JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

Lemezpolc kritika:
Bacsó Kristóf - Pannon Blue

Bacsó Kristóf: Pannon Blue 2016. november 07., Gáspár Károly

bacso-kristof-triad-lionel-loueke-pannon-blue.jpg

Bacsó Kristóf Triad & Lionel Loueke - Pannon Blue (BMC Records)


„A jazz kék zászlaja”

Miles Davis zseniális lemeze, a „Kind of Blue”, Thelonious Monk blues témája, a „Blue Monk”, vagy George Gershwin klasszikusa, a „Rhapsody in Blue”, és még sorolhatnám a példákat a kék szín feltűnése kapcsán a jazz muzsikában. Hogy miért alakult így, nem tudom, de számomra is természetessé vált a „blue” gyakori megjelenése szeretett műfajunk háza táján.

Most itt egy újabb „kékes” anyag, a „Pannon Blue”, méghozzá az egyik legkiválóbb magyar jazzistától, aki nem más, mint Bacsó Kristóf szaxofonos! Pontosabban a Tzumo Oláh Árpáddal (zongora, keyboards) és Juhász Mártonnal (dob) alkotott formációja, a Triad produktumáról van szó. Egy 2015 decemberében, az Opus Jazz Club-ban adot koncertjük lett rögzítve, majd a BMC Records gondozásában látott napvilágot az anyag. Önmagában véve jó érzés az Opus-ban játszani, de úgy meg aztán pláne, ha még egy világsztár is csatlakozik a bandához! Na kérem, pontosan ez történt Kristófékkal, hiszen a benini származású, lassan két évtizede az USA-ban élő gitáros, Lionel Loueke állt be a fiúk közé vendégművészként. Erős csapat; nézzük, mit alkottak!

A korongon kilenc számot hallhatunk. Hat Bacsó kompozíció, egy Tzumo darab („Don’t Turn Back”), és két melódia a Triad és Loueke közös munkája eredményeként („Ad Libitum No. 1”, „Ad Libitum No. 2”). Nos, Lionel -akiről nagyon röviden csak annyit: a nagy Herbie Hancock (is) imádja a játékát, és mentorálja, segíti Őt; nem véletlenül!- úgy illeszkedett be a magyar hármasba, mintha világéletükben együtt muzsikáltak volna! Semmi „special guest”, „felveszem a gázsit, oszt repülök haza!” íze nincsen a dolognak; száz százalékosan átérezte Kristóf, Tzumo és Marci rezdüléseit, megmozdulásait. Csak annyit tett hozzá a zenéhez, amennyit kellett, amiért meghívták. Patikamérlegen kimérve, de szíve-lelke által irányítva a mérőeszközt, nem pedig hideg profiként. Tisztelet, szeretet és alázat. Ez sugárzik minden hangjából. Van valami megnyugtató, egyben felkavaró játékában, mindez hihetetlen tisztasággal, őszinteséggel fűszerezve. Nagy szükségünk van zavaros világunkban olyan EMBEREKRE, művészekre, mint Lionel Loueke!

A Triad zenéje alapvetően a Wayne Shorter, Herbie Hancock-féle zenei világot juttatta eszembe. Sodró lendületű, „groove”-os témák, átitatva egyfajta visszafogott, finom romantikával. Sokszor afrikai népek zenéjére emlékeztető motívumok, ritmusok. Amitől viszont igazán „bacsós”: egyrészt Bartók Béla szellemisége -legalábbis szerintem- igen gyakran megjelenik, de nem „copy”-ként, annál inkább iránytűként szolgálva, másrészt a Bacsóra jellemző „nyugi” végig ott van, és „uralkodik”, melytől egy jóleső feszítést érez az ember a „Pannon Blue” hallgatása közben.

Tzumo-ra és Juhász Marcira különösen nagy feladat hárul a Triad-ben, hiszen bőgő, vagy basszusgitár nélkül működő zenekarról beszélünk. De -mint mindig- játszi könnyedséggel veszik az akadályokat. Energikusan, nagyívűen, egyben szenzitíven „élnek a színpadon”. Röviden: yeah, uraim!

Nagy öröm volt -újra!- szembesülni azzal, hogy kis hazánkban olyan jazzisták élnek, tevékenykednek, akik teljes mértékben az amerikai és nyugat-európai színvonalat képviselik! Ezért is különösen fontosak ezen alkalmak, amikor világsztárral koncertezhetnek, készíthetnek lemezt magyar előadók. Szóval, kedves szervezők, tulajok, illetékesek! Tessenek minél több ilyen alkalmat teremteni -„please”!-, mert üzletileg és zeneileg egyaránt csak nyereséges tud lenni, és rengeteget ad a hazai jazzéletnek.

Kedves Olvasóink! Vegyük fel újra együtt a jazz kék lencsés napszemüvegét, és szemlélődjünk azon keresztül! Legyen most ez a bizonyos „sunglass” a Bacsó Kristóf Triad & Lionel Loueke „Pannon Blue” című albuma!


Bacsó Kristóf Triad & Lionel Loueke: Pannon Blue (BMC Records 2016)

1. Ad Libitum No. 1

2. Hanna Is Here

3. This Is for Ornette

4. Angry Little Pig

5. Who Never Came Back

6. Don’t Turn Back

7. Nu Blue

8. Ad Libitum No. 2

9. Pannon Betyars on the Land of the Pampas


Bacsó Kristóf - szaxofonok, effektek

Tzumo Oláh Árpád - keyboards, Fender Rhodes, zongora

Juhász Márton - dob

Lionel Loueke - gitár, ének (1-5, 7-9)


Vissza a lemezhez