JazzMa

Friss Hírek

Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Lemezpolc kritika:
Borbély Mihály-Süle László Duo - Heartquake

Borbély Mihály-Süle László Duó: Heartquake 2019. április 10., Gáspár Károly

borbely-mihaly-sule-laszlo-heartquake.jpg

Borbély Mihály-Süle László - Heartquake (Hunnia Records)


„Együtt dobban a szív”

Két kivételes tudással rendelkező művész albuma pörög lejátszómban. Már az első szám meghallgatása után tudtam, hogy ezúttal sem fogok csalódni Bennük, hozzák a megszokott színvonalat, mely a világ bármely pontján megállja a helyét!

Borbély Mihály szaxofonos és Süle László zongorista „Heartquake” címet viselő lemezéről van szó, mely a Hunnia Records gondozásában jelent meg.

Borbély Mihály (1956) évtizedek óta a hazai jazz szcéna meghatározó alakja zenészként és pedagógusként egyaránt. 2014-ben a Vujicsics együttes tagjaként Kossuth-díjat vehetett át. Jól mutatja ez, hogy a jazz mellett más műfajokban is -elsősorban népzenei vonalon- maradandót alkot.

Süle László (1955) 1989 óta -tehát immáron 30 éve!- él Helsinki-ben. Koncertezik, tanít, és komponál. Nemzetközi szinten is elismert zenészről van szó, aki 2014-ben művészeti és pedagógiai érdemeiért megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

A korongon hét dal csendül fel; négy Süle és három Borbély szerzemény.

A duó felvételek sajátossága, hogy jóval intimebb hangulatuk van, mint általában egy kombó anyagnak szokott lenni. A „Heartquake” esetében is elmondható ez. A két nagyszerű művész rendkívül erős szimbiózisban, egymásra figyelve, reflektálva adja elő a jobbnál-jobb műveket, melyek kapcsán elsősorban a magyar népzenei kincs, illetve Bartók és Kodály zenéje jutottak eszembe.

Süle egyes darabjaiban és improvizációban felsejlenek Chick Corea stílusának elemei, de ne gondoljon senki „copy”-ra, mindössze a szellemiséget tekintve érzek némi lelki rokonságot kettejük között.

Borbély Mihályt van szerencsém ismerni, tehát ismerve kvalitásait, most is csak azt tudom mondani: Ő a mi nagy-nagy kincsünk, akiért minden percben hálát kell adnunk az Istennek/Sorsnak!

Bevallom őszintén, Süle László munkássága, játéka eddig nem igazán jutott el hozzám. Pláne, hogy jómagam szintén zongorista vagyok, nagyon bánom, hogy így alakult, és pótolom ezen hiányosságomat hamar! Gyönyörű billentése, nyugodt, ugyanakkor erővel, energiával telített szuggesztív játéka lenyűgözött, magával ragadott.

Borbély Mihály és Süle László „Heartquake”-je egészen különleges hangulatba helyezi a hallgatót, melyet nagy örömmel ajánlok Önöknek, kedves Olvasóink!


Borbély Mihály–Süle László: Heartquake (Hunnia Records 2018)

1. Dense Starry Sky

2. Heartquake

3. Autumn

4. Crystal Mountain

5. Wounded Waltz

6. Cardiology

7. Be by Me Tonight


Borbély Mihály – fafúvós hangszerek

Süle László – zongora


Vissza a lemezhez