JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk Magyarországra! – 68. rész: Joe Lovano (2014. július 26. - Debrecen)

Ebben a szombatonként jelentkező sorozatomban azokat említem meg, akik rajtam keresztül kerültek hazánkba!

2014-ben március tájékán felhívott telefonon Kollmann Gábor és érdeklődött, hogy összeállítottam-e már az az évi Debreceni Jazz Napok műsorát? Mondtan neki, hogy igen. Erre azt mondta, mert lenne két szenzációs ajánlata, hátha még be tudom tenni valahova… Kérdeztem, miről is lenne szó? Mondta, hogy elkészült Zakar Zoli „Az Erdő Titkai” című szvitjének lemeze, amit a Kölcsey Központ részéről Tóth Ernő finanszírozott.

(Ez azért volt érdekes, mert pár héttel előtte meg Zakar Zoli hívott fel, hogy nemsokára megjelenik a CD, de nem talál megfelelő címet hozzá. Eddig a legjobb ötlete az „A Nagyerdő meséje” volt, de ezt elvetette. Erre én kapásból rávágtam, legyen a címe „Az Erdő Titkai”, mert az olyan misztikus. Ennek annyira örült Zoli, hogy a fesztivál előtti sajtótájékoztatón megölelgetett, és meg is puszilt, hálája jeléül.)

Visszatérnék Kollmann telefonjához: kérdeztem, mi a második? Mondta, lenne egy lehetőség, hogy Debrecenbe jönne Joe Lovano, csak a Budapest Jazz Orchestra-nak nincs annyi pénze (10.000 USD + repülőjegy New York-Budapest-New York + 1 éjszaka budapesti szállás + 1 éjszaka debreceni szállás), hogy ezt finanszírozza. Beszéltem Ernővel, aki azt mondta, hogy ez nekik is sok. Erre beszéltem Katherine McVicker-rel, Lovano menedzsernőjével, akivel még 2005-ben Branford Marsalis klasszikus estjével kapcsolatban ismerkedtem össze, hogy tegye már meg és engedjen az árból. Erre Katherine 8.000 dollárért odaadta Loveno-t a bulira.

Ráadásul már repülőjegyet sem kellett venni, mert Katherine júliusra európai turnét szervezett Lovano-nak (többek között a West Deutsche Rundfunk Big Band-jével, igaz Tony Lakatos?),

1 nappal a debreceni koncert előtt Budapesten volt a próba, majd utána Kollmann elvitte Joe-t szálláshelyére, és telefonált nekem, hogy menjek oda és beszélgessek Lovano-val, mert ő már megy haza. Odamentem, több órát beszélgettünk és végül olyan kedves volt Joe, hogy nekem dedikálva adott a 2013-ban megjelent lemezéből.

lovano.png

https://www.youtube.com/watch?v=whS5j1OpvhE

Aztán másnap irány Debrecen. Az első napról így írt július 27-én lapunk munkatársa, Bereczki Bálint:

„A 43. Debreceni Jazz Napok sztárvendége az amerikai szaxofonos, Joe Lovano volt.

Az este két részből állt: az elsőben a Budapest Jazz Orchestra mutatta be „Az Erdő Titkai” című Zakar Zoltán (1959-2021) több tételes darabját, a másodikban pedig a zseniális szaxofonos, Joe Lovano lépett a színpadra, ugyancsak a BJO közreműködésével.

Mindkét produkció ősbemutatónak is tekinthető, mivel a szvit és Lovano bigbandre írt művei is először csendültek fel Magyarországon.

A második rész főszereplője a Grammy-díjas tenorszaxofonos, zeneszerző és hangszerelő, Joe Lovano (1952) volt.

konf.jpg

Mr. Lovano és a BJO legénysége mintha már évek óta muzsikálnának együtt: vérbeli és vérpezsdítő örömzenét hallhatott a nagyérdemű. Joe Lovano játéka a nagy legendák örökségéből táplálkozik, és a modernebb utak felé mutat. Virtuozitása azonban érzelem gazdag játékmóddal, humorral és egyéni ötletekkel párosult, ezeket az ötleteket a hangszereléseiben is bőven kamatoztatja.

jl1.jpg

jl2.jpg

Felcsendültek gyors és közepes tempójú, összetett ritmikájú bebop-ízű melódiák („Emperor Jones”, „Bird’s Avenue”), lágy balladák, melyek szépségét a bigband sound csak még jobban kiemelte („Duke Ellington’s Sound of Love”, „Say It Over and Over Again”). Igazi kuriózum volt a misztikus, lüktető hangvételű, tárogatón előadott, és csak a dob és a bőgő által kísért, free hangulatú „Mystic”.

jl-tarogato.jpg

(Utólag annyit tennék hozzá Bálint írásához, hogy ennél váratlan közjáték történt. Ti. a Nagyerdőben a Szabadtéri Színpadtól légvonalban 500 méterre lévő Campus Fesztiválon pont ekkor kezdett játszani a Tankcsapda mindent elsöprő hangerővel. Lovano leállt, majd humorérzékére jellemző, hogy tárogatón el kezdte játszani a Tankcsapda nótáját, majd miután a közönség nevetett és tapsolni kezdett, intett Hárs Viktornak és Mohay Andrásnak és ott folytatták, ahol előtte abbahagyták!)

je-vege-konf.jpg

Joe Lovano második debreceni fellépése (először pont 30 éve lépett fel a fesztiválon Paul Motian-nel) tehát remekül sikerült, a közönség legnagyobb örömére.”

mohay-andras.jpg

A koncert utóélete: a BJO két mikrobusszal utazott vissza Budapestre, két tagjukat kivéve. A szaxofonos Dennert Árpád és a dobos Mohay András Árpi autójával jöttek. Eger magasságában egy balesetes autónak akartak segíteni, mikor megérkezett a zenekar első kisbusza, amely halálra gázolta Mohay Andrást, Dennert pedig súlyosan megsérült.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez