JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
ConnecTrio - Luminosity

ConnecTrio: Luminosity 2024. május 04., Bereczki Bálint

connectrio-luminosity.jpg

ConnecTrio – Luminosity (Hunnia Records)


A ConnecTrio hármasfogata nemrégiben jelentette meg első lemezét, ami a „Luminosity” címet kapta. Ez egyrészt utalás a híres lengyel zeneszerző Tomasz Golinski azonos című darabjára, másrészt pedig az album koncepciójának tárgyszava is. A mindent körülvevő, életet adó és elvevő fény jelenléte annyira egyértelmű az ember számára, hogy észre sem veszi; ennek a gondolatmenetnek a zenei leképezése ez az anyag.

A trió tagjai Ács Dominika, María Valverde és T-Potzner Veronika, akik fuvolán, zongorán és ütőhangszereken játszanak és énekelnek. A lemezen közreműködik még Kiss Gergely csellón is.

A különleges felállásból következik a zenekar intim megszólalása, ami egyfelől az art pop-ban gyökerezik mélyen, másfelől a klasszikus és a kortárs zenékből, meghintve az egészet kis finom jazzes fűszerekkel.

A „Luminosity” nagy része átdogozás, úgy is lehet hallgatni, mint egy, a zenészek kedvenceit tartalmazó válogatáskazettát, amit a saját szájízük szerint, lebegős, intim világukban raktak össze. Van itt Bach, Avro Pärt, folk egyveleg, Scarlatti találkozása Piaffal, Schubert találkozása Sade-val, sőt még Elton John is.

Felcsendül pár saját szám is Ács Dominika tollából, a különösen szép „Little One”, és az atmoszférikus hangulatú lemezzáró, a „Farewell”.

Igazán különleges album lett a „Luminosity”, érdemes lehet élőben is meghallgatni a lemezbemutatón, május 9-én.


Vissza a lemezhez