó Juhász Gábort ezúttal Kovács Zoltán (bőgő) és Jeszenszky György (dob) kísérte az élő zene varázsát hozva el a megjelenteknek.

jg-trio.jpg

A bő másfél órás koncert első felében Juhász Gábor szerzeményeiben gyönyörködhettünk, kezdve az „1978” című CD-ről az „Alatskivi” című számmal, amelyet egy észt falu ihletett, ahol Gábor édesanyja született, majd folytatva a „Planets” CD-ről a „Venus” és a „Mars”, valamint a „Galileo’s Tears” című darabokkal. Szép, lassú, többnyire dúdolható melódiák három egyenrangú játékos előadásában, nemcsak gitár-, hanem bőgő- és dobszólókkal is.

jg4.jpg

kovacs-zoli.jpg

jgy.jpg

A saját művek után az űrbéli andalgást egy élénkebb standard („It Could Happen to You”) követi, majd az „It Might as Well Be Spring” című dalban a gitár kíséri a bőgőt, és együtt lüktet a trió – érzésem szerint a hallgatósággal is. Mingus-tól hallunk egy lassú bluest („Goodby Pork Pie Hat”), aztán Jobim „Zingaro” című szerzeményével kényeztetnek, amely Jeszenszky György finom söprűzésével fejeződik be. (Ha valakinek eddig nem tűnt volna fel, ő az egyik legjobb dobos a magyar mezőnyben.) Az élményt fokozza, hogy Juhász Gábor rövid történetekkel és ismertetőkkel is szolgál, például, hogy az utóbbi darab Szabó Gábor „Femme Fatale” című lemezén is hallható.

Észrevétlenül gyorsan megy az idő, de azért van még hátra két örökzöld („Darn That Dream”, „Sunday Hangover”) és egy eredeti („Hinta”), utóbbi arról a CD-ről („A kertben”), amelynek felvételén volt szerencsém jelen lenni a Fonóban. És szerencsésnek mondhatja magát az is, aki ezt a koncertet látva és hallva az élő zene varázsában részesülhetett. Elnézést, hogy magamat idézem, de a 60. DzsesSzerda előtt úgy emlékeztem vissza a 2011-es Juhász Gábor Trio koncertre, „hogy legalább egy hétig a hatása alatt voltam a gyönyörűsége miatt”. Lehet, hogy most is így lesz?

jg1.jpg

A koncertsorozat októberben folytatódik a Sárik Trióval. További tatabányai vonatkozású jazzhír, hogy a Black Diamond Big Band Berki Tamással lép fel augusztusban, Pannonhalmán.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez