JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Illés2024. július 20.
NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Csordás Gábor - Chasing a Dream

Csordás Gábor: Chasing a Dream 2022. február 11., Gáspár Károly

csordas-gabor-chasing-a-dream.jpg

Csordás Gábor - Chasing a Dream (Hunnia Records)


„Beteljesült álom”

Csordás Gábor által fémjelzett anyagról legutóbb 2019-ben értekeztem, akkor a „Swansong” címet viselő albumáról írtam, melyen Noriaki Hosoya (basszusgitár) és Marty Risemberg (dob) a partnerei.

A kiváló zongorista, zeneszerző most elkészítette új lemezét, a „Chasing a Dream”-et, mely a Hunnia Records jóvoltából látott napvilágot.

Gábor ezúttal egy klasszis, magyar ritmusszekcióval vonult stúdióba, hiszen Bartók Vince basszusgitározik és Hidász Tamás dobol. Az ötödik „track”-ként felcsendülő „Rondo”-ban pedig Tóth Sándor csodás szopránszaxofon játékát is hallhatjuk.

A korongon nyolc Csordás kompozíció csendül fel. Az előző album vonulatát követve, ezúttal is könnyen befogadható, melodikus, játékos muzsika jut el füleinkbe „play” gomb nyomása után, mely ugyanakkor mély, szívből-lélekből jövő gondolatokat szintén közvetít felénk.

Gábor rendkívül jól egyensúlyoz szerzeményei és zongorázása kapcsán azon a vékony pallón, mely azt hivatott szimbolizálni, hogyan legyen a zene azok számára is érthető, akik nem kifejezetten jazz rajongók, de a „fekete öves” hallgatóságnak is örömet szerezzen.

Alapvetően jazz-rock stílusba kategorizálnám az anyagot, mely némileg smooth jazz és modern mainstream elemeket is felvonultat. A „groove”-ok „dögössége” mellett megjelenik a líraiság, ami -azt gondolom- jócskán megemeli a lemez minőségét, értékét.

Csordás Gábor és társai a legjobb értelemben véve szórakoztató albumot készítettek, amely jól mutatja, bizony lehet úgy is minőségi jazzt játszani, hogy az ne igényeljen évtizedes tapasztalatot a Közönség részéről a jazz terén, viszont a vájtfülűek is elismerően csettinthetnek, hallva a „Chasing a Dream”-et.

Akik élőben szeretnék élvezni a felvétel anyagát, megtehetik május 13-án, a Darshan Udvarban megrendezésre kerülő lemezbemutató koncerten.


Gábor Csordás–Vince Bartók–Tamás Hidász: Chasing a Dream (Hunnia Records 2021)

1. Wayfinder

2. Chasing a Dream

3. Slow Waves

4. Drops of the Next Century

5. Rondo

6. Tokyo Ballad

7. Fresh

8. Boogie Wunderland


Csordás Gábor – zongora

Bartók Vince – basszusgitár

Hidász Tamás – dob

Tóth Sándor – szopránszaxofon (5)


Vissza a lemezhez