JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

JazzUp

JazzUp – Kiss Flóra

Március 13-án az Opus Jazz Clubban hallottam először énekelni a 23 éves Kiss Flórát. Az első szám közben azt mondtam magamnak, hűha! És mivel nem vagyok egy tétovázó ember, így március 14-én már el is készítettem vele élete első interjúját.

j-2.JPG


1) Volt-e előzménye a zenének a családjában?

A zene maga nagyon is áthatja az egész családom szellemiségét, annak ellenére, hogy egyetlen felmenőm sem játszott hangszeren, és énekléssel sem foglalkozott senki a családból. Tehát ebben az értelemben nem volt előzmény. Azonban édesapám kiváló zenei ízlésének hála, hozzám már nagyon korán eljutottak az olyan zenei hatások, amikre mások talán csak útkeresés közben bukkannak. A poptól a jazz-zen, a blues-on és a rock-on át a klasszikus zenéig rengeteg műfajjal és előadóval ismerkedtem meg általa, amiért nagyon hálás vagyok, ezek most is nagyon erősen élnek bennem. Ebben az értelemben viszont kifejezetten volt előzménye az én éneklésemnek... A jelenben pedig népdalokat tanulok édesanyámtól, amiket ő a nagyanyámtól kapott. Mondhatom, szeretjük a zenét.


2) Egyáltalán zenei iskolába járt? Úgy értem, volt a környékükön zeneiskola?

Általános iskola első osztályában voltak próbálkozásaim a szolfézzsal és a furulyával, sőt még gitározni is elkezdtem a helyi zenesuliban, de ezek mellett még annyi mindennel foglalkoztam (színházban játszottam gyermekszínészként, és akrobatikus táncot tanultam), hogy kikoptak a többi - akkoriban számomra fontos - teendők közül. Későbbi bánatomra, ugyanis a mostani tanulmányaimat sokkal könnyebben kezdtem volna, ha a zeneelméleti és hangszeres alapokat már akkor megtanulom.


3) Hogyan és mikor keltette fel az érdeklődését a jazz?

Általában erre az emberek úgy válaszolnak, hogy, amikor először meghallottam Ella hangját, vagy Ray Charles-ét... vagy, amikor hallottam Sonny Rollins-t fújni. Nekem nem igazán volt ilyen. Szerintem olyan 16 -17 éves lehettem, amikor felfedeztem magamban ezt a különleges, kissé fanyar, füstösen derűs hangulatot. Kiderült, hogy a jazz ilyen nekem. Egy hangulat. Érdekelt, hogy milyenek az emberek, akikből jön, és hányféleképp tudják kifejezni ezt. Aztán, amikor észrevettem, hogy a fülem tanulni akar belőle, és külön hallgatom a hangszereket, zongoraszólót énekelgetek a buszon, akkor megállapítottam, hogy ez a hangulatvilág tanít is, nem csak élvezetet nyújt.


4) Kik a kedvenc énekesnői?

A bennem rejlő legnagyobb őszinteséggel tudom azt válaszolni erre, hogy nincsenek. Általában mindig önmagában, egy teljes műként hallgatok meg egy dalt, és nem szeretek külön koncentrálni az énekre. Elég kaotikus a palettám, és én szeretek zenékben és nem énekesekben, vagy hangszerekben gondolkodni. Van, hogy hónapokig csak instrumentális zenét hallgatok. Egyértelműen vannak kedvenc zenéim, amik időszakonként változnak, meg persze vannak olyanok, amik mindig újra előjönnek, mint például Esperanza Spalding. Ő nálam tényleg egy kedvenc, de nem annyira az éneklése, mint inkább az egész zeneisége miatt. A múlt héten például John Lennon volt a kedvenc énekesem, de konkrétan emlékszem, hogy októberben Chet Baker. Viszont nincs mindenek felett álló kedvenc énekes listám.


5) Celldömölktől nincs olyan nagyon messze Szombathely. Járt már a Lamantin Jazztáborban?

Nem, még soha nem jártam a jazztáborban, de úgy hallottam, hogy mindig nagyon jó ott a hangulat. Néha az interneten látok egy-egy nagy csoportképet az ott lévőkkel. Egy pár napra szívesen lenéznék egyszer.


6) Mikor jött Budapestre? És ki ajánlotta Önnek a Kőbányai Zenei Stúdiót?

2009-ben költöztem fel Celldömölkről, és ekkor egy kommunikációs képzésre jártam a Kodolányi János Főiskolán. Itt körvonalazódott, hogy nem igazán tudok annyi energiát fektetni másba, mint bármibe, ami a zenével kapcsolatos. Beismerhetem, hogy rég nem gyakoroltam annyit egy nap énekelni, amennyit abban az időben, amíg a főiskolára jártam. Ennek az lett az eredménye, hogy otthagytam a kommunikáció szakot, a Kőbányai Zenei Stúdióért. Egy szombathelyi zenészismerősömtől, Kovacsics Györgytől hallottam a suliról, és gondoltam, szerencsét próbálok. A felvételi másnapján egy odajáró kedves ismerősömtől tudtam meg a Thököly úton, hogy felvettek. Hazáig szökdécseltem örömömben.


7) Ott ki az ének tanára?

Első osztályban Bodza Andrea, és immáron két éve Faith Ildikó tanít.


8) Hogyan ismerkedett össze Fekete-Kovács Kornéllal?

Fekete-Kovács Kornél az osztályfőnököm, és egyben zenekarvezető tanárom a Kőbányai zenesuliban. Én még otthonról ismerem Őt a lemezekről, és a televízióból.


9) Mióta szerepel a Modern Art Orchestra-val és a Fekete-Kovács Sextet-tel?

A 2013-as évadban voltam többször vendég a MAO tematikus estjein. A FK Sextet-ben való közreműködésem is ebben az évben kezdődött.


10) Tervezi a közeljövőben, hogy saját együttest alakít?

Igen, szeretnék zenekart idővel. Egyelőre még a tudás gyűjtésén, az élmények  és tapasztalatok halmozásán vagyok, amik mindenképpen átitatják majd ezt. Szerintem (nem csak szerintem) a legnehezebb megtalálni a mind zeneileg mind emberileg hozzád illő zenésztársakat, akikkel megalkothattok valami olyat, ami mindnyájatok darabkáit magában hordozza. Ez a cél.


11) Mikor végez Kőbányán? És utána hol szeretné folytatni a tanulmányait?

Idén fogok szakvizsgázni, tervezem, hogy a negyedik évre is maradok Kőbányán, de tovább nem tervezek egyelőre.


313290-1844854807735-5341769-n.jpg


Vissza az összes interjúhoz