JazzMa

Friss Hírek

Hírek

A free jazz kiemelkedő alakjai - 54. rész: Augustí Fernández

1960. december 21-e, New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be. Ötvennegyedik rész: Augustí Fernández.

image0-2024-06-10t101419315.jpg

AUGUSTÍ FERNÁNDEZ Garrido (1954, Palma de Mallorca) zongorista,zeneszerző, improvizatőr - ő az első spanyol muzsikus ebben a sorozatban.

Kezdetben nagy hatással volt rá Cecil Taylor és a romániai születésű, görög-francia zeneszerző Giannis Klearchou Xenakis munkássága - így elkötelezte magát az avantgárd-improvizatív zene mellett.

A nyolcvanas évek közepén bekerült a műfaj “vérkeringésébe” - azóta aktív résztvevője a koncerteknek és a lemezfelvételeknek, a lehető legváltozatosabb felállásokban és szólóban is.

image1-2024-06-10t101502795.jpg

Ez utóbbira példa: Ardent (Blau, 1986) - szólófelvétel, saját kompozíciókkal.

A következő időszak számtalan közreműködést és önálló társulásokat hozott. Néhány név az ismertebbek közül: Evan Parker (szaxofon), Marilyn Crispell (zongora), William Parker (bőgő), John Butcher (szaxofon), Peter Kowald (bőgő), Herb Robertson (trombita) - és még sokan mások.

image2-99.jpg

image3-68.jpg

2005-ben megjelent a Critical Mass (psi records) című duófelvétele a svéd szaxofonos Mats Gustafsson-nal. A külső és belső borítón a muzsikusok aláírásai (és köszönetei) láthatóak.

image4-65.jpg

Ehhez (természetesen) személyes élmény kapcsolódik: 2009 decemberében a Jazzgalerie Nickelsdorf nevű klubban egy nagyszerű triót láthattunk-hallhattunk.

Mats Gustafsson szaxofonozott, Peter Evans trombitált és Augustí Fernández zongorázott.  

Az alábbi (kevésbé tökéletes) képek akkor készültek.

image5-61.jpg

image6-49.jpg

További, eddig nem említett zenésztársak: Derek Bailey (gitár), Joe Morris (gitár, bőgő), Nate Wooley (trombita), Ken Vandermark (szaxofon, klarinét) - a teljesség igénye nélkül.

image7-44.jpg

Még mindig egy 2009-es megjelenés: remek triófelvétel (szabad improvizáció) az Un llamp que no s’acaba mai (psi records) - négy tétel (Primo-Secundo-Tertio-Quarto).

Az angol bőgős John Edwards, valamint honfitársa, a dobos Mark Sanders játszik AF mellett.

image8-43.jpg

2008-2009-ben rögzítették a Some Other Place (Maya Recordings) című albumot. Az angol bőgős Barry Guy a zenésztárs, duófelvétel, mindketten komponisták is.

Az előzőekben említettek töredéke(i) egy gazdag pályafutásnak, inkább csak személyes élményeken, és az általam (is) ismert lemezeken alapulnak - AF számtalan alkotásának bemutatása többrészes írást igényelne.

Augustí Fernández idén decemberben lesz hetven esztendős, de a mai napig is aktív, hihetetlenül “munkabíró” muzsikus. Rendkívül sokoldalú, fantáziadús zenész - amit széles skálán mozgó produkciói tanúsítanak.

A free jazz (egyik) szerény, de értékeket teremtő zongoristája.

Vissza a hírekhez